Trening del 2: Det fysiske.

Dette er fortsettelsen på Trening del 1: Det mentale.
Jeg avsluttet del 1 med en cliffhanger om hvordan trening i recovery er farlig og potensielt livstruende. En liten recap:

Hjertets evne til å fungere normalt blir hardt rammet på tre (tre!) fronter: Fysisk ødeleggelse på hjertemuskelen, elektrolyttforstyrrelser, og skadede nerver.

Og her er altså forklaringen. For nei, jeg nøyer meg ikke med å si ''Det er farlig'', og deretter holde kjeft. Skal skremselspropaganda (les: vitenskapelig baserte råd og regler) fungere i det hele tatt, må det forklares så godt som mulig, slik at det blir troverdig og ikke bare en masefrase.HJERTET:

Når du får i deg mindre energi enn kroppen din trenger, skjer katabolisme. Det betyr at kroppen ''stjeler'' så mye energi som mulig fra seg selv. Og den stjeler ikke energi bare fra fettvevet, men også fra muskler, skjelett, og indre organer. (Dette fører til muskelsvinn, lavere bentetthet, krympede og skadede indre organer, og hvis man ikke snur i tide; organsvikt.)
I vårt samfunn tror vi slanking er bra og helsefremmende, og at slanking bare handler om å trimme bort ''overflødig'' fett. Virkeligheten er at fett ikke er en energilagringsenhet, men et svært viktig hormonproduserende organ. Og vi kan heller ikke bestemme hvor kroppen skal slankes: Selv om vi ønsker at magen skal slankes, kan kroppen like gjerne krympe mer av hjertet og skjelettet enn av fettvevet.
I tillegg til at hjertemuskelen ødelegges i prosessen når kroppen spiser opp seg selv,  er det også en mulighet for at volumet av blod i kroppen blir redusert, slik at hjertemuskelen blir nødt til å jobbe ekstra hardt for å pumpe blodet gjennom kroppen. Med andre ord, hjertet overbelastes i mange tilfeller dobbelt opp: Muskelsvinn får hjertet til å krympe i størrelse, og det må jobbe ekstra hardt i tillegg.
Ortostatisk hypotensjon (svimmelhet eller besvimelsestendenser når du reiser deg opp) er også et sirkulasjonsproblem som dukker opp ved restriktive spiseforstyrrelser. Det kan være normalt, men det kan også være et tegn på at hjertet er krympet og/eller jobber for hardt.
Fysiske skader på hjertet vil vanligvis være identifiserbare ved at en erfaren tekniker foretar EKG.

Restriksjon, og da spesielt kompenserende atferd som oppkast eller avførende/vanndrivende midler, roter til elektrolyttbalansen i kroppen. Elektrolyttene har ansvaret for å skape de elektriske signalene som får hjertet til å pumpe (trekke seg sammen og vide seg ut) sterkt og rytmisk. Elektrolytter på avveie, uansett om de skaper for mange eller for få elektriske signaler, kan være svært farlig.
Elektrolyttforstyrrelser er ikke alltid synlige/merkbare selv ved EKG, det kan hende svingningene ikke er tilstede idet du gjennomgår undersøkelsen. (Det samme gjelder blodprøver for å sjekke elektrolyttbalanse.) Det er mer pålitelig å feste på seg en monitor og leve som vanlig, da vil monitoren kunne fange opp flyktige svingninger.

Arytmier (= hjerterytmeforstyrrelser) kan oppstå både på grunn av at hjertemuskelen er svekket, og på grunn av elektrolyttforstyrrelser. De vanligste arytmiene hos personer med restriktive spiseforstyrrelser er takykardi og bradykardi. Arytmiene er de hjertesymptomene du vil kjenne/oppdage, og som vil få deg til å gå til legen.
Bradykardi er for lav hvilepuls, altså hvilepuls på under 60 slag per minutt. Det er klare forskjeller mellom vanlig (primær) bradykardi og bradykardi forårsaket av spiseforstyrrelser (sekundær). Dessverre mangler enkelte leger kunnskap om dette, og avfeier lav hvilepuls med den antakelsen at du bare er en idrettsutøver med god helse.
Men du har selv et ansvar for å være ærlig: Dersom du ikke gir legen mulighet til å vite at du spiser for lite, kan ikke legen automatisk forventes å undersøke hjertet nærmere, spesielt ikke dersom du bekrefter at du bare er en veldig aktiv person.
Takykardi er følelsen av at hjertet slår raskere selv når du hviler. Du har størst sannsynlighet for å oppdage takykardi når du sitter eller ligger i ro. Det kan også føles som om hjertet hopper over et slag, eller det føles uregelmessig på en eller annen måte.

Alle disse symptomene må tas veldig alvorlig. Ta det med ro, slutt å trene, gå til legen.
 


(Myelin. Se under.)

NERVER:

I motsetning til arytmier og elektrolyttforstyrrelser, som går over relativt raskt i recoveryprosessen, krever nervene mer tid og energitilførsel. Blant alle hjerterelaterte symptomer som setter livet ditt i fare, er det nervene som krever av deg at du ikke løper tilbake til treningsenteret det sekundet legen gir deg klarsignal.
Kroppen er opptatt med å katabolisere (spise opp energi fra) alle cellene i hele kroppen når du skaper daglige energiunderskudd. Katabolisme ''kler av'' nervene myelin. Forsker Janice Russell sammenligner katabolisme med å ''kaste antikke møbler i peisen for å holde huset varmt''.
Myelin er en ''slire av fett'' som beskytter de fleste nervene i kroppen. Det er myelinet som har ansvar for hastigheten og presisjonen på elektriske signaler og kommunikasjonen mellom nervene. Og det er nervene som sender signaler til hjertet om å pumpe (trekke seg sammen og vide seg ut) regelmessig og pålitelig. (Dette kan sammenlignes med en strømkabel; den har et gummilag ytterst for å beskytte kobbertrådene som leder elektrisiteten.)
Så selv om hjertemuskelen kanskje ikke viser noen tegn på skade, selv om elektrolyttbalansen ser fin ut på blodprøver, selv om EKG-resultatet var normalt; så trenger re-myelinifiseringen (altså å ''kle'' myelinet på igjen) av nervene dine tid, høyt energiinntak (spesielt av melkefett) og hvile.
 


(''Triage''. Se under.)

KAN MAN IKKE BARE SPISE MER?

Mange spør om de ikke bare kan øke matinntaket for å erstatte energien de forbrenner når de trener. Svaret er nei. For kroppen vår bruker gode metoder for å avgjøre hva som er viktig for å overleve.

På engelsk brukes ordet ''triage'' i medisinsk sammenheng for å bestemme hvilken behandling som er viktigst for at pasienten skal overleve. Kroppen forsøker også å maksimere sin sjanse til å overleve ved å prioritere de viktigste biologiske funksjonene i en tid med hungersnød. (Husk at kroppen ikke har forutsetning for å vite om den blir sultet frivillig eller ufrivillig, den tolker det uansett som ufrivillig og iverksetter tiltak deretter.)
Ved hungersnød må kroppen skru av enkelte funksjoner for å kunne prioritere viktigere funksjoner. Forbrenning, kroppstemperatur og hormonproduksjon reduseres kraftig, og kroppen prioriterer å holde hjerte, hjerne og pust i gang. Hadde ikke kroppen gjort disse tiltakene, ville du ha vært død for lenge siden. Uten disse tiltakene ville følgende scenario skjedd:
Kroppen opprettholder forbrenning, kroppstemperatur og hormonproduksjon som normalt, i tillegg til at den bruker energi på hjerteslag, hjerne, pust, cellefornying, og bygging av fett- og muskelmasse; selv om den ikke har energi til nesten noe av dette. Etter hvert som kroppen går mer og mer i minus på energi (og det går fort!) vil alle disse tingene begynne å fungere dårligere og dårligere. Ettersom kroppen fokuserer like mye på forbrenning og kroppstemperatur som på hjerteslag, vil det etter svært kort tid oppstå hjertesvikt (eller multiorgansvikt). Ha det bra, livet...

Hvis et energiunderskudd finnes i kroppen på grunn av at man forbruker mer energi enn man spiser, da vil overforbruket av energi prioriteres høyere enn reparasjon av skader, eller med andre ord: Kroppen har ikke råd til å reparere skader, den er altfor opptatt med å spise opp seg selv for å overleve. For det er tross alt viktigere å overleve her og nå enn det er å få reparert skader.
Stress gjør at kroppen foretrekker å reservelagre energi samtidig som den nedprioriterer/undertrykker biologiske funksjoner. Anstrengelser og trening er en enorm stressfaktor for en kropp i energiunderskudd.

Så. Selv om du mot formodning skulle klare å spise nok til å ''erstatte'' energien du forbruker ved å trene, vil kroppen bli så stresset av anstrengelsene at du ender med å stå i stampe og aldri kommer deg framover. 
TRYGGHET:

Fordi av-myelinifiseringen (at myelinet ''kles av'') oppstår i hele kroppen, blir du mer utsatt for skader: Du beveger deg ikke så lett og koordinert som du kommer til å gjøre når du er frisk og nervesystemet er ferdig reparert. Enn så lenge sliter nervene med å kommunisere signaler raskt og presist nok. Dette kan føre til alt fra forstuede tær (fordi du snubler og kræsjer oftere) til hjerteinfarkt.
Dersom du ikke har menstruasjon vil dessuten anstrengelser og trening øke risikoen for beinbrudd.

Undervekt er relativt, og det finnes ikke noen klare skillelinjer på når man er undervektig. Du kan ha BMI 23 og utvikle fatalt hjerteflimmer fordi du er undervektig (og fysisk skadet) i forhold til hvor kroppen din behøver å være for å ha god helse.

Det bør også nevnes at trening i recovery ikke gjør at man blir mer muskuløs. Stikk i strid med hva man skulle tro, er det reernæring og hvile som skal til for å gjenoppbygge muskelmasse. Trener man i recovery, vil kroppen ikke ''ha råd'' til å bygge muskler, den har ikke råd til mer enn å overleve (som nevnt over).

En kort oppsummering av hvorfor trening skal unngås i recovery:
- Treningsavhengighet (se Trening del 1) vil holde kvelertak på deg og hindre tilfriskning dersom du fortsetter å trene i recovery.
- Jo mer du trener, desto mer tvang vil du føle til å forbrenne energi ved å trene, og desto verre vil du føle deg når du ikke trener.
- Trening er farlig for liv og helse når kroppen er skadet.
- Det hjelper ikke å spise mer, og det finnes ingen smutthull. 

Jeg avrunder med å sitere Amalie fra et innlegg på Letsrecover:
Exercising in recovery is not a good idea, and sadly enough nutritionists often does not know that. They are taught that exercise is good, which it is; but NOT for people in recovery. Just like peanuts are awesome, but not for people with peanut allergy. 

 

 


#trening #spiseforstyrrelser #spiseforstyrrelse #anoreksi #bulimi #ortoreksi #ednos #helse #kropp#vekt #mentalt #farlig #sykdom

6 kommentarer

Kine

08.10.2014 kl.12:44

Hei :)

Jeg ble så glad for at noen hadde tatt opp dette tema....det burde blitt tatt noen tak i de forskjellige institusjonene hvor spiseforstyrrede pasienter er....for denne gruppa kan trening faktisk sabotere tilfriskningen...

Det er viktig! Jeg ble "tvunget" til å trene selv om jeg ikke var frisk og jeg visste det var farlig, så nei det er ikke ALLTID bra og trene. Da hjertet mitt hoppet over slag, jeg ble svimmel osv... kategoriserte de ansatte det som angst- men jeg visste jo egentlig at det handlet om ernæring- og det burde de også skjønt da jeg var åpen og ærlig om det....

Takk for et fint innlegg -sjokoladeilomma-

Tine

08.10.2014 kl.13:07

Kan du ikke sende dette til legen jeg hadde før? Hun som sa på en BMI på 13 at bare jeg trente mer så ble jeg frisk.

sjokoladeilomma

09.10.2014 kl.09:51

Kine: Helt enig med deg. Jeg ble også satt til å trene da jeg var innlagt (det var visst obligatorisk), selv om jeg hadde lav kalium, natrium og magnesium, arytmier, lav beintetthet, ingen menstruasjon, lavt blodtrykk, osv (og alt dette visste personalet). Dette er ikke greit, og hvis flere behandlingssteder i Norge (og verden) holder på sånn, er det veldig ille.

Haha ja, psykologen min mente også at det jeg opplevde som arytmier og kramper om nettene var angst. Selvfølgelig ble jeg redd da det skjedde, men angst forårsaker da ikke kramper... Han burde ikke vist så lite ansvarlighet.

Glad du likte innlegget :)

sjokoladeilomma

09.10.2014 kl.09:52

Tine: Jeg husker du fortalte det ja... Herregud. Jeg kan nok ikke sende det direkte til eks-legen din, men jeg håper å etter hvert nå ut til helsepersonell med dette her!

maja

09.10.2014 kl.20:48

Jeg var 20 + 20 uker i dagbehandling på en spesialavdeling for sf. Der anbefalte de ikke trening, men de sa også bare at dersom vi trente, så måtte vi bare spise mer. Jeg hadde ca alle de komplikasjonene du nevnte, og trente likevel. Til jeg kollapset på trening en gang , med hjerteflimmer.. Da ble jeg innlagt. Men senere, og fortsatt, er det ingen av mine behandlere som sier at jeg bør unngå trening.

( Nå er jeg "frisk" tror jeg de mener, iom at jeg er normalvektig)

Jeg er sykepleier selv, og fornuften min ser jo at det du skriver stemmer. Du burde starte et behandlingssted for sf. Eller kurse helsepersonell!!

<3

sjokoladeilomma

10.10.2014 kl.10:36

maja: Tusen takk for at du validerer. Trist å høre om dine opplevelser!

Skriv en ny kommentar

sjokoladeilomma

sjokoladeilomma

26, Trondheim

Dette er en body-positive blogg, et fristed for egenkjærlighet. Jeg er veldig engasjert, og jobber for et bedre samfunn der pasienter med spiseforstyrrelser ikke feilbehandles, der ingen diskriminerer andre på bakgrunn av vekt, og der pasientdeltakelse er mer tatt i bruk. Instagram: @coraline345 DISCLAIMER/ANSVARSFRASKRIVELSE: Jeg er ikke utdannet innen medisin! Selv om jeg gjør mitt beste for å presentere ekte fakta, er jeg bare et menneske. Alt jeg skriver er åpent for diskusjon. Jeg vil be deg om å bruke informasjonen her inne som mulige sannheter, og å kun omsette til handling det du vet vil gjøre deg godt. DU HAR ANSVAR FOR DEG SELV OG DIN EGEN HELSE. Jeg svarer på kommentarer. Alltid. E-post: croithe@gmail.com (Merk emnefeltet "Sjokoladeilomma")

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits