Helse- og livsstilsblogger

Vi svømmer i helse- og livsstilsblogger. Det får jeg bekreftet hver gang jeg åpner blogg.no; for på forsiden lyser overskrifter som ''Sunne brownies'', ''Minus 12 kilo'', ''Uke 5 på Noka'' osv. mot meg. Det er selvsagt bloggernes eget valg hvordan de vil leve, men det gjør meg fortvilet. Og opprørt. Ikke bare fordi slike blogginnlegg blir tatt til følge av unge med dårlig selvtillit (det gjør vondt å se alle de 14-25 år gamle jentene som driver slike blogger), men også fordi de fleste som skriver slike blogginnlegg misforstår hva helse og kosthold har med hverandre å gjøre.
For ja, de fleste hevder at de lever slik for å få bedre helse.

... Men gjør de det egentlig for å få bedre helse? Mitt inntrykk er at det innerst inne nesten ikke handler om helse i det hele tatt, 90% av bildet handler om følgende:
- De vil forbedre utseendet. Rettere sagt, stramme opp, redusere centimeter, få vekk det overflødige fettet, eller med andre ord: De synes ikke kroppen deres er god nok som den er, og etterstreber en helt annen kropp. Gjerne ''idealkroppen'' presentert av media, du vet, den kroppen som er så retusjert at den ikke finnes.
- De ønsker å være ''A Special Snowflake''. Alle vil være unike, og en lett måte å oppfattes som unik på er å være spesiell i matveien. Har du regler ift. hva, hvor og hvor ofte du kan spise, og i hvilke mengder, føler du som regel selv at livet er litt mer spennende, du har et ''prosjekt'' du kan fortelle andre om, du har en livsstil som andre antakelig er nysgjerrige på og til og med ser opp til (av samme grunn som deg).
- De trenger å høre at de er flinke. Alle som har sett på slike blogginnlegg, vet godt at 99% av kommentarene inneholder setninger som ''så flink du er'', ''stå på'', ''skulle ønske jeg hadde sånn viljestyrke''. Hvis man mangler anerkjennelse på andre områder i livet, er dette en skummelt enkel måte å få det på.
- De er redde for å bli syke og dø. (Utdypet lenger ned.)

Og ja, det er helt sikkert mange der ute som faktisk velger (mer eller mindre ekstreme) tiltak i håp om å få bedre helse. Problemet er at de som oftest har misforstått ganske mange viktige sammenhenger mellom kropp og kosthold, og mangler kunnskap om mange av de andre tingene som er avgjørende for helsa vår. Det skal også nevnes at de fleste som velger ekstreme tiltak ''for å få bedre helse'', allerede har relativt god helse. (De fleste med relativt dårlig helse vil som regel gjøre enkle endringer i kosthold og/eller aktivitetsnivå, og er fornøyd med det.)

Nå gjelder ikke dette bare bloggere. Langt ifra. Det gjelder også media, kjendiser (bl.a. Gwyneth Paltrow), de som lar seg lure av reklamer for slankepreparater, og sannsynligvis kjenner vi alle noen som lever sånn uten å blogge om det.

Et viktig spørsmål i denne sammenheng er: Hva ER egentlig helse? Hvordan kan vi definere det? Er det slik at vi må være 100% sykdomsfrie, lykkelige og spreke for å kunne si at vi har god helse? Vel, i så fall finnes det ingen på denne planeten som har god helse. Ingen lever sykdomsfrie liv. Dessuten trenger faktisk immunforsvaret vårt øvelse for å kunne gjenkjenne og bekjempe trusler, så det er faktisk verre for oss å være 100% sykdomsfrie i ti år enn det er å få blant annet et par forkjølelser og influensaer: Ti år uten at kroppen får ''øvd seg'' på en influensa, betyr at influensaen blir mange, mange ganger verre når du først får den.
Så, når kommer vi egentlig til det punktet at vi trenger å gjøre store tiltak for å bedre helsen? Kanskje aldri, med mindre vi blir veldig plaget av en sykdomstilstand eller blir alvorlig syke.
Det finnes ganske mange ting vi kan gjøre for å forebygge dårlig(ere) helse generelt. Blant annet kan vi sørge for å få nok søvn, unngå for mye stress, gjøre aktiviteter vi blir glade av, ha gode venner og relasjoner, være utendørs, spise variert, bevege oss, holde eksisterende sykdommer i sjakk med medisiner... Og lista er uendelig.
Men det finnes ikke ting vi kan gjøre for å unngå å oppleve dårlig(ere) helse i løpet av livet. Det som ligger i kortene skjer, uavhengig av om du drukner deg i grønnkål-smoothies eller spiser biff med bernaise. Folk blir syke, folk får kreft, folk dør, og sånn er det bare, uansett hvor sunne og helsebringende liv de måtte ha. Det er klart vi har godt av næringsrik mat, men det beskytter oss ikke mot sykdom og død, det bare bidrar til å kunne forebygge livsstilssykdommer. Og alt med måte.

Helse- og livsstilsbloggere synes å tro at det å gjøre brownies sukkerfrie, glutenfrie og tilsatt fiberhusk er noe som er viktig. De synes å tro at helse kan måles i antall kilo. De synes å tro at slanking gir bedre helse. De synes å tro at sukker er gift*. Det jeg tror, er at de er redde. Redde for sykdommer, redde for døden. Og at de har funnet en måte å kontrollere denne redselen på.
Som nevnt i forrige innlegg er hjernen vår veldig flinke til å lure oss, og det gjelder også i høyeste grad i forhold til temaet i dette innlegget. Det er så lett å tro at dersom man spiser sunt, da er man utenfor fare. Det er klart hjernen vår helst velger å la oss tro på det! Den vil skape en mening av det vi gjør, og hvilken annen mening skulle det gi å leve hypersunt? Jeg tror ikke et øyeblikk på at folk velger å leve på spirulina, grønnkål-smooties og lignende fordi de elsker hvordan det smaker; jeg tror de gjør det fordi de er redde for å bli syke og dø. (Ja, det går an å synes spirulina og grønnkål smaker godt, men hvis man kun spiser slike ting benekter man jo for seg selv at man synes pasta og pizza smaker godt, hvis du ser hvor jeg vil hen.)

*Sukker er overhodet ikke gift. Sukker er bare et karbohydrat, og er i seg selv helt ufarlig. Ja, det kan være farlig i for store mengder, akkurat som alt annet. I 2007 døde for eksempel en kvinne av å drikke 6 liter vann på 3 timer. Ja, da er vel vann gift, da, eller hva?
Les gjerne også artikkelen 5 Lies My Friends With Eating Disorders Have Told Me. Det høres kanskje fornærmende ut, men forfatteren sier mye viktig om kostholdshysteriet i samfunnet vårt. Sitat: I'm so hungover. I'm craving a kale salad right now. (WTF?)

En svært vanlig måte å takle frykten for sykdom og død på, er å bruke Hypotesen om den rettferdige verden (The Just-World Hypothesis). Dette er en kognitiv ''feil'' som får oss til å skylde på andre mennesker for deres uhell. Vi (hjernen vår) ønsker at verden skal være et rettferdig sted, og at folk skal få som fortjent. Hvis folk gjør noe galt, kommer en negativ konsekvens. Men gjør folk det riktige, og følger alle regler, da vil ingenting galt eller negativt skje dem.
Dette er en mental ''snarvei'' vi bruker, en teori som virker som den har evne til å forutse framtiden. I seg selv er dette selvfølgelig en viktig mekanisme, dyr uten denne evnen overlever ikke lenge, det samme gjelder oss mennesker i møte med rovdyr eller trafikken, for eksempel. Men når vi bruker denne for å rettferdiggjøre at andre dør, er det ikke lenger viktig eller positivt. Det fører til at dersom noen dør, mener vi at de helt klart må ha gjort noe for å ''fortjene'' det. Når de ''fortjener'' det, er døden forventet, noe som gjør at døden virker mindre skummel. Det fører igjen til at vi får (absurd) høye tanker om oss selv: Jeg gjør ikke det samme som den personen, jeg er smart nok til å unngå å gjøre det som er feil, jeg dedikerer livet mitt til å gjøre alle de riktige tingene, jeg fortjener ikke å dø, og derfor kan jeg forutse at det ikke kommer til å skje med meg.
(HERFRA)

Mine råd til deg er derfor:
- Tenk deg om en ekstra gang før du leser, beundrer eller tror på det du leser i helse- og livsstilsblogger. Tenk deg godt om før du spør disse bloggerne om råd til hvordan du kan ''bli en bedre utgave av deg selv''. Tenk deg om før du automatisk kommenterer hvor ''flinke'' de er, og vurder om du kanskje heller bør få dem til å tenke over hvorfor de gjør det de gjør. Vurder om du bør kontakte foreldrene til mindreårige jenter som driver slike blogger, og be dem snakke med sine barn.
- Ta vare på deg selv. Trekk deg unna hvis du blir negativt påvirket. Ta en media-faste, ikke klikk deg inn på lenker du tror kan få deg til å føle deg ille. Rapporter teit reklame; jeg gjør det ofte selv med Google-reklame som opprører meg, ved å trykke på krysset i hjørnet og rapportere det som inappropriate/støtende. Hvis du rett og slett er lei av å høre slikt snakk, kan du følge tipset til vidunderlige @nourishingeveryday og avbryte slike samtaler med å si: Let's talk about something worth my time. Hardt og brutalt, kanskje, men det virker, og det er viktig.

 

 


#helse #livsstil #frisk #syk #blogg #blogger #bloggere #dø #død #døden

23 kommentarer

22.01.2015 kl.15:18

Takk for et bra og ikke minst viktig innlegg :)

sjokoladeilomma

22.01.2015 kl.15:41

Anonym: Tusen takk :)

Inger

22.01.2015 kl.15:58

Er så enig med deg! Hvis sunnhet hadde vært fokuset ville dessuten bildene de legger ut ha vært annerledes.

Det er dessuten ikke bare bloggerne som er blitt tulleruske heller. Satt en dag og så på Puls, hvor det da selvsagt var snakk om trening. Målet var å få toppolitikere til å ta seg tid til trening i den ellers så travle hverdagen sin, nettopp for å bli sunnere. Det var ikke et ord om at hvis de har en så travel hverdag som det de beskriver, så bør de også sette av tid til pauser og passe seg slik at de ikke blir utbrent. Balanse er blitt et fremmedord.

nei, målet er å trene uansett hva, selv om det går på helsa løs.

Benedicte

22.01.2015 kl.16:01

hell ya. jeg skal dele dette innlegget. jeg skal dele det så hardt! FYI. jeg ELSKER å trene! adrenalin og dopamin <3

Susanne Linn

22.01.2015 kl.18:06

Å. Så. Lei. Jeg. Er. Av. Samfunnet.

Dette forskrudde samfunnet gjør meg gal! Takk for at du minner meg på at det fremdeles finnes folk med hodet på riktig sted.

sommerkroppen2015

22.01.2015 kl.18:31

Enig med deg! Viktig å være ærlig på hva man jobber for. Selv fokuserer jeg kun på utseende. Jeg jobber for å nå sommerkroppen. Men nå er det også slik at det ikke er sunt med visceralt fett, så det er klart at om man ønsker å fjerne litt fett rundt magen, så kan det godt handle om å forbedre helsen.

sjokoladeilomma

23.01.2015 kl.11:50

Inger: Veldig godt poeng!
Ikke sant, jeg synes det er aller verst når de som skal være helseeksperter ikke tar hensyn til mer enn én faktor (i hvert fall av gangen) som påvirker helsen. Har ikke så mye å si om kommentaren din, annet enn at jeg håper folk leser den, for det er en skikkelig tankevekker! :-)

sjokoladeilomma

23.01.2015 kl.11:51

Benedicte: Og jeg ELSKER deg <3 Tusen takk!

sjokoladeilomma

23.01.2015 kl.11:53

Susanne Linn: JEG OGSÅ! Men jeg får stadig tilbake troen på menneskeheten, blant annet når det gjelder tilbakemeldingene jeg har fått på dette innlegget. Og jeg skal ALDRI gi meg, jeg vil gjøre det jeg kan for å kjempe imot all forskruddheten, helt til samfunnet GIR SEG og blir et bedre sted å være :D
Det viktigste vi alle kan gjøre er å bekjempe løgner med sannhet og vitenskap. Og det tror jeg vi blir flere og flere som gjør :)

sjokoladeilomma

23.01.2015 kl.12:01

sommerkroppen2015: Takk for kommentar! Fint at du er ærlig med deg selv og vet hvorfor du gjør det du gjør. Selv om jeg helst skulle ønske at du ikke bidro til å øke kropps-/utseendefokuset verden allerede har mer enn nok av, spesielt ved å kalle bloggen din ''sommerkroppen 2015'', så er det jo ditt valg.
Sant at visceralt fett innebærer risiko for livsstilssykdom, men hvorvidt det faktisk forbedrer helsen å fjerne det handler HELT om metoden man bruker for å fjerne det. Det er viktig å tenke over om metoden man velger enten 1) garantert gjør sykdomsrisikoen mindre eller 2) kanskje kan gjøre sykdomsrisikoen større. Jeg tror generell, enkel livsstilsendring er alternativ 1, og at slankekur/kaloriunderskudd/andre ekstreme tiltak er alternativ 2. Målet helliger ikke alltid middelet...
Vel, hvorfor har jeg da selv merket hvor annerledes kroppen faktisk oppfører seg, alt ettersom hvilken mat jeg har spist? Hvor mange proteiner jeg har fått i meg, kontra karbohydrater?

Det er kun sunt å ha et bra forhold til mat og trening. For kroppen er laget for å være i bevegelse.

sjokoladeilomma

23.01.2015 kl.15:27

Maren Helgemo: Ikke beskyld meg for ting jeg aldri har sagt, please :-) Husk at blogginnlegget mitt var rettet mot hovedvekten av helse- og livsstilsblogger og hvor ufattelig mange sånne blogger som finnes. Jeg skrev ikke at det er negativt for den enkelte å gjøre livsstilsendringer og få det bedre. We're on the same page; jeg er HELT FOR å spise mat som får oss til å føle oss vel (fysisk og mentalt) og å gjøre de aktivitetene/hobbiene som får oss til å føle oss vel (fysisk og mentalt). Jeg har aldri sagt at man IKKE skal ha et bra forhold til mat og trening, for selvfølgelig skal man ha det.
Det jeg SKREV var at det er viktig å ikke la seg lure av de mange bloggerne som kommer med skumle råd (f.eks. de som skriver i detalj om at de spiser 1400 kcal per dag eller at de aldri har annet enn høy-proteinmat til middag), og å ikke la bloggere/media avgjøre hva vi skal gjøre for å passe på helsa vår. Poenget mitt var ganske enkelt å understreke at vi ikke må bli hysteriske og glemme alle andre faktorer som er viktig for helsa. Og at vi må huske å ha et liv, ikke bare ''spise perfekt'' for å fikse utseendet.
Jeg sa ikke noe negativt rettet til deg. Men, når du nevner det: Selv om du føler deg bedre av mer proteiner og mindre karbohydrater (hvis jeg forsto deg riktig) betyr ikke det at det stemmer for alle. Jeg opplevde det motsatte; jeg følte meg bedre da jeg sluttet å begrense karbohydratinntaket mitt (og det påvirket ikke engang vekta).

sommerkroppen2015

23.01.2015 kl.19:00

Karbohydrathysteriet er kanskje det værste som finnes når det kommer til livsstilsblogger og diettguider. Karbohydrater har aldri vært og kommer aldri til å være noen fiende for kroppen, det er en god kilde til energi! Og om man spiser fiber (som er karbohydrater, dog uten enegritilskudd) så vil det hjelpe kroppen med å fordøye andre næringsstoffer. i utgangspunktet vil alle føle seg piggere etter et måltid med karbohydrater, i alle fall om de er mono- eller di-sakkarider (enkle), så disse gir energi til kroppen raskt. De som føler det på en annen måte har antageligvis utviklet en tvangsforestilling om hva karbohydrater gjør med kroppen, og opplever en placeboeffekt. Men det er klart at om du skal sove, og kaster i deg masse karbohydrater en halvtime før, så har du jo bedt om det. Men de fleste har jo enkel forståelse av hvordan karbohydrater, fett og protein er.

Anita S.

23.01.2015 kl.20:13

Sommerkroppen2015:Det blir faktisk sommar uansett hvordan kroppen din er.Høst,vinter og vår også.

Bare litt nysgjerrig,men vil du ha det du kaller "sommerkroppen" slik at andre synes du ser bra ut?

Vi mennesker bryr oss altfor mye om hva andre tenker om oss,og ofte er det viktigere å se fin ut for andre jenter,til tross for at man er hetero.Sier ikke at det angår deg,men at det ofte er sånn.

fabelastisk

25.01.2015 kl.13:31

Skål, hepp og AMEN.

Le mye, drikk vann, spis frukt og grønt, gjør ting som er bra for deg, vær aktiv og nyt de små øyeblikkene.

fitnessprosjektet

25.01.2015 kl.13:33

Selv om jeg har en slik blogg selv, er jeg enig med mye av det du skriver. På en annen side er det viktig i et samfunn hvor stadig mer ferdigmat produseres, mer sittestillende aktiviteter forekommer, og stadig mer sukker konsumeres, at vi tenker litt over hvilke valg man tar. For ja; man kan bli syke av å fokusere for mye på kropp og helse, men man kan også bli syke av det stikk motsatte.

En gyllen middelvei bør vel et mål for folk flest å oppnå :)

25.01.2015 kl.16:58

"Jeg tror ikke et øyeblikk på at folk velger å leve på spirulina, grønnkål-smooties og lignende fordi de elsker hvordan det smaker; jeg tror de gjør det fordi de er redde for å bli syke og dø. (Ja, det går an å synes spirulina og grønnkål smaker godt, men hvis man kun spiser slike ting benekter man jo for seg selv at man synes pasta og pizza smaker godt, hvis du ser hvor jeg vil hen.)"

er du seriøs??!??? wtf!!?

sjokoladeilomma

26.01.2015 kl.16:26

sommerkroppen2015: Enig :-)

sjokoladeilomma

26.01.2015 kl.16:27

Anita S.: Enig :-)

sjokoladeilomma

26.01.2015 kl.16:29

fabelastisk: Og nyt litt fastfood og sjokolade ikke ny og ne :D Takk skal du ha :)

sjokoladeilomma

26.01.2015 kl.16:37

fitnessprosjektet: Ja, men det finnes ingen bloggere (så vidt jeg vet) som oppmuntrer folk til å stappe i seg ferdigmat og sukker... Innlegget handlet om å være forsiktig i møte med myriaden av helse- og livsstilsblogger.
Jeg er også sikker på at for alle (med ekstremt få unntak) vil kroppen si fra hva slags mat den har behov for (og hva den ikke har behov for) bare man LYTTER til den. Det er noe flere kanskje bør lære - i motsetning til å bare få beskjed om å spise sunnere og mindre og trene mer.

sjokoladeilomma

26.01.2015 kl.16:40

Anonym: Helt seriøs. Det er satt litt (men bare litt) på spissen for å få frem et poeng, men jeg mener hvert ord. I stedet for å bare skrive 'wtf', kan du ikke forklare hva du mener er så feil?

sjokoladeilomma

26.01.2015 kl.16:42

fabelastisk: I ny og ne. "Ikke" skulle det ikke stå der :p

Skriv en ny kommentar

sjokoladeilomma

sjokoladeilomma

26, Trondheim

Dette er en body-positive blogg, et fristed for egenkjærlighet. Jeg er veldig engasjert, og jobber for et bedre samfunn der pasienter med spiseforstyrrelser ikke feilbehandles, der ingen diskriminerer andre på bakgrunn av vekt, og der pasientdeltakelse er mer tatt i bruk. Instagram: @coraline345 DISCLAIMER/ANSVARSFRASKRIVELSE: Jeg er ikke utdannet innen medisin! Selv om jeg gjør mitt beste for å presentere ekte fakta, er jeg bare et menneske. Alt jeg skriver er åpent for diskusjon. Jeg vil be deg om å bruke informasjonen her inne som mulige sannheter, og å kun omsette til handling det du vet vil gjøre deg godt. DU HAR ANSVAR FOR DEG SELV OG DIN EGEN HELSE. Jeg svarer på kommentarer. Alltid. E-post: croithe@gmail.com (Merk emnefeltet "Sjokoladeilomma")

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits