Maten er full av e-stoffer og kjemikalier!

Tidligere har jeg snakket om hvorvidt mat kan være giftig (for eksempel sukker). Nå skal jeg gå mer i dybden. Finnes det noen matvarer som kan kalles gift? Finnes det stoffer som kan kalles gift? Og hva med e-stoffer, kjemikalier, ord vi ikke kan uttale? Hvordan skal vi se på det? Er det noen grunn til å unngå matvarer på bakgrunn av gift, e-stoffer, kjemikalier eller ord vi ikke kan uttale?
Noe svært nyttig jeg lærte i fjor (herfra) er at ingen stoffer i seg selv kan kategoriseres som gift. Dette høres kanskje rart ut ved første øyekast, men forklaringen er at det handler om mengde. Klassifiseringen av noe som gift, krever at stoffet er tilstede i en gitt mengde. Det handler med andre ord om dose. Et stoff er ikke en gift før det kommer opp i en viss dose. Denne spesifikke mengden (dosen) kan være skadelig for noen arter, og uproblematiske for andre arter (hunder tåler ikke sjokolade, men det gjør mennesker).
Et eksempel på dette (selv om jeg tviler på at noen har kalt det direkte gift) er laktose: De fleste i verden (i hvert fall i Asia) tåler laktose dårlig og blir syke hvis de får i seg for mye. De fleste i Skandinavia har derimot enzymer som kan bryte ned laktose, derfor ikke bare tåler de laktose, de får også til å hente ut verdifull næring fra det (med andre ord er meieriprodukter ypperlig for de fleste skandinaver).

Lurer du på hvilke andre stoffer som er giftige over en viss mengde? Hold deg fast, for det gjelder absolutt alle stoffer på denne planeten (og sikkert alle andre planeter). Vi tåler ikke for høye doser av noe som helst. En kvinne døde for noen år siden etter å ha drukket seks liter vann på én time, altså en altfor høy dose.
Riktignok finnes det noen stoffer det skal svært lite til av for å skape en giftig effekt. Nikotin, blant annet; der én ren dråpe er nok til å ta livet av to voksne mennesker. (Men vi spiser ikke slike stoffer.)
Andre stoffer i denne kategorien som fortjener å nevnes, er kolesterol og formaldehyd. Vi er vant til å høre at begge disse er farlige, ikke sant? Vel, hvor overrasket blir du hvis jeg sier at menneskekroppen produserer begge disse stoffene på egenhånd? Får vi ikke i oss nok kolesterol i kosten, produserer kroppen mellomlegget selv (paradoksalt nok er det ofte på denne måten vi får det ''skumle'' kolesterolet!). Vaksinemotstandere har i lang tid vært hysteriske på grunn av vaksiner som inneholder formaldehyd. De vet tydeligvis ikke at deres egne kropper produserer mer formaldehyd enn det noen vaksine inneholder, rett foran nesen (eller bak nesen??) på dem. Dessuten får vi også i oss formaldehyd gjennom et helt vanlig kosthold, for eksempel når vi spiser pærer.

Jeg bare ta med følgende sitat fra denne artikkelen (som for øvrig anbefales på det varmeste!) om hvor ''forferdelig'' det er at Starbucks Pumpkin Spice Latte inneholder en ''farlig'' mengde sukker: Et gjennomsnittlig voksent menneske ville vært nødt til å drikke omtrent 50 kopper Pumpkin Spice Latte på rad for å i seg en dødelig mengde sukker. Innen den tid ville vedkommende allerede vært død av hyponatremi som følge av overdose av vann. (Oversatt av meg etter beste evne.)
Hva med kjemikalier, da, lurer du kanskje på? Vel, spørsmålet vi da må stille oss er hva kjemikalier  egentlig er. Så da gjør vi det:
Petra: Hva er egentlig kjemikalier?
Kjemiprofessor: Alt er kjemikalier! Kjemi er studiet av materie og dets interaksjon med andre materier. Alt som består av materie er dermed kjemikalier. Fast form, flytende form, gassform. Alle rene substanser, alle blandinger. Vann er et kjemikal. (oversatt etter beste evne herfra.)
Så hvis alt er kjemikalier, hvordan kan man påstå at kjemikalier er farlige?

Hva med e-stoffer, da? E-stoffer advarte tross alt foreldrene våre mot, jeg husker i alle fall at de fleste foreldre i min barndom frarådet oss å spise blått godteri; på grunn av at de inneholdt kreftfremkallende e-stoffer. Men, akkurat som med kjemikalier, må vi spørre oss hva e-stoffer egentlig er: E-stoffer er, på mer hvermannsen-norsk, bare tilsetningsstoffer. De vanligste tilsetningsstoffene er antioksidanter, konserveringsmidler, fargestoffer, emulgatorer, fortykningsmidler, smakstilsetninger og søtningsmidler.
Når det gjelder tilsetningsstoffer for eksempel i Norge, er de tilsatte mengdene i maten vår svært nøye kontrollert. Maksimal tilsatt mengde er langt under den grensen eksperter har beregnet at vi kan spise hver dag uten risiko. Med andre ord, vi kan uten problem spise ganske mye mer av tilsetningsstoffer enn det vi allerede spiser.
Utover det bruker du svært sannsynlig tilsetningsstoffer hjemme, blant annet bakepulver til vaflene, fortykningsmiddel til syltetøyet og sukkerkulør i brunsausen. Veldig mange av de vanligste tilsetningsstoffene finnes naturlig i grønnsaker og frukter, for eksempel rødbetfarge, klorofyll, pektin, bivoks og sitronsyre.
En flaske Urge inneholder, ifølge innholdsfortegnelsen, følgende e-stoffer: E330, E331, E202, E300, E160a og E410. Skummelt, ikke sant? Ja, det er forferdelig nifst at Urge inneholder sitronsyre, et salt av sitronsyre, kalium, sorbinsyre (finnes naturlig i mange bær), C-vitaminer, betakaroten og et naturlig sukker. Og det er ikke bare Urge som inneholder disse ''farlige stoffene'':Selv om en del av de vanlige tilsetningsstoffene fremstilles syntetisk, betyr ikke det at de er farlige. Naturlig er dessuten langt fra ufarlig, selv om ''naturlig'' fremstilles som fantastisk og helsefremmende: Fluesopp er naturlig, men vi bør selvfølgelig ikke spise det! Direkte sitat fra Lommelegens artikkel om e-stoffer: Noen av de giftigste stoffene vi vet om dannes naturlig i planter, sopp eller bakterier. Mange matvarer hadde ikke blitt tillatt dersom de skulle vært bedømt så strengt som tilsetningsstoffer.
Mye av snakket om å spise ''rent'' og ''naturlig'' bunner i en slags idé om at menneskene har blitt så forferdelig usunne de siste tiårene, i takt med innføringen av tilsetningsstoffer, halvfabrikata og fastfood. Her er et bilde (herfra) som illustrerer problemet med det:
Men hva med stoffer som har navn vi ikke forstår eller kan uttale? Flere aktører (uprofesjonelle, selvfølgelig) ber oss om å ''ikke spise matvarer der innholdslisten har ord du ikke kan uttale''. Ergo bør vi ikke spise mat som inneholder phylloquinione, for eksempel. Sånn rent bortsett fra at phylloquinione er et fancy vitenskapelig navn på K-vitamin (finnes blant annet i kål og spinat, huff, så usunt!). Nuff said.

Før noen nevner det: Selvfølgelig hender det jo en sjelden gang at forskere finner ut noe nytt om slike ting, men vi kan bare ikke gå ut fra det verste og unngå alt som potensielt kan være helsefarlig. For det første, hvor skulle vi begynne? Hvordan skal vi kunne vite hva slags stoffer det er som kanskje er litt negativt innvirkende på helsa? Sannsynligheten er stor for at det gjelder helt andre ting enn det du har valgt å unngå.

Kort tilbake til de aktørene som sprer løgner om gift, kjemikalier, e-stoffer og navn vi ikke kan uttale og sånn. I de fleste tilfeller er oppspinnet deres ganske enkelt å avsløre. Et slikt eksempel er dette blogginnlegget som jeg under har oversatt til hva som egentlig blir sagt. Forfatteren er en høyt utdannet lege, men det hun skriver er oppgulp som vitner om hennes tydelige altoppslukende og svært alvorlige ortoreksi, og det ser ut som om hun aldri i sitt liv har skrevet en akademisk tekst (både på grunn av det popkulturelle språket og de manglende referansene). Jeg begynner å lure på om utdanningsbakgrunnen er noe hun har funnet på for å få kredibilitet. Eller at hun som eier bloggen (Vani Hari) har diktet opp forfatteren og egentlig skrevet det selv. Uansett, her er ''oversettelsen'' jeg lovte:

Jeg har nettopp sett lyset, og funnet ut at HELE MITT LIV HAR JEG BLITT RUNDLURT! Dette har jeg nå oppdaget fordi [nevning av diffust problem uten å forklare hva problemet går ut på], [påstand uten argumentasjon] og [konklusjon à la ''jeg sier at det er sant uten å argumentere'']. Ordet ''inflammatory'' bruker jeg i annenhver setning, men jeg forklarer aldri hva jeg legger i det, for det er jo nok at det høres farlig ut, ikke sant? Du må jo skjønne at jeg er et redelig menneske som aldri ville løyet om noen ting. Og du tror meg i hvert fall hvis jeg stiller et par retoriske spørsmål (som alle slutter med ''right?''), hvis jeg kaller mine tidligere, helt normale spisevaner ''CRAZY mistakes'' og hvis jeg kaller alle matvarer jeg ikke spiser ''FILLED with disgusting ingredients''. Og neida, jeg har selvsagt ingen agenda, jeg vil bare redde verden!

Bottom line(s):
1) Dersom stoffet vi får i oss er i lavere enn toksisk dose, er det ikke gift. Da tåler vi det helt fint, og stoffet har ingen konsekvenser for helsa. Sjansen for å få i seg toksiske doser via matvarer er dessuten forsvinnende liten; sannsynligheten er antakelig mange ganger større for å vinne i Lotto.
2) Kjemikalier er ikke farlig, kjemikalier er bare alt det fysiske vi omgir oss med i verden. Noen kjemikalier er farlige, for eksempel giften i fluesopp. I matvarer har vi ingenting å bekymre oss for på dette området.
3) E-stoffer og navn du ikke kan uttale, er bare vitenskapelige navn på helt normale ting vi spiser hele tiden.

Hvis noen lurer på hva jeg føler for de menneskene som sprer idiotiske løgner om dette temaet, kan det oppsummeres i dette bildet:

#kjemikalier #e-stoffer #estoffer #tilsetningsstoffer #tilsetning #mat #matvarer #farlig #naturlig #rent #helse #vitenskap

20 kommentarer

Aleksandra Krøkstad

02.10.2015 kl.16:59

Hei! Jeg vil veldig gjerne få flere lesere.. Vil du ta en titt på min blogg? aleksandra3.blogg.no

Verukkasalt

02.10.2015 kl.17:46

Veldig bra skrevet, og lærerikt ! ;) Interessant hvor mange mennesker som ikke tenker selv på slike ting, jeg vet jeg var en av dem før jeg leste dette!

M

02.10.2015 kl.19:38

Så fin blogg du har !

Susanne Linn

05.10.2015 kl.14:02

*klapper*

På mange måter kan man faktisk si at det er tryggere å spise kunstig framstile matvarer, for da vet man i hvert fall nøyaktig hva man får i seg og at dosen er nøye kontrollert. Det kan man for eksempel ikke si om potet, hvor mengden solanin varierer så mye at man lett kan overskride maksgrensen som myndighetene har satt for kunstig framstilte matvarer. Dersom en kunstig framstilt matvare hadde hatt så høye mengder solanin som potet ofte inneholder, hadde det ikke vært lovlig å selge.

Potet er ikke farlig, men det er ikke kunstige matvarer heller :)

http://www.nrk.no/livsstil/pass-opp-for-giftige-poteter-1.11574954

A

08.10.2015 kl.00:25

Reagerer veldig (!) på kommentarene dine på et innlegg hos @jernhelse.blogg.no og lurer på hvor du har fått din ekspertise fra. Du må være forsiktig med så bastante utsagn om spiseforstyrrelser og vite at du er ingen ekspert selv om du har hatt spiseforstyrrelse selv. Samtlige leger og psykologer jeg har snakket med (som har jobbet med spiseforstyrrelser i mer enn 20 år) sier at det ikke er uvanlig å utvikle bulimi og/eller tvang/overspisingsforstyrrelser. To av de sa til og med at det var store sjanser for å utvikle det, og jeg så mange av disse pasientene selv.

Så da spør jeg igjen, hvor har du din ekspertise fra?

Du som har hatt/har problemer med spiseforstyrrelser selv, burde vite viktigheten av å være forsiktig med utsagn som ikke er faktabasert og som kan trigge eller forårsake vonde følelser hos andre som sliter nok fra før av. Men det gjør du nok også ut ifra "ansvarsfraskrivelsen" du har skrevet i bloggbeskrivelsen, noe som gjør det hele enda verre. Tenk deg om før du kommer med så bastante utsagn, og si heller at "DU mener eller tror".

sjokoladeilomma

08.10.2015 kl.17:11

A: Det er ganske lenge siden jeg skrev den kommentaren, og jeg husker ikke hvilket innlegg det var eller helt hva jeg skrev. Men jeg står fremdeles for det.
Jeg regner med at de legene du kjenner til, sier det er vanlig fordi de tenker på bulimi som en overspisingslidelse - det gjør ikke jeg; i og med at man primært sulter seg, og at det er ekstrem sult som føler til "spiseorgiene" I utgangspunktet.

Kilden min er i all hovedsak Your Eatopia, og til dels letsrecover.tumblr.com, fatnutritionist.com, og fyoured.com. Mange forskere og eksperter der ute mener mye av det samme som meg, blant annet spiseforstyrrelsesenheten ved Sola DPS. (Husker ikke flere navn i hodet, men har dem tilgjengelig et eller annet sted.) The Minnesota starvation experiment er også en viktig kilde, og dette er en anerkjent studie.

Men jeg lurer litt på hvordan du mener at kommentarerene kan være skadelige for noen? Det jeg håper å oppnå er at noen kanskje tør å spise nok til å bli frisk, og det er lettere å tørre når man ikke tror man har en overspisingslidelse! Overspising og/eller overvekt er dessuten ikke I NÆRHETEN AV å være så farlig som underspising og/eller undervekt - så hvis man nå på en eller annen måte har restriktiv SF og overspisingslidelse samtidig; er det ikke best å bli kvitt det farligste først? (Jeg vet dette er enklere sagt enn gjort, men det forandrer likevel ikke fakta.)
Jeg tror det virkelig er farlig å gå ut fra at man må jobbe for å ikke overspise, hvis man er undervektig/underernært. Bulimi er en farlig sykdom som forårsaker massevis av skader i kroppen, f.eks. på hjertet. Da trenger man mye næring inn for å repareres, og å komplisere det mer enn det tror jeg gjør vondt verre.

Til slutt vil jeg takke deg for at du var konstruktiv :-) Jeg ser ikke bort fra at jeg noen ganger formulerer meg for bastant og unyansert og glemmer å komme med kilder. Det har jeg prøvd å rette opp i svaret mitt til deg, og skal passe bedre på det framover :-)

sjokoladeilomma

08.10.2015 kl.17:12

Verukkasalt: det var jeg også! Tusen takk :)

sjokoladeilomma

08.10.2015 kl.17:12

M: Tusen takk :)

sjokoladeilomma

08.10.2015 kl.17:13

Susanne Linn: takk for at du validerer, det betyr mye <3

Vestgård

28.10.2015 kl.11:46

Bra skrevet, men man skal ha i seg meget store mengder av disse stoffene for å ta skade av det.Det er nesten vanskelig å få i seg så store mengder.

sjokoladeilomma

28.10.2015 kl.12:02

Vestgård: Men det er jo akkurat det jeg sier, har du bare lest overskriften? Overskriften er nemlig clickbait :)

Shiva

28.10.2015 kl.12:07

Bra skrevet

Vestgård

28.10.2015 kl.12:19

Nope. Leste alt, men bare sa min mening også.

sjokoladeilomma

28.10.2015 kl.12:25

Vestgård: Åja, ok, da beklager jeg :) Stusset bare fordi du skrev ''men'', hehe.

sjokoladeilomma

28.10.2015 kl.12:25

Shiva: Takk :)

Vestgård

28.10.2015 kl.12:28

No worries. Synes innlegget var meget bra skrevet. Ordla meg kanskje litt feil. Ha en fin dag!

sjokoladeilomma

28.10.2015 kl.12:32

Vestgård: Ha en fin dag du også!

Lunacy

20.12.2015 kl.23:54

:D !

Ønsker deg en god jul :)

Mari

20.01.2016 kl.19:13

Hei! Veldig fin blogg med informerende innlegg. Jeg mangler veldig inspirasjon til å bli "frisk" fra anoreksi/bulimi, klarer ikke forsone meg med tanken på å gå opp i vekt. Føler meg allerede mer enn stor nok. Er i kontakt med psykolog, lege og psykomotorisk fysio, men føler kanskje mest det butter på egen vilje. Har du noen "motivasjons"-innlegg å linke til?

sjokoladeilomma

21.01.2016 kl.15:04

Mari: Hei, og tusen takk for det :-) Ah, dette høres ut som meg i 2013! Her er det som hjalp meg mest av alt: http://letsrecover.tumblr.com/post/85708771545/i-dont-want-to-die-but-why-cant-that-get-me-to
Mange gode innlegg her også: http://letsrecover.tumblr.com/faq
Vet ikke hvilke knapper som må trykkes på hos deg, men vi kan godt holde kontakten om du trenger noen å snakke med. :-)

Skriv en ny kommentar

sjokoladeilomma

sjokoladeilomma

26, Trondheim

Dette er en body-positive blogg, et fristed for egenkjærlighet. Jeg er veldig engasjert, og jobber for et bedre samfunn der pasienter med spiseforstyrrelser ikke feilbehandles, der ingen diskriminerer andre på bakgrunn av vekt, og der pasientdeltakelse er mer tatt i bruk. Instagram: @coraline345 DISCLAIMER/ANSVARSFRASKRIVELSE: Jeg er ikke utdannet innen medisin! Selv om jeg gjør mitt beste for å presentere ekte fakta, er jeg bare et menneske. Alt jeg skriver er åpent for diskusjon. Jeg vil be deg om å bruke informasjonen her inne som mulige sannheter, og å kun omsette til handling det du vet vil gjøre deg godt. DU HAR ANSVAR FOR DEG SELV OG DIN EGEN HELSE. Jeg svarer på kommentarer. Alltid. E-post: croithe@gmail.com (Merk emnefeltet "Sjokoladeilomma")

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits