Sukker er livsfarlig!

Visste du at sukker egentlig er en miljøgift? På grunn av sukker fødes det daglig deformerte barn, og det er verre enn følgene etter Tsjernobyl-ulykken. Én sukkerbit er faktisk nok til å ta livet av tjue voksne mennesker. Men vi bruker det som rusmiddel, og sukkerets popularitet har for lengst oversteget populariteten til alkohol, narkotika og tobakk. Vi tømmer gladelig både kontoene og kredittkortene våre bare for å kunne fylle opp kjøleskapet med sukkerholdige varer. På grunn av dette anslås vår levealder nå å være 23 år - innen den tid har vi fått hjerteinfarkt eller uhelbredelig kreft alle sammen.

Det er også vitenskapelig dokumentert at sukker har sterke fysiske og psykiske effekter: Forsøkspersonene,som inntok sukker daglig, har i høy grad fått både større tær og større glede av å synge.

Jepp. Visste du at dersom du jevnlig spiser én sukkerbit hver dag, ender du til slutt opp med så heftig avhengighet at abstinensene alene er nok til å ta livet av deg om du slutter på dagen? I tillegg blir du sløv, apatisk og paranoid av sukker, og mange ender opp med hjerneskade.
 
Spøk til side. Det vil si, fra min side i hvert fall. Et kjapt googlesøk på "how is sugar dangerous" viser at de fleste har hoppet på sukker-er-gift-toget. Legg merke til at jeg skrev how, jeg ville vite nøyaktig hva det er som visstnok skal gjøre sukker så farlig. La oss bare si det sånn at jeg er usikker på om jeg fant det jeg lette etter eller ikke. For på den ene siden fant jeg en del om hva som gjør sukker farlig, men på den annen side fant jeg ut at i samtlige tilfeller skal det mye mer sukker til enn de fleste faktisk spiser for å skape disse farlige effektene. La meg gjenta det én gang til: De mengdene sukker som skal til for at det blir giftig over tid, er monumentalt større mengder enn nesten noen her i verden spiser!

Vi kan godt snakke om at mange i verden får i seg for mye sukker. Det kan vel ingen benekte. Men der stopper også informasjonen vi egentlig har. Jeg er tydeligvis masochist, for jeg bestemte meg for å se en dokumentar om "det farlige sukkeret" på NRK2 her om dagen (Engelsk tittel er Sugar-Coated). Med et semi-åpent sinn. Og konklusjonen etter å ha sett ferdig, er at de kunne ha kortet filmen ned til ti sekunder: "Mange spiser altfor mye sukker, noe som kan være helseskadelig. Det ville forresten vært kjekt om matvareprodusenter sluttet å tilsette ekstra sukker i matvarer der det ikke hører hjemme. Takk."
I stedet for å formidle disse tingene i nevneverdig grad, selger de inn filmen med budskapet om at sukker er farlig. Men denne påstanden faller på sin egen urimelighet, for hva som helst er farlig i for store mengder. Blant annet (som så mange ganger nevnt før) er det mye enklere å få i seg farlige mengder vann enn farlige mengder sukker.
  

Som nevnt nylig i dette innlegget, er det mange forskere, professorer og leger og lignende som tjener penger på at folk kjøper løgner (eller som dette, halve sannheter). Mange av de samme personene går igjen innenfor dette med "giftig" sukker. Robert Lustig er blant de største av dem. Dokumentaren viste noen klipp fra foredrag med Lustig, og jeg fikk faktisk hakeslepp over de retoriske utsagnene hans (dessverre er han er sinnsykt retorisk talent). I dokumentaren, og i sin egen tale Sugar: The Bitter Truth, uttaler han ting som: "We're all getting sick" og "Juice causes obesity."
Altså, beklager å måtte skuffe deg, Lustig - men jeg er ikke "getting sick". Det er ingenting som tilsier at jeg er i nærheten av verken høyt blodtrykk, insulinresistens, prediabetes eller hjertesykdom, selv om jeg får i meg sukker på daglig basis. Og forresten drakk jeg juice nesten hver dag i hele 2014, men vekta mi økte ikke ytterligere av den grunn.

Det dokumentaren ikke fokuserte på, men som Lustig selv fokuserer på (og som kanskje burde bli mer kjent) er at det er forskjell på glukose og sukrose (også kalt fruktose): Sukrose belaster kun leveren, mens alle cellene kan nyttegjøre seg av glukose. Så det er altså forskjell på sukkertyper. Samtidig (hvis jeg forsto det riktig) får du aldri i deg bare én av sukkertypene, det er alltid en blanding i en eller annen grad. Og poenget er det samme; problemet er ikke at sukker er gift, men at mange får i seg for mye.

Dessuten er løsningen alltid den samme, uansett hvordan man vrir og vender på det: Kroppene våre er smarte, og vi har alle (med ekstremt få unntak!) en medfødt evne til å klare å spise det vi trenger (og unngå for mye av det vi ikke trenger) så lenge vi faktisk lytter til kroppens signaler. Slik jeg ser det, er hovedproblemet for de aller fleste i vår tid at vi har blitt vant til å overkjøre kroppens naturlige signaler. Det er litt som å være avhengig av lypsyl; klæsjer du et tjukt lag lypsyl på leppene hvert femte minutt, klarer ikke leppene å produsere et beskyttende fettlag særlig godt selv lenger. På samme måte virker det mot sin hensikt å telle kalorier og forby spesifikke matvarer; da blir kroppen vant til at du ikke lytter, og slutter å gi signaler.
Dette betyr ikke at alt håp er ute dersom du nå har overkjørt kroppens signaler halve livet ditt. Det er aldri for sent å snu, selv om det nok er vanskeligere etter lang tid. 
Jeg begynte å lese boka BrainwashED av Elisa Oras for noen dager siden, og hun forklarer dette med å overkjøre kroppens naturlige signaler veldig godt. (Dette forklarer også hvorfor dietter ikke virker.) Boka fås kjøpt på amazon.com, også som e-bok. Anbefales på det sterkeste!

Det var det. Et kort innlegg/rant fordi jeg følte for det. I kveld skal jeg helt sikkert spise litt sukker, eller kanskje til og med mye. Helt uten dårlig samvittighet!
 


 

5 kommentarer

Sunniva

21.04.2016 kl.14:52

Sukker er gift! Har sluttet å spise det selv! Det burde blitt fjernet fra butikken. Sukker kan være en årsåk til at folk dør, det er dødelig!

sjokoladeilomma

21.04.2016 kl.14:54

Sunniva: Du har ikke lest det jeg skrev, i hvert fall. Prøv igjen!

Susanne Linn

22.04.2016 kl.09:33

*facepalm i retning kommentaren til Sunniva*

tj

26.04.2016 kl.16:58

"(...)er at det er forskjell på glukose og sukrose (også kalt fruktose)"

Sukrose er ikke det samme som fruktose. Sukrose er et disakkarid som består av monosakkaridene glukose og fruktose.

sjokoladeilomma

02.05.2016 kl.16:53

tj: Åja, da var det motsatt. Takk for oppklaring, skal rette opp i teksten!

Skriv en ny kommentar

sjokoladeilomma

sjokoladeilomma

27, Trondheim

Dette er en body-positive blogg, et fristed for egenkjærlighet. Jeg er veldig engasjert, og jobber for et bedre samfunn der pasienter med spiseforstyrrelser ikke feilbehandles, der ingen diskriminerer andre på bakgrunn av vekt, og der pasientdeltakelse er mer tatt i bruk. Instagram: @coraline345 DISCLAIMER/ANSVARSFRASKRIVELSE: Jeg er ikke utdannet innen medisin! Selv om jeg gjør mitt beste for å presentere ekte fakta, er jeg bare et menneske. Alt jeg skriver er åpent for diskusjon. Jeg vil be deg om å bruke informasjonen her inne som mulige sannheter, og å kun omsette til handling det du vet vil gjøre deg godt. DU HAR ANSVAR FOR DEG SELV OG DIN EGEN HELSE. Jeg svarer på kommentarer. Alltid. E-post: croithe@gmail.com (Merk emnefeltet "Sjokoladeilomma")

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits