Kostholdet som gjør deg overvektig, syk, og død!

Hvis jeg skulle oppsummere dette innlegget i én setning, ville det bli: Spis hva du vil, så mye du vil, så ofte du vil. Oi, så kontroversielt. Oi, jeg oppfordrer vel folk til å bli sykelig overvektige? Nei. Det virker som enkelte tror at setningen ''Spis hva du vil, så mye du vil, så ofte du vil'' kan oversettes direkte til: STAPP I DEG FASTFOOD OG ISKREM I EKSTREME DOSER, HELE TIDEN! FOR RESTEN AV LIVET!
Lo and behold. Slik ønsker cirka ingen å spise, og det er faktisk vanskelig å spise på den måten. Det er ikke på noen som helst måte et uansvarlig råd å gi. Les først, kritiser eventuelt etterpå.

(Beklager forresten mangelen på bilder.)

Overalt, hele tiden bombarderes vi av kostholdsråd. Norsk Ukeblad forteller om den fantastiske og helsefremmende LCHF-dietten, VG skriver med krigstyper om det livsfarlige sukkeret, hos Sunkost har de hyller med raw food, fiberhusk, kinesisk urtete og Questbars. Ekspertene advarer mot det farlige magefettet.
Og vi tror på det vi leser. Det er jo tross alt eksperter som uttaler disse tingene, ikke sant? Dessuten kan personer i din omgangskrets til stadighet fortelle deg om alle helsegevinstene og alt vekttapet de har fått av å følge de fantastiske rådene fra ekspertene. Men er det egentlig sånn at ekspertene har rett? Er det egentlig sånn at de som sier ''Det virket SÅ bra for meg!'' har rett? Er du egentlig kritisk nok?
Jeg mener, hvis det ekspertene sier stemmer, hvorfor er ikke ekspertene da enige om hva som er rett? Hvorfor sier én at lavkarbo er bra, når andre sier at sukkerfritt eller fettredusert er bra? Hvorfor er ikke engang leger enige?
Det samme gjelder de du kjenner som sier at det virket for dem. Hvorfor er ikke de enige i hva det riktige er? Og hvordan måler de egentlig om det de gjør, faktisk virker? Hvordan vet de at det er Fedon-kuren som har utrettet miraklene, og at det ikke kan være andre årsaker? Det er ikke nødvendigvis slik at hendelse A (Fedon-kur) fører til hendelse B (vekttap), selv om både hendelse A og hendelse B skjer. Det kan være to hendelser som ikke har noe med hverandre å gjøre.

Personlig har jeg begynt å boikotte alt dette. Jeg orker rett og slett ikke mer. Alle disse kostholdsrådene har aldri hjulpet meg eller gitt meg et bedre liv, tvert imot har jeg hver eneste gang bare endt med å ikke lenger klare å lytte til kroppen min. Det å spise etter kaloritabeller, kostholdsråd eller klokka (KKK) har faktisk ikke bidratt til å gi meg god helse. Og jeg vet at jeg ikke er alene.
Det at jeg har sluttet å lytte til kostholdsråd, høres sikkert veldig skremmende og uansvarlig ut. Kanskje tror noen nå at jeg ''har gitt opp min egen helse''. Men nei. Tvert imot! Jeg har oppnådd mange helsegevinster ved å slutte å bry meg om kostholdsråd:
- Jeg opplever ikke lenger stress i forbindelse med mat
- Kroppen min får det den trenger, både i mengde og næringsstoffer
- Jeg har ikke den minste trang til bulimiske spisemønstre
- Jeg er fri til å bruke hjernen min på det jeg engasjerer meg for
- Jeg opplever mat som nettopp det; bare mat.
Og jeg opplever alle disse helsegevinstene som utelukkende bra. Med mindre jeg tar feil om at hendelse A (lytte til kroppen) er det som førte til hendelse B (god helse), selvfølgelig. Men om jeg tar feil, gjør det noe? Forandrer det noe? Uansett årsak er jeg i hvert fall ustressa, engasjert, lykkelig og har god helse, og det er bra nok for meg.

De fleste uttalelser om kosthold i media er basert på ''Everybody knows''- mentaliteten. Altså er det basert på hva folk tror er riktig, ikke på kunnskap. Vi mennesker har en lei tendens til å automatisk tro at noe er riktig bare vi hører det mange nok ganger. Men det sier seg selv; det er ikke mulig at ''alt det vi vet'' er riktig. I så fall hadde det vært én oppskrift på hva det ''riktige'' kostholdet er. Når det i stedet er slik at media kaller både LCHF, sukkerfritt og fettfritt riktig, sier det seg selv at minimum to av disse må være feil. Skulle vi unngått både karbohydrater, sukker og fett, ville det blitt temmelig vanskelig å finne noe å spise. Da kunne vi verken spist frukt, rotgrønnsaker, yoghurt, avocado, nøtter, eller andre fantastisk næringsrike matvarer. På Facebook har jeg startet en kampanje som heter: Boikott kroppspress, snu et magasin. Bli gjerne med på kampanjen!

Det er også et stort problem med språket som finnes rundt mat. Også dette er påprakket oss av media. Slenger inn et sitat av Marya Hornbacher for å poengtere språkproblemet:
Consider the advertisements for food, the religious lexicon of eating: ''sinfully rich,'' intones the silky voice announcer, ''indulge yourself,'' she says, ''guilt free''.
Hvis du skulle gjette, hvem tror du står bak oppfinnelsen av dette språket rundt mat? Kan det være dem som ønsker å tjene penger på folks dårlige selvtillit, nemlig slankeindustrien? 

Vi lever i et samfunn der ''alle vet'' at kosthold er avgjørende for hvorvidt vi har god eller dårlig helse. Brokkoli = god helse, slank kropp, lykke og høy IQ. McDonald's = dårlig helse, diabetes, sykelig overvekt, hjerte- og karsykdom. Yadda yadda yadda.
Til en viss grad er det jo sant. Samtidig kan vi ikke tenke sånn. Det er ikke så enkelt.
Spiser vi bare brokkoli, eller bare grønnsaker, har vi oppskriften på mangelsykdom. Spiser vi bare McDonald's-mat, eller bare fastfood, har vi også oppskriften på mangelsykdom. Ensidig kosthold er usunt for oss, uansett om de matvarene vi spiser er ''sunne'' eller ''usunne''. Vi trenger litt av alt.

... Og her, når jeg sier at vi trenger litt av alt, regner jeg med at noen er klare til å fortelle meg at vi ikke trenger sukker, gluten, hvete eller karbohydrater. 
Neida, vi dør ikke uten disse tingene. Men vi dør heller ikke av å spise dem. Dersom vi spiser sukker, gluten, hvete eller karbohydrater skjer det ingenting. Vi kan til og med spise disse tingene hver dag. (Nei, jeg sier ikke at vi kan spise BARE disse tingene hver dag hele livet.)
Det må også nevnes at nesten ingen mat- eller drikkevarer inneholder kun ett næringsstoff. Skal du finne noe som består kun av karbohydrater, kun av fett, kun av proteiner, kun av vitaminer? Da kommer du til å bruke resten av livet på å lete, og sulter i hjel i prosessen. Så vidt jeg vet finnes det bare én slik vare som kun inneholder ett næringsstoff: Vodka (eller annen ren sprit). Alkohol er et av de fire næringsstoffene våre, og vodka inneholder ikke verken proteiner, karbohydrater eller fett; det er kun alkohol.
Bananer inneholder fruktsukker (gisp!), og massevis av viktige vitaminer og mineraler. Frukt og grønnsaker generelt inneholder som regel mye karbohydrater (gisp!), og massevis av viktige vitaminer og mineraler. Rødt kjøtt og fisk inneholder fett (gisp!), og massevis av proteiner, kreatinin, og omega 3. Til og med en cheeseburger inneholder mer enn transfett (sjokk!), blant annet kalsium fra osten, protein og kreatinin fra kjøttet, karbohydrater fra brødet, vitaminer fra salatbladene.
(Les DETTE for å se hvor ''farlig'' en flaske Urge er, med sine nifse e-stoffer...)

Mat er ikke ''bra'' eller ''dårlig''. En pakke nudler med litt MSG gir deg ikke matforgiftning. En Grandiosa (uten nøkkelhullsmerking, vræl!) vil ikke plutselig tette igjen blodårene dine og gi deg brodpropp. Å spise så ''sunt'' at du ikke får i deg nok kolesterol kan gjøre at kolesterolverdiene dine stiger, ofte opp til et skummelt nivå, paradoksalt nok.
Å velge å spise en burger er ikke ''skamfullt'', og du gjør ikke noe ''feil'' ved å bestille ekstra ost. Å velge å spise en salat gjør deg ikke ''flink''. Å spise sjokolade er ikke å ''overgi seg til sjokolade'', og å spise salat er ikke å ''ha kontroll''. Alt dette er bare spising. Det er bare mat. (Les mer HER.)
Vi er nødt til å se bort fra den ene, spesifikke matvaren, og i stedet forsøke å se hele bildet. Mat er ikke et moralsk valg, det er ikke et moralsk dilemma. Én spesifikk matvare kan verken gi oss evig liv eller få oss til å dø. Dessuten kan ikke matinntak avgjøre om vi som mennesker er ''gode'' eller ''dårlige''. Vi må slutte å identifisere oss med maten vi spiser (''Du er det du spiser''). Om jeg spiser frossenpizza iblant, er jeg likevel ikke en feit, lat gris. Om jeg spiser epler iblant er jeg ikke en sunnhetsguru. Om jeg spiser en brokkoli er jeg ikke en brokkoli. 

All mat inneholder næringsstoffer. Næringsstoffer er bra for oss.  End of story. Jepp, til og med Coca Cola inneholder næringsstoffer. Det betyr ikke at vi trenger Cola Cola på daglig basis, men det betyr heller ikke at vi trenger å kjenne på ''dårlig samvittighet'' når vi drikker det, ''for å holde oss disiplinerte nok til å ikke drikke det hver dag''. Beklager, det er ikke sånn man får et sunt forhold til mat.
Dessverre vokser mange av oss opp med en slik holdning. Som barn lærer vi at godteri og brus er forbeholdt lørdager. I seg selv er det selvfølgelig en bra ting, som jeg er enig i at er riktig fremgangsmåte. Men dette lærer oss opp til å tenke på mat som ''riktig'' eller ''feil''; for det må jo være noe ''feil'' med brus og godteri når vi ikke får det oftere? Det lærer oss, til en viss grad, opp til å bruke hele uka på å glede oss til lørdag, da vi endelig kan spise det vi vil. Da vi endelig kan ''velte oss i deilig, syndig usunnhet'', da kan vi endelig ''være litt grådige og egoistiske''. (Grådig og egoistisk? HVA har det med mat å gjøre?!) Tar vi med oss dette til voksenlivet, har vi plutselig basert matvanene våre på ''riktig'' og ''feil''. I en alder av 40 sitter vi der, da, og bruker så mye hjernekapasitet (''disiplin'') på å unngå sjokoladeplata i kjøkkenskapet så lenge som mulig, at vi til slutt ''sprekker''. Vi forsøker så hardt å unngå sjokoladeplata at vi til slutt ikke klarer å tenke på annet. Hvorfor ha det sånn, når du kan spise sjokolade og dermed slutte å tenke på det, og så gå videre i livet og gjøre andre ting?
Og nei, matvarer er ikke avhengighetsskapende. Jeg har sagt det før, og jeg fortsetter å si det til jeg blir blå i ansiktet om nødvendig. Hver eneste gang jeg har sett eller hørt om noen som sier de er avhengig av sukker, viser det seg at de enten har et ekstremt ensidig kosthold, eller et ekstremt restriktivt kosthold. Det er en kjent sak at underernæring gir oss et sterkt sug etter sukker, fett og karbohydrater. Dette suget går alltid over når personene slutter å være underernærte og/eller feilernærte.
Årsaken til at Øystein fra ''Hellstrøm rydder opp hjemme'' sluttet helt å spise Nugatti (som var det eneste han spiste før tv-programmet) var ikke at han avsto fra ''avhengigheten sin'' (sukker), men fordi den ekstreme feilernæringen forsvant ved hjelp av et skikkelig kosthold. (Mer om temaet ''matavhengighet'' HER.) 

Og bare for å slenge med noe jeg har tenkt mye på: Mat er ikke alt her i livet. Kosthold er ikke den eneste faktoren som påvirker helsa vår. Minst like viktig er søvn, lavt stressnivå, hygiene, mellommenneskelige relasjoner, alt som gir oss glede, og god psykisk helse. Mat og kosthold er bare ''one in a million'' blant alt som påvirker helsa vår. Likevel finnes det millionvis av kostholdsblogger, ukeblad-overskrifter, avisforsider, klinikker, slankekurs, dietter, etc.; men om vi leter etter tilsvarende informasjonsflyt om søvn, stress, hygiene, og de andre tingene, hva finner vi? Ikke i nærheten av like mye. Hvem gidder å skrive søvnblogger, hvor de daglig oppdaterer om søvnen sin, hva de gjør for å opprettholde søvnmønsteret, hvordan de skal sove framover, og hvordan de mener at andre bør sove? Tygg litt på den (pun intended).

Kort konklusjon:
- Ingen matvare er direkte helseskadelig eller farlig. Det er farlig å drikke et glass kloroform, farlig å spise sprøytemidler som suppe, men ingen matvaretyper kan sammenlignes med giftstoffer. Ingen matvarer, altså blant noe av det vi regner som mat, er giftig. Niks, ikke engang sukker er gift. Sukker er bare et (raskt) karbohydrat. Matvarer fra det området i Italia hvor mafiaen i flere tiår har gravd ned svært giftig biokjemisk avfall, er selvfølgelig veldig helsefarlige (det har de som bor i området fått erfare), men det er jo ikke matvarene det er noe i veien med, det er giftstoffene som har sivet inn i matvarene.
- Ensidig kosthold kan være helseskadelig eller farlig. Noen ganger kan det være fordi vi får i oss for mye av ett næringsstoff (for eksempel protein), men som regel er det fordi vi har fått mangler av å unngå andre næringsstoffer.
- Vi kan spise sukker hver dag, for eksempel, så lenge vi også får i oss nok variert kost i løpet av dagen. Shit, vi kan til og med spise bare godteri en hel dag noen ganger i løpet av året, uten å bli syke av det.
- Ingen av oss trenger disse ''kostholdsrådene'', og ingen av oss trenger dietter. Vi klarer oss ikke bare like bra, men faktisk bedre uten.
- Det vi i stedet trenger, alle som én, er å lytte til kroppen. Følge cravings, kjenne etter hva vi har lyst på og behov for. Så enkelt, og så vanskelig (?). 

Helt på tampen: Er du så opptatt av å spise ''riktig'' at du unngår pizzakvelder med venner eller godteri på kino? I så fall er det ganske trist og livsbegrensende. Ja, vi trenger vitaminer og mineraler for god fysisk helse. Ja, vi trenger også kos for god mental helse. Å kun spise ''riktig'' og ''sunn'' mat for å bevare fysisk helse, og unngå ''feil'' og ''usunn'' mat uansett hva den sosiale settingen er, gjør at du aldri opplever å virkelig kose deg med mat. Alle er forskjellige, men jeg våger å tippe at du blir ganske ulykkelig av en slik livsstil.
Jeg skal på Halloween-fest i kveld. Og jeg har i hvert fall tenkt å ivareta den mentale helsen min og kose meg med det som står på bordet. Jeg har tenkt å la mat bidra til å gjøre meg lykkelig.

Hilsen ''Feit, ustyrlig, grådig gris som stapper i seg fastfood og iskrem hver dag, hele tiden, og er vågal nok til å påstå at det er SUNT?!?!?!?!''

... eventuelt, hilsen Øygunn, som har et vidunderlig avslappet forhold til mat og håper flere kan oppleve det samme.

32 kommentarer

Andrea Slotte Sæther

31.10.2014 kl.13:49

Godt poeng! Jeg mener et sunt kosthold er å ha en bra balanse mellom hva du putter i kroppen din og hvor mye du er i aktivitet. Er man mye aktiv så forbrenner kroppen naturlig nok mer og da kan man stappe i seg mer enn de som ikke er i like høy aktivitet.. Selvinnsikt kommer godt med

sjokoladeilomma

31.10.2014 kl.13:59

Andrea Slotte Sæther: Mener ikke å være forutinntatt her, men... leste du innlegget i det hele tatt? Jeg finner ingenting i kommentaren din som er relatert til innlegget?

Sofafruen

31.10.2014 kl.14:13

Du har mange gode poeng. I forhold til dette med ensidig kosthold så har jeg selv fått erfare at disse såkalte kostholdsrådene iblant er bare tull.. Det funker ikke for meg å kutte ut en matvare 100%. Vil jeg spise en sjokoladebit en tirsdag klokka 14:13 så gjør jeg det. Men det betyr ikke at jeg kommer til å spise det på onsdag, torsdag, fredag, lørdag...

Likevel er jeg ikke helt enig i at "ingen" trenger disse rådene og veiledningene. Alle rådene er kanskje ikke like bra, men det finnes mennesker som har cravings etter ting kroppen ikke trenger. Mennesker som ikke har det bra med seg selv lenger, og trenger hjelp til å komme ut av denne "sirkelen".

Jeg hadde aldri klart å leve ett liv uten chips, som feks min mor gjør. Som sverger til at sjokolade og godteri er fanden selv. Dette er ikke et liv for meg. Livskvalitet innebærer for meg ett inntak av papirkachips i ny og ne. Godt skrevet innlegg, nå skal jeg forøvrig gå og ta meg en proteinshake før jeg går på trening ;) God helg!

klompen

31.10.2014 kl.14:28

jeg har en teori om at universet er mer komplisert enn vi noen gang kunne forestilt oss så jeg tenker at om man skal se på "riktig" kosthold tror jeg den finnes ca 7 milliarder forskjellige "riktige" kosthold, om man skal være helt spesifikk og spise perfekt. men personlig tror jeg at man blir gjenfødt når man dør så basicly, whatever makes you happy. hvis du fester som om morradagen er avlyst og spiser pizza og junk og du dør lykkelig som 30 åring så gjør gjerne det. eller spis tofu og grønnsaker og bli verdens eldste menneske. når hvor og hvordan spiller ingen rolle. jeg tror det viktigste er at man ikke angrer når siste spikern går i kista. jeg tror hvis man kan leve lykkelig hele livet så har det ikke noe og si hvordan det er igrunn. behandle de rundt deg på riktig måte og gjør det som måtte hjelpe deg og smile hver dag. det er alt for mange triste mennesker i verden. og folk har en tendens til og gjøre ting mer komplisert enn de trenger og være. meg selv inkludert. (kanskje d ble litt off topic men det ble bare en rask gjennomlesning. skal gå gjennom mer nøye når jeg får tid). *bow* thank you and good night!

kamerailomma

31.10.2014 kl.15:00

Du skriver så levende og godt. Kos deg i kveld!

Andrea Slotte Sæther

31.10.2014 kl.16:57

Haha leste gjorde jeg og ga deg min konklusjon av hvordan jeg ser på "kroppspresset" du nevner.. Og diverse anbefalinger folk kommer med om hva som er rett :) Syntes man skal lytte til sin egen kropp før ekspertenes råd ;)

sjokoladeilomma

02.11.2014 kl.12:00

Sofafruen: Sofafruen: Takk! :)
Ja, det er klart det finnes folk som har cravings etter ting kroppen ikke trenger, noen i større grad enn andre, kanskje. Jetg har jo selv cravings etter sjokolade av og til, og det blir litt rart å si at noen TRENGER sjokolade. Men sjokoladecravings kan ofte bety at kroppen trenger magnesium og/eller fett, og alle trenger kos. Så, vi trenger det på en måte litt likevel.
Enig i det du sier om folk som ikke har det bra med seg selv! Men igjen, da, har man det ikke bra med seg selv trenger man endring, jeg ville ikke automatisk tenkt at de trengte ukebladenes kostholdsråd eller en diett! Livsstilsendring er et bedre alternativ :)

HELT enig! Potetgull er en del av det gode liv! God helg til deg også!

sjokoladeilomma

02.11.2014 kl.12:02

klompen: Godt sagt! Du sier så mye bra her. Lykke er definitivt noe av det viktigste vi har her i livet - whatever floats our boats, liksom! Håper folk leser kommentaren din :)

sjokoladeilomma

02.11.2014 kl.12:02

kamerailomma: Tusen takk, kjære :) Håper du også hadde en fin kveld!

sjokoladeilomma

02.11.2014 kl.12:03

Andrea Slotte Sæther: Åja, beklager! Skjønner hva du mener nå, det tok meg litt tid, og jeg måtte ha det litt inn med teskje :P

Armonia

02.11.2014 kl.15:24

Amen! Jeg lever etter alt med måte mentaliteten, men noen ganger blir det litt lite grønt, og andre ganger...perioder spiser jeg altfor mye godis. Er inne i en sånn periode nå ;) Men men. Jeg har aldri prøvd såkalte slankekurer, men prøvd å kutte utmerket og gluten, samannen vært litt restriktiv med sukker. Sistnevnte er vanskelig dóg, men prøver å bake sunnere og ikke spise godteri utenom helg :p

Jeg skjønner ikke at folk går på alt det tøvet som aviser og ukeblader skriver om, nye kurer ditt og datt...stønn, at folk gidder...

livetsmangesider

02.11.2014 kl.20:33

Jeg mener at vi er individer og må spise deretter. Jeg prøvde meg på LCHF, og har aldri hatt det så bra med meg selv som da. Søtsuget forsvant, kiloene raste av, og humøret ble mye mye bedre. For meg var det veldig positivt. Nøyaktig hva det var som var så positivt vet jeg ikke. Kanskje det var fordi jeg begynte å spise så mye mer grønnsaker? Kanskje humøret ble så mye bedre fordi blodsukkeret ble stabilt? Eller kanskje det var fordi jeg ekskluderte vatvarer jeg egentlig ikke tåler. Hvem vet. Det eneste jeg vet er at kroppen min ikke har det bra med mitt nåværende kosthold. (måtte slutte med LCHF da jeg ble gravid, fordi jeg er sær i matveien og ikke ville få i meg nok karbohydrater til å holde meg unna ketose).

Jeg bryr meg lite om hva andre spiser. Jeg må kutte ned kraftig på søtsakene, både for kropp og psyke. Jeg kan ikke unne meg litt sjokolade i hverdagen, for en liten bit blir snart til en hel plate. Jeg skjønner hva du mener, jeg er enig i at vi skaper et enormt stress rundt mat, men om det er det som passer for noen så la dem få holde på. Det er en grunn til at ekspertene aldri blir enige; vi er for forskjellige til at det finnes en sannhet som dekker oss alle.

sjokoladeilomma

03.11.2014 kl.10:45

Armonia: Takk for fin kommentar :)

sjokoladeilomma

03.11.2014 kl.10:51

livetsmangesider: Det har du rett i, vi må alle finne den ''normalen'' som passer for oss selv. Så lenge vi ikke tar den for langt, eller blir så ekstreme at vi ikke klarer å kose oss med mat, eller at vi unngår sosiale settinger pga mat, så tror jeg alt er ok. Vi må alle finne ut hva vi LIKER, hva som får oss til å føle oss BRA, vi må finne ut hvilket forhold til mat som er behagelig for oss på flest mulig måter. :)
LCHF var ekstremt feil for meg på veldig mange måter, men det fungerte fint for deg. Men jeg tror nok du ville funnet det ut like lett selv om media ikke fortalte om LCHF?

I dette innlegget var jeg hovedsakelig ute etter å be folk tenke selv, og få flest mulig til å ikke blindt stole på ''kostholdsrådene'' media til stadighet kommer med. Jeg ville få folk til å forstå at mat ikke handler om ''bra'' eller ''dårlig'', og at all mat i seg selv er helt ok.
Det må også nevnes at bloggen i generelt kretser rundt tema som er relevante for personer med spiseforstyrrelser; så målgruppen er nok i større grad personer med ortoreksi (e.l.) enn friske personer med en eller annen mat-restriksjon.

maja

03.11.2014 kl.21:31

<3

Håper du hadde en kjempefin Halloween-fest!!

Jeg er, som vanlig, totalt enig med deg i alt du skriver. Selv om jeg ikke er så flink som deg, så jobber jeg hele tiden mot å komme dit. Det er så godt å se hvordan du har jobbet deg ut av spiseforstyrrelsens klør. Og at du i tillegg bidrar med så mye erfaring og synspunkter til andre der ute er jo så flott.

Kroppen er en fantastisk maskin!

(Godt å lese fra deg igjen, blei helt bekymra jeg ;) )

Stor klem !

livetsmangesider

03.11.2014 kl.22:43

Kanskje. Jeg husker jeg hørte om Atkins dietten da jeg var barn, og syntes at det hørtes ut som rette veien for meg. Jeg har alltid vært plaget med magen, og det ser ut til å være linket til brødmat. Jeg leste mye før jeg begynte på LCHF, og ble positivt overrasket over hvor stort fokus det er på grønnsaker. Men jeg har veldig stor tro på å bare spise. Jeg hater å veie maten, jeg hater å telle kalorier.

Det skal sies at jeg nok ligger på kanten til overspising. Type presser i meg mat når jeg er mett. Kan spise en liter is + + uten å egentlig like det. Så tanken på å "få lov" til å spise hva jeg vil er igrunn litt skremmende.

Det mest ironiske er at jeg i dag har fått streng beskjed om å unne meg noe søtt når som helst. Hver dag om jeg skulle ønske det. Jeg får ikke lov til å begrense det til helgen. For å unngå overspising i helgene. Der fikk jeg for bastante meninger, hehe :)

mymind

04.11.2014 kl.16:25

Tusen takk for nok et fantastisk innlegg! Som tidligere sykelig overvektig, var heldigvis aldri ukebladene grunnen til at jeg klarte å gå ned i vekt. Jeg gikk ned nesten 50 kg med å spise akkurat hva jeg ville, men begrense meg til et visst antall kalorier - om det var 200 gram sjokolade og lite av annet en dag, eller kylling og grønnsaker en annen. Det var vel det at jeg ikke nektet meg noe som faktisk gjorde at jeg klarte det. Nå bekka det vel litt over for meg, og kaloritallet ble det som avgjorde om jeg var "flink" eller ikke - ergo anbefaler jeg ingen å telle kalorier for å gå ned i vekt (det kan raskt bli veien til anoreksi eller andre SF). Bruk sunn fornuft, og som du sier, lytt til kroppen!

Uansett, det er ikke slankereklame jeg vil ha fram her. Snarere tvert i mot. Etter å ha følt meg "flink" ved å klare det jeg gjorde på min måte, skulle jeg bli flinkere og spise mer "riktig". Jeg gikk over til å nekte meg ting, som igjen førte til en sliten, ulykkelig kropp og bulimi (som er det jeg sliter med nå). Det å bli helt fastlåst i mat er aldri bra, og det er så vanskelig å se en SF komme snikende på deg. Du har jo bare kontroll, eller hva? I dag prøver jeg igjen å komme tilbake til det at ingen mat skal være forbudt og å lytte til kroppen. Ikke tenke at "nå har du spist litt "feil" mat, så nå er du ute og kjøre og kan bare fortsette". Jeg klarer (av og til) å stanse en bulimisk episode, bare ved å lytte til kroppen. Hiver jeg meg over sjokoladen, så prøver jeg å kjenne etter når jeg faktisk har fått nok og den ikke smaker meg så godt lenger. Tar det en bit av gangen på en måte. Veldig vanskelig, men jeg forsøker å bli mer bevisst. Og så prøver jeg å tenke som deg - kanskje var det en grunn til at jeg "trengte" sjokolade akkurat nå. Har jeg ikke underspist alt for lenge? Har jeg ikke trent for mye i forhold til karboinntaket? Er ikke dette nok en lekse om at jeg kanskje burde spise litt oftere? Er det følelser du prøver å dekke over nå?

I dag har jeg faktisk kjøpt meg brød for første gang på lenge. Brød har tidligere vært noe som jeg har endt opp med å stappe i meg, bare for å "bli ferdig med det og ikke ha det i hus". Jeg kjøpte meg et godt, dansk rugbrød. Ikke fordi det er så "sunt og bra for deg", men fordi jeg liker det. Hadde kaloritelleren i meg bestemt, hadde det faktisk blitt loff (ganske lite kalorier, og om man skjærer tynne skiver, så blir det ikke så mye per skive). Jeg tok det tyngste brødet, og det som har mye næring (og kalorier! Vræl!) fordi jeg hadde lyst. Fantastisk følelse. Nå har jeg akkurat spist to skiver (skalken faktisk, den tyngste delen! Vræl!), og jeg koste meg.:) Håper virkelig resten av dagen fortsetter sånn. Kanskje jeg til og med tar en skive med brunost på? (Nei fy da, så mye sukker...) Og smør? (Nei, huff alt det fettet!)

Ha en fin dag videre! Det du skriver hjelper meg faktisk veldig mye! <3

sjokoladeilomma

05.11.2014 kl.13:24

maja: Hadde en kjempefin halloween-fest! :)
Herlig! Du klarer det!! <3 Stor klem til deg også <3

sjokoladeilomma

05.11.2014 kl.13:25

livetsmangesider: Jeg tror det er noe i den beskjeden du fikk :) Krysser fingrene for at det virker! :)

sjokoladeilomma

05.11.2014 kl.13:28

mymind: Dette må være den herligste kommentaren jeg noensinne har fått. Så mye klokt og viktig du skriver her! Vanligvis ville jeg forsøkt å svare på alle punktene i kronologisk rekkefølge, men jeg har rett og slett ikke mer å tilføye; you said it all! Tusen takk :)

Alexa

05.11.2014 kl.15:50

For en fin blogg du har <3

Stikk gjerne innom min blogg ig se om det er noe du liker der og legg gjerne igjen en kommentar:)

Stå på videre

sjokoladeilomma

10.11.2014 kl.13:05

Alexa: Takk :)
Viktig refleksjon.

KARINE - feit til fit

10.11.2014 kl.15:18

Utrolig bra skrivd! Har lagt igjen en link til innlegget i bunnen av mitt siste innlegg, håper det går fint :D

sjokoladeilomma

12.11.2014 kl.13:01

Maren Helgemo: Tusen takk :)

sjokoladeilomma

12.11.2014 kl.13:02

KARINE: Oi, så hyggelig! Tusen takk!

maja

04.12.2014 kl.20:21

Går det greit med deg? <3

sjokoladeilomma

09.12.2014 kl.13:48

maja: Hei! Går bare bra :) Takk for omtanken! Hvordan går det med deg? <3

maja

18.12.2014 kl.13:34

Joda, går greit.

Så godt å høre. Var så lenge siden du blogget, så ble litt bekymret :)

Håper du får en god jul.

<3 Klem klem

sjokoladeilomma

12.01.2015 kl.11:08

maja: Ingen grunn til bekymring, kjære <3 Stor klem til deg også!

emilie

20.01.2016 kl.06:56

bra innleg

sjokoladeilomma

21.01.2016 kl.14:58

emilie: Takk :)

Skriv en ny kommentar

sjokoladeilomma

sjokoladeilomma

26, Trondheim

Dette er en body-positive blogg, et fristed for egenkjærlighet. Jeg er veldig engasjert, og jobber for et bedre samfunn der pasienter med spiseforstyrrelser ikke feilbehandles, der ingen diskriminerer andre på bakgrunn av vekt, og der pasientdeltakelse er mer tatt i bruk. Instagram: @coraline345 DISCLAIMER/ANSVARSFRASKRIVELSE: Jeg er ikke utdannet innen medisin! Selv om jeg gjør mitt beste for å presentere ekte fakta, er jeg bare et menneske. Alt jeg skriver er åpent for diskusjon. Jeg vil be deg om å bruke informasjonen her inne som mulige sannheter, og å kun omsette til handling det du vet vil gjøre deg godt. DU HAR ANSVAR FOR DEG SELV OG DIN EGEN HELSE. Jeg svarer på kommentarer. Alltid. E-post: croithe@gmail.com (Merk emnefeltet "Sjokoladeilomma")

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits