USA, tykkest i verden?

Min venninne Susanne fortalte meg i helga at hun nylig hadde sett på gjennomsnittlig kaloriinntak versus gjennomsnittlig vekt i ulike land i verden. Det hun fortalte var mildt sagt overraskende, og bygget godt opp under det jeg hittil har lest av forskning. I en artikkel på Your Eatopia sies det at vekt ikke engang korrelerer med matinntak, noe jeg syntes var både logisk og ulogisk. I dag har jeg selv tatt en grundig kikk på det Susanne snakket om, og nå har jeg funnet nok et argument som peker mot at Your Eatopias påstand faktisk er riktig, hvor merkelig det enn måtte høres ut.

Før jeg dypdykker ned i detaljene, må jeg skrive de innlysende setningene som ''alle vet''. Først og fremst det ''faktumet'' at USA er tykkest i verden fordi de spiser flest kalorier per dag i verden. Deretter det ''faktumet'' at 2000 kalorier er det som trengs for å opprettholde liv og god helse. Sist, men ikke minst, det ''faktumet'' at slanking er det som skal til for å gå ned i vekt. Sånn, da kan vi fortsette...

- USA er tykkest i verden.
Niks, feil. De er riktignok på femteplass i verden, men både Tonga, Mikronesia, Samoa og Kuwait (!) har høyere gjennomsnittlig BMI enn USA. I tillegg spiser de mindre enn amerikanerne (!). Samoa, for eksempel, har gjennomsnitts-BMI på 28,34. Samoas daglige kaloriinntak ligger på 2880. Altså spiser befolkningen i Samoa nesten 1000 kalorier mindre enn amerikanerne per dag, likevel veier de mer. Man skulle tro at USAs gjennomsnitts-BMI kan ha sammenheng med hvor mye fastfood enkeltindivider inntar, men selv det er en komplisert faktor. Vi ser nemlig at det ikke er den rikeste delen av befolkningen i USA som tilhører kategorien ''obese''; det er i hovedsak de fattigste. Enkelte synes å automatisk anta at årsaken er at de fattige er dummere enn andre, at de ikke kan økonomiplanlegging, at de lettere lar seg friste av McDonald's, at det er deres egen skyld, at de ble fattige fordi de er late fråtsere... Nei. Dersom fastfood er en del av bildet i det hele tatt, er det ikke fastfood som har ''skylden'', men feilernæring. Anbefaler sterkt DENNE artikkelen, her er et sitat fra kommentarfeltet:

You can also count on the fact that any time the economy is bad, people are getting less to eat. The middle class starts scrimping; the lower middle class starts panicking; the poor become even more malnourished; and the poorest die. The degree this happens is directly related to the scope and severity of the economic collapse, and to social safety nets the government provides. Better social safety nets = fewer dead people, fewer riots, fewer rebellions. (Speaking of which, it is not possible to get enough to eat on U.S. government food stamps unless you eat ramen all the time. The idea that poor people eat unbalanced diets because they're stupid about nutrition is untrue and offensive. They're not stupid; fruit and vegetables are expensive and they provide few calories per dollar. I'm sure you know this already, just felt like ranting.)
 

- USA har høyest kaloriinntak i verden.
Hvis vi skal være flisespikkere er det korrekt at USA har det høyeste kaloriinntaket i verden med sine daglige 3770 kalorier. Land nummer to på samme liste er Østerrike med sine daglige 3760 kalorier. Denne forskjellen på 10 kalorier per dag (som ikke engang tilsvarer mer enn en fjerdedel av et eple) er så marginal at vi blir nødt til å se på disse to kaloriinntakene som like høye.
Men ER de egentlig så høye? Og avgjør kaloriene egentlig noe som helst? For der USAs gjennomsnitts-BMI er 27, er Østerrikes gjennomsnitts-BMI 25.
Hvis du synes to BMI-poeng ikke er en nevneverdig forskjell, kan jeg trekke frem Frankrike som eksempel. Frankrike spiser daglig 3550 kalorier i gjennomsnitt. Deres gjennomsnitts-BMI? 23,56. Og hva med Romania? Romanias daglige kaloriinntak er 3510. Gjennomsnittlig BMI er 22, 98. Jepp, virkelig.

Se gjerne DENNE artikkelen fra The Daily Mail også.

Hva angår Norge ligger vi ikke så verst an. Vår gjennomsnitts-BMI ligger tross alt midt mellom Kamerun og Azerbaijan, så vi er heldigvis ikke tyngre enn befolkningen i de fattige landene i den tredje verden. Dette var sarkasme, bare for å understreke at nei, Norge spiser ikke for mye kalorier i det hele tatt, og slanking og kaloriunderskudd er det siste myndighetene trenger å påprakke oss. Nei, Norge ligger midt i en klynge av land vi aldri pleier å sammenligne oss med statistisk, rett og slett fordi levekårene er så totalt forskjellige. Se bare her:
- 2000 kalorier er det som trengs for å opprettholde liv og god helse.
Hvis du tar en titt på denne lista, ser du at det kun er de nederste ni landene som spiser under 2000 kalorier, samt at de som spiser under 2500 kalorier er verdens fattigste land. Ja, de landene som lider av hungersnød og dårlige levekår. Visste du forresten at forskjellen på Nord-Korea og Sør-Korea er enorm på dette området? De er naboland, obviously. Likevel:
Sør-Koreas daglige kaloriinntak er 3070, deres BMI er 24,06.
Nord-Koreas daglige kaloriinntak er 2150, deres BMI er 20,78. Som om ikke det er nok er Nord-Koreanerne et hode kortere enn sine naboer. De spiser rett og slett så lite at de er for underernærte til å vokse normalt. 

- Slanking er det som skal til for å gå ned i vekt.
USA er det landet i verden som slanker seg mest. Slankeindustrien i USA tjener 61 milliarder dollar per år i hjemlandet, og 180 milliarder dollar per år i verden til sammen. Prosentandelen i USA som slanker seg er til enhver tid mellom 34%-50% (mer om det HER). Til tross for all denne slankingen er de nummer fem på lista over verdens tykkeste. Hvorfor er det slik? Det gir jo ingen mening... Eller gjør det? Kan det hende at all slankingen er selve problemet? Det er det jeg tror. Vi vet at slanking reduserer forbrenning og stoffskifte dramatisk, noe som igjen fører til at man legger på seg av mindre og mindre mat. Dette er ikke en personlig teori jeg har, dette blir uttalt av verdens fremste forskere på området, til og med av stipendiatforskere ved NTNU og St. Olavs hospital. Forskjellen mellom (de fleste av) disse forskerne og meg, er at de likevel mener at folk bør slanke seg, trene mer og spise mindre (gjerne alt på én gang).
Men til hvilket formål? Hvorfor vil forskere og helsepersonell verden over se tykke mennesker slanke seg med pulverkurer på 600 kalorier per dag (!) når de VET (og sier selv) at 95% av dem som slanker seg legger på seg mer enn de gikk ned innen 5 år? Hvorfor ønsker de å forsøke å bekjempe kroppens egne forsvarsmekanismer og tvinge vekten til å holde seg nede når det som regel betyr et kortere liv med dårligere helse? Og hvorfor er det aldri slik at helsepersonell forsøker å finne ut av hvorfor vekten har gått opp i utgangspunktet, for så å forsøke å få vekten ned ved å reversere det samme forløpet (terapi for depresjon, stressmestring, bedre søvnhygiene eller hjelp for andre psykiske problemer, lære å spise jevnt og variert nok, kurere feilernæring, etc etc)? Alt dette er mer enn jeg klarer å forstå. Og jeg håper å se en helomvending på området i løpet av min levetid.


 


#usa #slanking #kalorier #bmi #vekt #helse #fattigdom

8 kommentarer

jannickea

12.01.2015 kl.12:42

så interesan blogg

sjokoladeilomma

12.01.2015 kl.16:29

jannickea: tusen takk for det :)

Susanne Linn

13.01.2015 kl.09:28

"Min venninne S"... thihihi :)

marte

14.01.2015 kl.20:00

Men du ... de kaloritallene er jo ikke matinntak. Det er "food availability" - altså hvor tilgjengelig maten er.

sjokoladeilomma

15.01.2015 kl.10:56

marte: Ble først litt panisk da jeg så kommentaren din :p Takk for at du nevner det, forresten, bedre å få tilbakemeldinger og mulighet til å enten endre eller utdype.
Først, nei, det er ikke helt hvor tilgjengelig maten er det er snakk om.. Beskrivelsen av det i artikkelen er mer rettet mot mengden mat vi kjøper. Vi kan ikke vite hvor mye av maten folk har kjøpt, som går i søpla, til kjæledyr, er emballasje, gis bort til andre osv, understreker artikkelen. Men husk at dette neppe utgjør store nok forskjeller mellom likeverdige nasjoner, det er nok det samme i Norge som i USA, for eksempel. Så klart er det forskjell på i-land og u-land, noe som igjen gjør det troverdig at folk spiser ca 2000 kcal i u-land.
Uansett, her er en lenke til med et bilde: http://chartsbin.com/view/1150 Tallene er nøyaktig de samme her. Husk å legge musepekeren over landene du vil se på, tallene i ruta i hjørnet er nemlig ikke tall over gjennomsnittsinntaket i dag, men gjennomsnittsinntaket over ca 25 år.

sjokoladeilomma

15.01.2015 kl.10:57

Susanne Linn: Det er deg ja! <3

maja

15.01.2015 kl.19:07

Så fint å lese fra deg igjen <3

sjokoladeilomma

16.01.2015 kl.11:43

maja: Takk, kjære <3

Skriv en ny kommentar

sjokoladeilomma

sjokoladeilomma

26, Trondheim

Dette er en body-positive blogg, et fristed for egenkjærlighet. Jeg er veldig engasjert, og jobber for et bedre samfunn der pasienter med spiseforstyrrelser ikke feilbehandles, der ingen diskriminerer andre på bakgrunn av vekt, og der pasientdeltakelse er mer tatt i bruk. Instagram: @coraline345 DISCLAIMER/ANSVARSFRASKRIVELSE: Jeg er ikke utdannet innen medisin! Selv om jeg gjør mitt beste for å presentere ekte fakta, er jeg bare et menneske. Alt jeg skriver er åpent for diskusjon. Jeg vil be deg om å bruke informasjonen her inne som mulige sannheter, og å kun omsette til handling det du vet vil gjøre deg godt. DU HAR ANSVAR FOR DEG SELV OG DIN EGEN HELSE. Jeg svarer på kommentarer. Alltid. E-post: croithe@gmail.com (Merk emnefeltet "Sjokoladeilomma")

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits