Bli perfekt, gå ned i vekt! (Del 1)

DETTE BLOGGINNLEGGET TILHØRER IKKE MEG, ER IKKE SKREVET AV MEG.

(JA, overskriften er ment som ironi!!)

Det inneholder oversatte utdrag fra bloggen Dances With Fat, som jeg for øvrig anbefaler på det varmeste. Dances With Fat promoterer egenkjærlighet og helse, viser til forskning, forklarer problemstillinger svært godt, og gir gode motsvar til samfunnets diskriminering av kroppsvekt og -fasong.
Klikk på 'UTDRAG' dersom du ønsker å lese hele blogginnlegget. (Ja, du ønsker å gjøre det.) 


UTDRAG NUMMER 1:

Når jeg forteller andre at vaner er en bedre indikator på fremtidig helse enn kroppsstørrelse er, får jeg ofte til svar at ''jeg kjenner noen som gikk ned i vekt og fikk bedre helse''. Jeg spør om denne personen som gikk ned i vekt hadde endret vaner i forkant av vekttapet, svaret på dette spørsmålet er alltid ja. Så jeg lurer oppriktig på hvorfor vi antar at vekttapet er årsaken til helseforbedringen, i stedet for å anta at nye vaner er årsaken til helseforbedringen. (Og, vi må også huske at helse ikke er fullstendig innenfor vår egen kontroll, helse er ikke en plikt, og det er heller ikke et barometer på hvor verdifull man er.)

Det virker som om både helseforbedringen og vektnedgangen er et resultat av endrede vaner. Så jeg forstår ikke hvorfor vi på uforklarlig vis ignorerer endrede vaner og i stedet påstår at vekttapet har fortjenesten. I realiteten viser forskning at vekttap er et mulig, og ofte midlertidig, resultat av endrede vaner.

Når jeg møter på en lege som foreskriver ''bli perfekt, gå ned i vekt'' til meg, uansett hva jeg kom dit for (forstuet håndledd, streptokokker, kuttet finger, whatever) og begynner å diskutere bevismateriale (at det ikke finnes en eneste studie som viser at mer enn en brøkdel av slankere oppnår permanent vekttap, at det ikke finnes en eneste studie som viser at selv den lille minoriteten som oppnår permanent vekttap oppnår helsegevinst, og at majoriteten av dem som prøver å slanke seg ender opp med å bli tyngre enn da de startet), er legen helhjertet enig med meg. Deretter insisterer den samme legen på at slanking likevel er verdt et forsøk. Uten noen forklarlig årsak, foreskriver leger konsekvent metoder som nesten aldri fungerer og, i de aller fleste tilfellene, gir nøyaktig motsatt resultat av hva det skulle. Leger sier at jeg er usunn fordi jeg er feit, og foreskriver en metode som mest sannsynlig gjør meg feitere.

 

UTDRAG NUMMER 2:

Myndighetene mente at en gruppe mennesker er identifiserbare avhengig av hvordan de ser ut, og lot bedrifter med profitt-interesser i anti-fedme å kalkulere ''hva vi koster'' samfunnet, bestemte at vi bør bli utryddet for å gjøre ting billigere, og blandet offentlige og private interesser og erklærte krig mot oss. Det er forferdelig. Og det skjer.

Hvis du ikke er overvektig, oppfordrer jeg deg til å delta i kampen for overvektige menneskers rett til å eksistere uten å bli erklært krig mot. Både fordi det er det riktige å gjøre, men også fordi du kan være neste offer så fort de er ferdige med oss. Neste gang sier de kanskje at høye mennesker koster samfunnet for mye fordi de kjøper større biler og større hus. Kanskje de sier at store familier koster for mye fordi de kjører stasjonsvogner rundt omkring for å levere barna på fritidsaktiviteter. Ingen vet hvem neste de neste ofrene blir, men spør deg selv om du ønsker å leve i et samfunn som erklærer krig mot mennesker på grunn av hvordan de ser ut, uten at noen gjør noe for å stanse det.

 

UTDRAG NUMMER 3:

To pasienter har høyt blodtrykk. Den ene er tynn, den andre er tykk.

Den tynne pasienten går til legen og mottar anbefalinger om metoder som, basert på bevis, sannsynligvis vil senke blodtrykket. Når denne personen kommer tilbake for sjekk og oppfølging, tester legen blodtrykket for å bedømme hvorvidt metoden fungerer.

Den tykke pasienten går til legen, og det er mer enn 50% sjanse for at legen vil se på pasienten som uattraktiv, stygg og ubehagelig. Det er nesten 30% sjanse for at en sykepleier vil bli ''frastøtt'' av dem.
Legen anbefaler vektnedgang for å ''kurere'' det høye blodtrykket, men lar være å nevne at folk som slanker seg i 95% av tilfellene får all den tapte vekten (om ikke mer) tilbake innen 5 år, og at enkelte slankemetoder som regel gjør det høye blodtrykket enda verre. Legen lar også være å forklare at vekttap ikke på noen måte garanterer at blodtrykket blir lavere SELV OM pasienten skulle være blant de heldige 5% som ikke legger den tapte vekten på seg igjen. I stedet forteller de pasienten at ''alle som bare prøver hardt nok kan oppnå permanent vekttap''. Når pasienten kommer tilbake for sjekk og oppfølging, plasserer legen dem på vekta for å bedømme fremgangen.

 

UTDRAG NUMMER 4:

Det eneste ''tegnet'' eller ''symptomet'' på fedme, er fedme. Det er kun en ratio av høyde og vekt. Allergan (en bedrift) snakker riktignok om at helseproblemer kan ha sammenheng med fedme, og det er et problem: For ingen kan bevise en årsakssammenheng mellom fedme og noe som helst helseproblem. Det finnes tynne og tykke mennesker med høyt blodtrykk, hjertesykdom, type 2 diabetes, etc. Det finnes tynne og tykke mennesker med normalt blodtrykk, friske hjerter, og uten tegn på type 2 diabetes. Det er vanskelig å kalle noe en sykdom når noen med sykdommen ikke har et eneste ''symptom'', mens andre uten sykdommen har alle ''symptomene''.

Selvfølgelig er jeg ikke glad for at jeg kan bli kalt ''syk'', men det er ikke det verste. Det som bekymrer meg er at hittil har samtlige undersøkte dietter hatt en suksessrate på under 5% i det lange løp, og de aller fleste legger på seg all den tapte vekten eller mer. Fedmeoperasjoner har en suksessrate på under 20%, og en av bivirkningene er død. Slankepiller viser også veldig begrenset langsiktig suksess or har grusomme bivirkninger (igjen, inkludert død). Men, legemiddelindustrien fortsetter å anbefale denne typen behandling. For tiden bruker slankeindustrien (i USA) 60 milliarder dollar hvert år på å lyve om at de kan gjøre oss tynne. Lurer på hvor mye penger de bruker på å lyve til oss om at slanking kan kurere ''sykdommen'' vår?

 

UTDRAG NUMMER 5:

Førstedamen holder taler mot mobbing, samtidig som hun fører en nasjonal krig mot overvektige barn.

 

UTDRAG NUMMER 6:

En gang I fremtiden sitter barn I alle størrelser i ''health class'' (lærer om helse på skolen). Læreren forklarer at man må spise variert, og at det er viktig å lytte til kroppen når det angår hva du spiser og hvilke aktiviteter du vil holde på med.

Et av barna sier ''Oldemoren min snakket om at hun gikk på diett en gang. Hva er diett?''

Læreren forklarer ''Det stammer fra en tid der folk bestemte at alle kropper burde være tynne. Folk prøvde å gjøre kroppene sine mindre enn naturlig, og bestemte seg derfor for å spise mindre enn kroppene deres trengte.''

Et annet barn spør ''Hvorfor?''

Læreren forklarer ''Folk var rett og slett forvirret, og de trodde den eneste måten å ha god helse på var å være tynn.''

Barnet spør ''Virket det?''

Læreren sukker ''Nei, ikke i det hele tatt. Det viste seg at slanking ofte gjorde at folks kropper permanent ble større enn de var ment for, og at forbrenningen deres ble rotet til. Noen klarte å bli tynnere i en kort periode, men nesten ingen hadde suksess i lang tid, og mange endte opp med helseplager etter slankekuren. I tillegg ble folk med større kropper grusomt stigmatisert, av alt fra moteblader til leger, og i lang tid ble folk med store kropper behandler som annenrangs mennesker: Man antok at de var late, viljeløse, til og med mindre smarte enn tynne mennesker; og alt dette stresset de opplevde førte til mange sykdommer som vekten deres fikk skylden for.''

''Wow'' sier en liten jente med en stor kropp, ''Jeg er glad jeg ikke levde da.''

Jeg tror at i fremtiden vil vår tidsperiode bli kjent som den tiden vi mistet vettet fullstendig.

8 kommentarer

Charlotte

14.05.2014 kl.12:59

Fiin blogg:) hadde satt pris på om du ville tittet innom min:)

Www.pourfemme.blogg.no

fitnessprosjektet

14.05.2014 kl.15:05

Bra skrevet, av den som skrev! :-D

Maja

14.05.2014 kl.20:49

WOW!¨

Dette er så sant. Og så utrolig skremmende!!

Jeg har selv barn, og det jeg frykter mest er at de skal få det for seg at de trenger å bli tynnere. Vi fokuserer lite på mat hjemme, annet enn at de får spise så lenge de er sultne, og at vi prøver å ha et variert kosthold. De vet fortsatt ikke at det eksisterer diett eller spiseforstyrrelse. ( de har vært for små den perioden jeg var "synlig" syk)

Men jeg vet det kommer. Og det er så skummelt å tenke på hvor lite kunnskap det finnes blandt folk, og ikke minst helsepersonell.

Veldig bra innlegg! Har lyst å vise det til....alle.. :)

Klem klem fra Maja

miriam

15.05.2014 kl.14:05

En ting jeg lurer på...hvorfor fantes det så og si ikke overvektige før i tiden? Feks for hundre år siden? Kollektiv underspising eller? Om mange fra naturens side er store, så burde vel det ikke vært den drastiske økningen man har sett de siste årene/i enkelte land(?)

sjokoladeilomma

15.05.2014 kl.14:59

miriam: Det blir feil å si at overvektige/store mennesker ikke fantes før i tiden. En (kanskje flere) av mine oldemødre ville nok blitt klassifisert som det. Og hun var født på slutten av 1800-tallet :) Det handlet neppe om kollektiv underspising, i alle fall ikke hele tiden, mange hadde jo god tilgang på mat.
Jeg har lest mye mer om dette siden sist vi diskuterte det. Ble jo engasjert og nygjerrig, haha. Selvfølgelig kan overvekt i enkelte tilfeller handle om ''latskap'' og elendig kosthold, men utrolig mange tynne mennesker er også late og har elendig kosthold.
Det som vanligvis forårsaker overvekt (og da mener jeg folk som veier mer enn de ellers skulle veid, altså) er faktorer som absolutt tilhører vår tid og vår del av verden: Mange tidligere slankeepisoder som tuller med forbrenningen, stress, kjemikalier i såper/vaskemidler etc, parabener (hormonhermende stoffer), mangel på fysisk aktivitet (det hadde de MYE av i gamle dager!), dårlig søvnkvalitet, store økonomiske bekymringer, etc.
Jeg har skrevet enda mer om dette i neste innlegg. Kildene mine er ikke ramset opp der, men jeg deler dem mer enn gjerne! (Har bokmerket alle sammen :D)

sjokoladeilomma

15.05.2014 kl.14:59

Charlotte: Takk :)

sjokoladeilomma

15.05.2014 kl.15:00

fitnessprosjektet: Helt enig! Glad du/dere likte det :)

sjokoladeilomma

15.05.2014 kl.15:03

Maja: Ja :( Jeg er også redd for hvordan fremtiden blir, når samfunnet vårt er sånn som det er nå.
Det ER SÅ GODT å høre om hvordan barna dine vokser opp ift. mat! Jeg håper flere etter hvert gjør det samme som du/dere gjør, og at din måte å gjøre det på blir en foregangsmetode :)
Uansett når eller hvordan barna dine blir møtt med denne tynnhets-kulturen, har de det beste mulige grunnlaget for å tåle det. Det er tydelig :)
Veldig bra kommentar. Har lyst å vise den til alle! :)
Klem tilbake til deg!

Skriv en ny kommentar

sjokoladeilomma

sjokoladeilomma

26, Trondheim

Dette er en body-positive blogg, et fristed for egenkjærlighet. Jeg er veldig engasjert, og jobber for et bedre samfunn der pasienter med spiseforstyrrelser ikke feilbehandles, der ingen diskriminerer andre på bakgrunn av vekt, og der pasientdeltakelse er mer tatt i bruk. Instagram: @coraline345 DISCLAIMER/ANSVARSFRASKRIVELSE: Jeg er ikke utdannet innen medisin! Selv om jeg gjør mitt beste for å presentere ekte fakta, er jeg bare et menneske. Alt jeg skriver er åpent for diskusjon. Jeg vil be deg om å bruke informasjonen her inne som mulige sannheter, og å kun omsette til handling det du vet vil gjøre deg godt. DU HAR ANSVAR FOR DEG SELV OG DIN EGEN HELSE. Jeg svarer på kommentarer. Alltid. E-post: croithe@gmail.com (Merk emnefeltet "Sjokoladeilomma")

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits