Ny bloggserie: Sommerfugleffekten (Del 1 av 8)

Du har sikkert hørt om sommerfugleffekten (The Butterfly Effect). Jeg hadde også hørt om den fra før, men da den ble beskrevet i en Dexter-episode jeg så forleden, føltes det som nøyaktig det jeg trengte for å få til å skrive dette innlegget. Sommerfugleffekten går ut på at alle ting i verden henger sammen og påvirker hverandre: Det som endte som en tornado, var i sin spede begynnelse en liten sommerfugl som flagret med vingene på den andre siden av kloden flere uker tidligere.
Nå kan man jo velge å tro sitt om sannheten i den påstanden. Og det er jo ikke sånn at temaene i denne bloggserien er helt urelatert til hverandre. Likevel synes jeg sommerfugleffekten passer godt til å beskrive hvordan, i hvert fall i enkelte tilfeller, alt synes å henge sammen.

Et innlegg som prøver seg på å forklare hvordan alt tilsynelatende henger sammen når det gjelder vekt, kosthold og helse, og alt det innebærer, er en komplisert affære. Faktisk såpass komplisert at jeg vurderte å gi opp før jeg hadde begynt, aller mest fordi jeg vet det ikke får plass i ett skarve blogginnlegg. Men jeg har lyst til å prøve likevel, og dermed blir dette en ny bloggserie. Bloggserien deles opp i underkategorier som igjen blir egne innlegg (og jeg anbefaler å lese alle, gjerne i kronologisk rekkefølge, for å se sammenhengen): 

- Hvordan står det til med oss?
- Er skjønnhetsidealer et problem?
- Men slanking gir jo bedre helse?
- Men hva med fedmeepidemien?
- Interessekonflikter? LEGER? Særlig!
- Stigmatiseres overvektige, da?
- Hva nå?

Inspirasjonskilden min denne gangen er boka Body of Truth av Harriet Brown (men jeg bruker flere kilder også, altså), en utrolig sassy woman i femtiåra som jeg synes er mer reflektert enn de fleste. En anmelder mente at ''alle med en kropp har godt av å lese denne boka'', og det er jeg helt enig i. Den koster omtrent 150 kr på amazon.com. Alle sitater i denne serien er derfra, med mindre jeg skriver noe annet. Jeg har oversatt (og ofte forkortet der jeg fant det hensiktmessig, og der det var mulig uten å endre innholdet) det meste jeg har sitert. Noe er ikke oversatt til norsk, fordi det da var vanskelig å få det til å gi like mye mening/slagkraft.
 
For å oppklare eventuelle fremtidige misforståelser: Når jeg bruker ordene "slanking" eller "diett", mener jeg nettopp det; altså bevisst restriksjon. Hadde jeg snakket om livsstilsendringer, ville jeg ha spesifisert det. Dessuten bruker jeg (riktognok ufrivillig) kategoriene undervekt, normalvekt, overvekt og fedme, rett og slett fordi det blir (mildt sagt) litt komplisert ellers.

Etter at jeg ble student har jeg skjønt mer og mer av hvor viktig det er å henvise til kilder, samt å være tydelig når man siterer eller parafraserer. Jeg har som mål å bli mye flinkere til det her også, selv om dette er en personlig blogg og ikke en fagbok som strengt tatt krever det: Hovedsakelig av respekt for dem jeg har lånt materiale fra, men også for å bli tatt seriøst. Spesielt en bloggserie som dette tror jeg ikke overlever lenge i kryssilden uten kilder! I nær framtid har jeg tenkt å gjennomgå alle gamle innlegg fra januar 2014 til dags dato, og legge inn slike kilder og merknader i større grad. Jeg har også en plan om å flytte bloggen til et eget domene (eller la oss kalle det imperium, neida, jeg er ikke blodfan av Breaking Bad...), fremtiden får vise!

Mye av dette er temaer jeg har tatt opp fra før. Det kan likevel ikke gjentas ofte nok, synes jeg, særlig hvis jeg lykkes i å sette alt dette i en sammenheng. Kom gjerne med spørsmål og tanker underveis!
 

 

Neste innlegg: Hvordan står det til med oss? (Del 2 av 8)

#sommerfugleffekten #harrietbrown #bloggserie #sjokoladeilomma #vekt #overvekt #undervekt #normalvekt #fedme #kropp #helse #mat #sunn #usunn #frisk #syk #skjønnhet #idealer stigma #stigmatisering #leger #helsepersonell #slanking #diett #slankekur #fedmeepidemi 

Ingen kommentarer

Skriv en ny kommentar

sjokoladeilomma

sjokoladeilomma

26, Trondheim

Dette er en body-positive blogg, et fristed for egenkjærlighet. Jeg er veldig engasjert, og jobber for et bedre samfunn der pasienter med spiseforstyrrelser ikke feilbehandles, der ingen diskriminerer andre på bakgrunn av vekt, og der pasientdeltakelse er mer tatt i bruk. Instagram: @coraline345 DISCLAIMER/ANSVARSFRASKRIVELSE: Jeg er ikke utdannet innen medisin! Selv om jeg gjør mitt beste for å presentere ekte fakta, er jeg bare et menneske. Alt jeg skriver er åpent for diskusjon. Jeg vil be deg om å bruke informasjonen her inne som mulige sannheter, og å kun omsette til handling det du vet vil gjøre deg godt. DU HAR ANSVAR FOR DEG SELV OG DIN EGEN HELSE. Jeg svarer på kommentarer. Alltid. E-post: croithe@gmail.com (Merk emnefeltet "Sjokoladeilomma")

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits