Ikke gi slankeindustrien mer penger!

LIKER du din egen kropp, og har ingen tanker om at du må endre den for å bli fornøyd? Flott, da trenger du neppe å lese dette blogginnlegget.
Dersom du misliker din egen kropp, eller dersom du tenker noe ála ''når jeg bare får bort litt av magen, DA...'', håper jeg du kan tenke deg å lese videre.

 

Fra Magasinet (Dagbladet) i juli:

- Langt flere mener de har for høy kroppsvekt enn det faktisk er overvektige i Norge i dag.
- 33 prosent av befolkningen går på diett av ulike grunner.
- 6 prosent av nordmenn oppgir i 2014 at de er ''mindre opptatt'' av kroppen sin. I 2006 var den tilsvarende andelen 24 prosent.
- 1/4 bruker bloggere som kilde til kostholdsinformasjon.
- 24 prosent av unge kvinner sier de unngår visse matprodukter fordi de ikke tåler melk. I virkeligheten er bare 3-4 prosent av befolkningen laktoseintolerante eller allergiske.
- Når det gjelder ernæring er vanlig, sunn fornuft dessverre ganske uvanlig.
- På avisforsidene må krigskonflikter vike for kostholdsråd. Diettbøker er faste innslag på bestselger-listene, og glansede magasiner lokker med kjendisenes hemmelige slanketips.
- På Facebook reklameres det for ''Mystisk Slanke Frukt'' og Instagram er plastret med it-jenter på juicekur. Det er ingen tvil om at kostholdsfokuset, eller -hysteriet, om du vil, er massivt.
- Kostholdsfokuset handler sjelden om god helse alene. Det handler også om kropp og utseende.
 

La ordene over være en begynnelse på dette innlegget. Ta dem med deg videre, og dersom noen av punktene treffer deg: Spør deg selv om du virkelig er helt sikker, eller om du kanskje tilhører den prosentandelen som faktisk ikke eksisterer. Om du forstår hvor jeg vil hen.
Her følger flere tankevekkende fakta om vekt, kropp, og slankeindustri. Sitatene under er omtrent direkte oversatt HERFRA, bare satt i en annen rekkefølge. 
 

Løgner oppfunnet av slankeindustrien har fått oss til å ''vite'' at BMI 18,5-20 er optimalt. For alle.
Virkeligheten er at bare 4% av befolkningen vår har naturlig BMI 18,5-20. Og mindre enn 1% av befolkningen har naturlig BMI på 18,5.


(Bilde fra youreatopia.com)

Ser du hvor den røde linjen går forbi den grønne bakgrunnen? Den viser hva 70% av befolkningen naturlig veier. 70% av oss har altså en naturlig BMI på 23-31.

Vekt er arvelig, akkurat som høyde er. Å spørre ''Hvorfor blir folk tykkere hvis vekt er arvelig?'' blir som å spørre ''Ja, men hvis høyde er arvelig, hvorfor blir folk høyere?''.
Om du arver en BMI, enten den er 41 eller 18,5, er det ingenting som tilsier at du er syk og døende. Det er ingenting som tilsier at du er frisk og udødelig heller, for den saks skyld.

Tykke mennesker med hjertesvikt har lavere dødsrate enn normalvektige mennesker med hjertesvikt.
Vi tenker på søvnapné som noe tykke mennesker opplever. Men 50% av dem som har søvnapné er ikke tykke.
Kliniske studier har bevist om og om igjen at størrelse, eller økt størrelse, i fett-organet ikke engang korrelerer med (=har tilsynelatende sammenheng med) matinntak og aktivitetsnivå.
Overvekt, eller fedme, er ikke en sykdom. Det indikerer ikke dårlig helse eller lav levealder. De kroniske tilstandene vi forbinder med overvekt og fedme eksisterer i alle vektklasser, og de vil oftere føre til død hos personer med normalvekt enn hos personer med overvekt og fedme.

Likevel klamrer vi oss fast til ideen om at vi bare ''trenger å spise sunnere'' og ''bevege oss mer'', og sånn er det bare.

 


(Ikke mitt bilde)


Mange mennesker vil kanskje velge å leve kortere liv med mer sykdom, framfor å ''måtte godta'' å være ''feit'' for å leve et lengre og friskere liv. For det å være feit er tydeligvis en skjebne verre enn døden, i hvert fall ifølge spørreundersøkelser.
Dessverre er det litt for sent, folkens. Majoriteten av oss får rett og slett bare for mye optimal, tidlig og god ernæring, omsorg og trygghet til å forbli forkrøplet, tynn og kortlevd.
Er vi tyngre i gjennomsnitt nå enn vi var for 25 år siden? Ja, og vi er høyere og lever lenger i gjennomsnitt også. Stakkars oss. 

Og nå, over til the mindblowing, shocking news:
At størrelsen på fett-organet (jepp, det er et organ) øker i størrelse som reaksjon på kronisk metabolsk sykdom, er sannsynligvis en mekanisme som oppstår for å beskytte helsen og holde oss i live. 
At størrelsen på fett-organet
 øker i størrelse som reaksjon på kronisk metabolsk sykdom, er sannsynligvis en mekanisme som oppstår for å beskytte helsen og holde oss i live. 
Henger du med?
Et fett-organ som er i stand til å øke i størrelse som reaksjon på helserelatert stress, beskytter helse og liv bedre enn et fett-organ som ikke klarer like godt å øke i størrelse.
Flere stressfaktorer kan føre til at fett-organet øker i størrelse for å beskytte liv og helse: Vedvarende søvnløshet, stress man ikke kan kontrollere, ulike medisiner som påvirker puls/hormoner/enzymer, hormonforstyrrende stoffer i hygiene-, sminke- og husholdsprodukter, ulike sykdomstilstander, og ukjente genetiske disposisjoner. (Restriksjon av matinntak er en enorm stressfaktor for kroppen.)

Så hvorfor finnes det flere tykke mennesker med metabolsk sykdom enn normalvektige med metabolsk sykdom? Kanskje fordi tykke mennesker har en kropp som klarer å tilpasse seg tilstanden, og dermed har mye større sjanse for å overleve?

Jeg lar det spørsmålet henge i luften. Jeg vet ikke fasiten på det spørsmålet. Kanskje finnes det ikke engang flere tykke mennesker med metabolsk sykdom? Kanskje de med metabolsk sykdom som ikke er tykke, er sykere enn de som er tykke? Kanskje enkelte er feildiagnostisert? Det eneste du trenger å vite, er at dette temaet ikke er så enkelt som vi tror.

Nå over til slankeindustrien...
 


(Ikke mitt bilde)

Slankeindustrien i USA tjener 61 milliarder dollar per år i hjemlandet, og 180 milliarder dollar per år i verden til sammen.

Du lurer kanskje på hvordan ideen om at BMI 25+ er overvektig oppsto? Ideen om at BMI 25+ automatisk ''betyr sykdom og død''? Joda: 
Formannen i Panel On Obesity (i USA) mottok, og mottar, forskning og stipendstøtte fra: Novo Nordisk (slankepreparat) og Merck (slankepreparat). 
I tillegg opptrer han som betalt konsulent og rådgivende styremedlem for: Novo Nordisk (lager slankepreparat), AstraZeneca (lager slankepreparat), McNeil Nutritionals (lager kalorifrie søtningsmidler) og Weight Watchers (lager slankemat og holder slankekurs).
8 av 9 styremedlemmer hos Panel On Obesity har, eller hadde, bånd til slankeindustrien. Disse interessekonfliktene ble (selvfølgelig) ikke uttalt av POO selv, det ble avslørt av to journalister: Kitta MacPherson og Ed Silverman.
Firmaet som leverte BMI-forskning til POO har aldri bekreftet at fedme er en medvirkende årsak til tidlig død, og forfatterne bak forskningen har gjentatte ganger bedt POO om å slutte å misbruke forskningsresultatene deres. Uten hell.
Og POO er ikke de eneste. Bare prøv å finne en studie som ''beviser'' at fedme forårsaker sykdom og død, der forskerne ikke på noen som helst måte har økonomiske eller statusrelaterte bånd til slankeindustrien. (Og da snakker jeg om alt fra slankeoperasjoner og slankepreparater til Weight Watchers og Noka.)

Vil du virkelig gi penger til løgnere? Vil du bidra til å spre løgnene, slik at disse menneskene tjener enda mer penger?
Du og jeg kunne ha tjent penger på å hevde at vi hadde laget et produkt som gjorde at folk aldri følte seg triste. Og deretter hevde at folk som likevel ble triste, brukte produktet feil eller ikke prøvde hardt nok. Ville dette vært riktig? Hvis du synes det er feil eller uetisk, hvorfor er det da greit at slankeindustrien tjener penger på å lyve?
 


(Ikke mitt bilde)


The National Weight Control Registry (i USA) bruker følgende definisjon på langvarig/permanent vektreduksjon: Tilsiktet vekttap på 10% av total kroppsvekt som opprettholdes i 18 måneder.
Hvorfor de bruker akkurat 18 måneder? Fordi alle (95-97%) vil mislykkes fullstendig innen to år. De med mest vellykket utfall (!) legger på seg 77% av tapte kilo innen år 4 eller 5. Og under 50% av slankerne er så heldige, de fleste legger på seg mer enn 77% av tapte kilo.

The National Weight Control Registry (i USA) hadde i år 2000 en liste på 2500 individer som i gjennomsnitt hadde gått ned 33% av kroppsvekt og opprettholdt vekten i 5 år. Med tanke på at 90 millioner mennesker slanket seg i USA i 1995 (34% av befolkningen, fem år før år 2000), da var langvarig/permanent vekttap vellykket for 0,003% av befolkningen.
Og her brukes den minste mulige prosentandelen av mennesker som slanker seg. Prosentandelen som slanker seg i USA er til enhver tid mellom 34%-50%.

Finansdirektøren i Weight Watchers forklarte at det er ''den perfekte business-modellen'', fordi folk er dømt til å mislykkes. (The Men Who Made Us Thin, BBC2, August 2013)

Så. I en verden som virker så gjennomsyret av løgner og svindel, hva kan vi gjøre? Her er noen forslag:
- Ikke kjøp slankeprodukter (obviously), eller på annen måte gi penger direkte til slankeindustrien.
- Snakk med dem du kjenner som uttaler seg positivt om slanking, slankeprodukter, dietter, fitness, detox, juicekur. Etc etc.
- Unngå å kjøpe magasiner/blader som inneholder mye om slanking, og boikott det du kjenner til som er relatert til slanking.
- Bestem deg for å like din egen kropp, uansett vekt, fasong, matinntak og aktivitetsnivå. Jamfør ''Ta på din egen oksygenmaske før du hjelper andre'': Skal du kunne gi dine barn et godt forhold til egen kropp, er du nødt til å ha det selv.
- Hjelp andre å like sin egen kropp, uansett. Ikke la en eneste negativ kommentar de har til sin egen kropp, få fotfeste i virkeligheten.
- Send inn leserbrev eller klager til medier, bedrifter, eller andre som uttaler seg offentlig om ''positive sider ved slanking''.

Noen som har flere, eller bedre, tips?

12 kommentarer

HL

22.07.2014 kl.15:36

Godt jobba. Velskrevet. 20 - 25 er det vel man sier er normalvekt hos Grethe Roede. Så også det er over det noen av ekstremslankeproduktnee skal lure en til.

sjokoladeilomma

23.07.2014 kl.12:04

HL: Takk for det, kjære du :) Ja, heldigvis er ikke Grete Roede blant verstingene! (Må nevne at det også blir veldig feil for dem som har naturlig BMI på f.eks. 28, men det skjønte du sikkert!)

Fabelastisk

23.07.2014 kl.12:49

Det viktigste punktet på lista du kommer med helt til slutt har kommet litt for langt ned, synes jeg. Det punktet som burde ha stått øverst er "vær glad i din egen kropp". Hadde alle klart å være tilfreds med seg selv ville alle andre punkter vært overflødige. Ellers er jeg hundre prosent enig i det du skriver.

monstersnupp

23.07.2014 kl.14:46

jeg jobber i helsevesenet og vet med sikkerhet at det er MANGE som via bmi blir definert som både overvektige og usunne,men som har langt bedre helse enn de som er slanke "nok "

Det er en massiv industri som først skal få deg til å hate kroppen din for så å tjene penger på den,selvaksept er den beste medisin for et godt og sunt liv,og det er gratis !!

sjokoladeilomma

24.07.2014 kl.11:56

Fabelastisk: Det har du et poeng. Takk for feedback, skal se om jeg får til å smette "vær glad i din egen kropp" inn øverst i innlegget. Tusen takk!

sjokoladeilomma

24.07.2014 kl.12:00

monstersnupp: Tusen takk for at du validerer det jeg skriver. Dette er noe ALLE burde vite og forstå, men det er likevel så altfor mange som baserer seg på "alle vet jo at..." i stedet for å faktisk stille kritiske spørsmål til den vedtatte "sannheten". Deriblant mange i omgangskretsen min, dessverre. Jeg kommer ofte med vitenskapelige argumenter, men det virker dårlig når den andre personen har bestemt seg for å tro noe annet..

Pantora

24.08.2014 kl.13:18

Du viser til en graf som forteller hva 70% av befolkningen veier, og snakker om "naturlig bmi" men hvordan kan du/de vite at alle disse 70 prosentene har en bmi som er helt naturlig, og ikke påvirket av sykdom ol?

Du skriver at at "tykke mennesker med hjertesvikt har lavere dødsrate enn normalvektige mennesker med hjertesvikt" og "vi tenker på søvnapné som noe tykke mennesker opplever. Men 50% av dem som har søvnapné er ikke tykke", og sier indirekte at tykkhet ikke utgjør noe ekstra helsefare, men selv om feks tykke personer med hjertesvikt klarer seg bedre enn normalvektige som får det, kan det jo hende at overvekt øker sjansene for å få hjertesvik (og søvnapnè og lignende).

Du skriver at "kliniske studier har bevist om og om igjen at størrelse, eller økt størrelse, i fett-organet ikke engang korrelerer med matinntak og aktivitetsnivå", hvilke studier er det snakk om? Og hvor har du det fra at fett er et organ?

At vi lever lengre i dag enn vi gjorde for 25 år siden, vil jeg påstå har mer å gjøre med medisin og behandling som i dag finnes og er tilgjengelig.

Ps, det er forskjell på å slanke seg (typ å nekte seg selv ting man liker, og å sulte seg i den hensikt å gå ned i vekt, tvinge seg selv til å trene x antall ganger i uka osv) og på å leve litt sunnere (ikke spise mindre, men spise sunnere, være med aktiv, ikke nødvendigvis treningssenter men gå tur med bikja, velg trapper i stede for heis og annen "hverdags-trening").

I mange av innleggene dine viser du til «studier». Og det finnes helt sikkert studier som bekrefter det du skriver om, men det finnes en god del studier som bekrefter det motsatte. Det virker ikke som det finnes noe noe fasit svar, så i bunn og grunn koker det ned til hva man velger å tro på, ikke hva som er fakta og rett/galt.

sjokoladeilomma

25.08.2014 kl.12:26

Pantora: Stolpen midt i grafen (som viser hva 70% veier) er fra NHANES 2006. NHANES er National Health And Nutrition Examination Survey, altså en stor spørreundersøkelse. Jeg vet ikke så mye mer om den, men jeg tar for gitt at spørsmålene om helse og vekt ble sammenlignet før dataene ble presentert, altså at personer som mistenkte at vekten var resultat av en ytre faktor, ikke ble med i denne grafen. (Har jobbet med spørreundersøkelser selv, så har en del peiling på det feltet. Utfordringen ligger i om spørsmålene blir stilt åpent eller ledende, men jeg tviler på at en så stor undersøkelse har fått ''lov'' til å stille ledende spørsmål uten å bli ''tatt'' for det.) De intervjuer i tillegg 5000 personer hvert år.
Uansett er det sånn at så lenge man ikke har høy vekt OG er syk (samtidig), er det umulig å påstå at det er noe galt med vekta. Altså, folk vet det jo dersom de er syke og overvektige. De fleste er ikke syke, på samme måte som de fleste andre ikke er syke.
Vekt i seg selv er bare et tall, og sier ingenting om helse. Dersom er person er overvektig OG syk, er det en tredje faktor som har ført til begge deler. Overvekt og f.eks søvnapné er en korrelasjon (kan opptre samtidig), ikke et årsaksforhold. Hvis overvekt førte til hjertesvikt og søvnapné, ville jo ingen slanke mennesker hatt slike sykdommer. Dersom en person er overvektig OG har risiko for hjertesvikt, er det sannsynlig at begge deler kommer av stress, depresjon og jojo-slanking, og at kroppen har ''mistet'' en del viktige funksjoner. Vedkommende kan dø av hjertesvikt under fysisk aktivitet, fordi hjertet blir overbelastet av tyngden, men da har det allerede gått for langt uten god nok medisinsk hjelp. (Slanking ER IKKE medisinsk hjelp.)

sjokoladeilomma

25.08.2014 kl.12:33

Pantora: Fra Your Eatopia:
Fat is the largest hormone-producing organ in your body. Over and over again clinical trials have proven that the size or increase-in-size of the fat organ is not even correlated to food intake or activity levels [W. Kulesza, 1982; JA Baecke et al., 1983; RJ Myers et al., 1988; ML Johnson et al., 1956; L Lissner et al., 1989; AM Prentice et al., 1986; R Jeffrey et. al. 2006; P Togo et. al., 2001; J Holsten, 2009; J Couzin, 2005; MA Grediagin et. al., 1995; BS Metcalf et. al., 2011; JS Speakman et. al., 2006 and H Pontzer et. al., 2012 ].

Det kan godt hende at medisiner og behandling er en viktigere årsak til lang levetid. Det tror jeg absolutt er en stor årsak generelt i befolkningen (mange overlever jo f.eks. kreft i dag, og få dør av diabetes og cøliaki). Jeg tror også at veldig mange overvektige blir feilbehandlet (verden over!) og at dette trekker ned levealderen de ville hatt om de fikk ''være i fred'' (altså fikk behandling for plagene, og ikke bare fikk beskjed om å gå ned i vekt).

sjokoladeilomma

25.08.2014 kl.12:47

Pantora: (Svarer i tre kommentarer for å føle at jeg har mer oversikt)
JA, det er enorm forskjell på det! Tingene du nevner er selvfølgelig ting alle bør gjøre :) Det er ikke gitt at man går ned i vekt av disse tingene, for øvrig, det kommer helt an på om man allerede befinner seg på set point weight. Er man der, går man ikke ned i vekt av slike (positive!) livsstilsendringer. Men helsa blir jo bedre av aktivitet, og det er flott!

Ja. Jeg er klar over at det finnes studier som bekrefter det motsatte i en del tilfeller. Likevel vil jeg påstå at det IKKE handler om hva man velger å tro på. Grunnen til at jeg er såpass bastant ift det, er at det er tydelig at noe er feil med ''vitenskapen'' når de som skal behandle overvektige, ikke får det til. Tradisjonell overvektsbehandling fungerer jo ikke. Overvektige går jo ikke ned i vekt (lenger enn 4-5 år) av å spise mindre og trene mer, med mindre de får alvorlige spiseforstyrrelser i forsøket. Jeg har et eget innlegg viet til nettopp dette temaet liggende som kladd nå, jeg begynte på det på torsdag. Så det var veldig spennende at kommentaren din sammenfalt med det! Haha, nå får jeg vel bare si ''fortsettelse følger''... :)

Hanne

26.02.2015 kl.13:12

Hei. Hvor fant du info over hvor mye slanke-industrien i verden tjener per år?? 180 milliarder dollar.?

sjokoladeilomma

09.03.2015 kl.12:22

Hanne: ''The weight loss industry reaped an estimated $61 billion in the US and $180 billion worldwide in 2012 [Market Data, 2012].'' (fra: http://www.youreatopia.com/blog/2013/12/4/basic-weight-and-obesity-facts.html)

Skriv en ny kommentar

sjokoladeilomma

sjokoladeilomma

26, Trondheim

Dette er en body-positive blogg, et fristed for egenkjærlighet. Jeg er veldig engasjert, og jobber for et bedre samfunn der pasienter med spiseforstyrrelser ikke feilbehandles, der ingen diskriminerer andre på bakgrunn av vekt, og der pasientdeltakelse er mer tatt i bruk. Instagram: @coraline345 DISCLAIMER/ANSVARSFRASKRIVELSE: Jeg er ikke utdannet innen medisin! Selv om jeg gjør mitt beste for å presentere ekte fakta, er jeg bare et menneske. Alt jeg skriver er åpent for diskusjon. Jeg vil be deg om å bruke informasjonen her inne som mulige sannheter, og å kun omsette til handling det du vet vil gjøre deg godt. DU HAR ANSVAR FOR DEG SELV OG DIN EGEN HELSE. Jeg svarer på kommentarer. Alltid. E-post: croithe@gmail.com (Merk emnefeltet "Sjokoladeilomma")

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits