Diett: Hjelper det på sykdom?

Dette innlegget er slettet midlertidig. Antakelig postes det igjen senere, når jeg har reformulert og omskrevet ca hele greia. Da vil jeg også skrive ut fra kommentarene jeg fikk.

Det så nemlig ut til at det jeg mente å si, ikke kom frem i det hele tatt. Dere reagerte nemlig stort sett på ting jeg IKKE mente å hevde...

Jeg beklager på det sterkeste at budskapet mitt kom feil ut!

- Øygunn

8 kommentarer

M

30.04.2014 kl.22:28

Jeg kan ikke si meg helt enig i dette. Er helt enig i at å spise glutenfritt feks for å være "sunnere" eller bare fordi det er en trend, blir helt feil. Samtidig er det forskjell på ALLERGI(som man faktisk har om man har cøliaki) og intoleranse. Det finnes de som er ekstremt allergisk og vil bli akutt syk om de spiser enkelte matvarer, også finnes det de som har intoleranser som gjerne vil ha mer vage symptomer over tid. Jeg skulle gitt omtrent ALT for å kunne spise alle type matvarer. Jeg regner meg som ganske frisk fra spiseforstyrrelsen og det er ingen matvarer jeg lengre har frykt for å spise pga. feks kalorier eller fordi det er "usunt". Men jeg følger likevel en ganske streng diett pga. magen min. Denne dietten er bevist å hjelpe på de problemene jeg har. I perioder har jeg prøvd å spise "normalt" og det har ført til at jeg har blitt sykere enn noensinne i disse periodene. Når det er sagt er det verdt å nevne at jeg mest sannsynlig ihvertfall har cøliaki. Jeg har genvarianten som gjør at man kan utvikle cøliaki, har mye cøliaki i slekten(blant annet far og to kusiner) + merker selv jeg reagerer på gluten. Eneste grunnen til at jeg ikke har diagnosen er at legen sier at man må ha spist mat med gluten i minst tre måneder for å få utslag på undersøkelser, og dette har jeg blitt veldig syk hver gang jeg har prøvd å gjøre. Betyr det at jeg faker det eller ødelegger helsen? I think not.

Forøvrig vet jeg om flere som har hatt intoleranser som gradvis har tålt mer og mer etter å ha blitt frisk fra spiseforstyrrelser. Det er jo veldig positivt, og jeg kan jo håpe at det skjer meg også(samtidig har jeg hatt mine problemer i årevis før sf, så litt usikker der)

Mulig jeg har misforstått litt og er veldig defensiv her, men er så lei av å bli beskyldt for å "fake" allergier og at folk hever øyenbrynene fordi jeg ikke kan spise som alle andre.

M

30.04.2014 kl.22:30

Forresten; jeg ser ikke helt hvorfor det er skadelig å spise glutenfritt sånn generelt?

Pia

01.05.2014 kl.01:08

Synes mange av påstandene dine blir vel drøye,og er det kun synsinger fra din side,eller tar du utgangspunkt i hva forskning faktisk påviser?Det at leger råder pasientene sine til det ene eller det andre,når det gjelder kosthold og trening,tar i hovedsak utgangspunkt i hva som KAN fungere.Alle har ikke effekt av samme tiltak.Det legen sier er råd,og pasienten selv velger selv om han/hun vil følge det.Et balansert kosthold og trening KAN bidra til at folk får mindre symptomer,men også at de føler seg bedre.Diett/tilrettelagt kosthold og trening,kan også fjerne sykdommer.Diabetes type 2 er et godt eksempel på det.Verdens befolkning spiser i dag ofte for mye fett og sukkerholdige matvarer,så å bruke en kake uten sukker er ikke så farlig som du skal ha det til.Kroppen får nok sukker fra matvarer som de fleste ikke visste inneholdt sukker,slik som feks.ketchup,supper,sauser,leverpostei og også melk.Om man spiser mer sukker enn det kroppen har godt av,vil dette omdannes til fett i kroppen.

Gjør du noe reserch før du poster innleggene dine? Det meste i dette innlegget blir for dumt?...

sjokoladeilomma

01.05.2014 kl.12:37

Pia: Jeg gjør ALLTID research før jeg poster innlegg, og jeg tar ALLTID utgangspunkt i forskning.
Jeg forstår at jeg må ha formulert meg for dårlig! For det du trekker frem av ting jeg sa, er ting jeg overhodet ikke mener. Jeg har aldri ment å si at diabetikere skal spise sukker, for eksempel. Det samme angår det å spise kake uten sukker dersom man spiser for mye sukker eller ikke tåler sukker.
Jeg har aldri ment å si folk generelt spiser for lite sukker. Det jeg mente å få frem, er at skal man først spise kake, er det da like greit å spise SKIKKELIG kake? (Da snakker jeg ikke om folk som har et elendig kosthold og spiser kake nærmest til daglig, det mener jeg selvfølgelig ikke noen bør gjøre.)
Jeg har heller aldri hevdet noe av følgende:
- man skal aldri ta imot råd fra legen
- legen tar stort sett feil
- alle har effekt av samme tiltak
- alle spiser for mye sukker
- alle spiser for lite sukker
Innlegget mitt handlet ikke om disse tingene i det hele tatt.
Alt jeg prøvde å få frem, var dette:
Kronisk sykdom som IKKE er relatert til matintoleranse/matallergi, kureres sannsynligvis ikke av kostholdsendringer og mer trening. Selvfølgelig bør ingen leve på et dårlig, lite variert kosthold. Og, kronisk sykdom som ER relatert til matintoleranse/matallergi har SELVFØLGELIG effekt av kostholdsendring!
Håper ikke jeg fremstår som sur nå, det er ikke meningen. Men kommentaren din gikk ganske mye innpå meg, du hørtes litt kvass ut. Og, du tok for deg ting jeg aldri hevdet (med intensjon, i hvert fall), for jeg er jo enig i det du sier!
Har fjernet innlegget midlertidig, og tenker å heller omskrive det og poste det senere, der jeg er MYE mer tydelig.

sjokoladeilomma

01.05.2014 kl.12:47

M: Dersom du er enig i at det å spise glutenfritt fordi det er en trend, blir helt feil, da ER vi helt enige! Det er nøyaktig det som er budskapet mitt :)
Selvfølgelig mener jeg absolutt ikke at folk som har matintoleranse/matallergi verken kan eller bør spise maten de reagerer negativt på. Det jeg snakker om, er folk som IKKE har intoleranse/allergi, og dermed i større eller mindre grad går glipp av næringsstoffer de trenger SELV om de tåler de helt fint. Innlegget mitt var på ingen måte rettet til deg, eller andre i din situasjon.
Angående siste avsnitt, så tenker jeg heller ikke på allergien(e?) din som sekundær sykdom, altså er de neppe forårsaket av spiseforstyrrelsen, ettersom du opplevde dette FØR spiseforstyrrelsen.
At du unngår gluten og annen mat du ikke tåler, betyr selvfølgelig ikke at du ødelegger helsen, tvert imot - du tåler det jo ikke!
Forstår veldig godt at du er lei for å bli beskyldt for det! Jeg har aldri trodd du "faket" noe, ikke i det hele tatt! Dette innlegget er bare ikke... rettet til deg. Det var faktisk ikke rettet til personer med spiseforstyrrelser i særlig høy grad - bortsett fra siste avsnitt, og det budskapet at: Ikke gå fra spiseforstyrrelsen til et annet strengt kostholdsregime. Jeg vet ikke om jeg gjorde meg forstått nå? Håper det! <3

sjokoladeilomma

01.05.2014 kl.13:00

M: I seg selv tror jeg nok ikke det å unngå gluten er skadelig. Problemet er bare at svært mange næringsrike matvarer inneholder gluten (f.eks. det meste av korn, pasta, gryn osv), og skal man unngå disse matvarene går man glipp av endel viktige næringsstoffer (altså ikke gluten i seg selv, men alt det andre). Jeg tror at dersom man skal leve med et glutenfritt kosthold, må man vite hva man driver med, og passe på å finne andre matvarer som kan erstatte "tapet" - på samme måte som at vegetarianere ikke kan leve kun på grønnsaker, men trenger mye annen mat for å få i seg næringsstoffer som kreatin, taurin, kolesterol (ja, vi trenger det også, bare ikke for mye!), EPA, DHA, retinol... (kan hende jeg har oversatt et par av disse stoffene feil, fordi jeg leste det på engelsk).
Jeg tror det å ha "forbudt" mat, med mindre man er nødt pga allergi/intoleranse, kan være å leke med ilden. På samme måte som at det kan være å leke med ilden å spise mat man ikke tåler. :)

Pia

01.05.2014 kl.14:25

Veldig enig i å ha "forbudt" mat når men sliter/har slitt med en spiseforstyrrelse,er som å leke med ilden,såfremt man ikke har intoleranse/allergier.Selv har jeg mest tro at alle typer mat bør være "lovlig",men da innenfor rimelighetens grenser.

Eks.:synes man kan spise sjokolade hver dag hvis man ønsker det,men at man da kan begrense det til et par biter og ikke ei hel 200 gr.sjokoladeplate.Alt med måte.Opplevde å føle meg friere når all mat var lovlig,men det var et lite helvete å eksponere seg for maten som opplevdes som skummel.

Enkelte typer av dietter KAN holde ulike lidelser i sjakk,og det ER bevist at dietter kan kurere ulike lidelser som ikke er av typen intoleranse/allergi.

sjokoladeilomma

02.05.2014 kl.10:06

Pia: Enig i både avsnitt en og to! For øvrig synes jeg ikke det funker for meg på noen måte å si at "jeg kan spise tre biter sjokolade hver dag", da funker det bedre for meg å si "jeg kan spise sjokolade hver dag hvis jeg har lyst på det". Noen dager har jeg lyst på masse sjokolade (men det er sjelden!), mange dager har jeg ikke lyst på sjokolade i det hele tatt. Jeg tenker at så lenge man lar kroppen få si fra hva den trenger, VIL den gjøre det - den vil si fra HVA den vil ha, og når den ikke vil ha mer. Vi trenger ikke telle kalorier, kontrollere næringssammensetning, begrense inntaket av ditt eller datt, eller i det hele tatt "passe på hva vi spiser". Mennesker kan ikke spise logisk. Logikken kan ikke si noe som helst om hva slags næring kroppen trenger her og nå. (Merk: Jeg sier ikke at dersom man "har lyst på" bensinstasjonmiddag hver dag i to uker, bør man spise det - for INGEN kropp vil si at den ønsker det samme hver dag, dersom man er i kontakt med den.)

Herregud, at jeg ikke kan svare kort noen gang... Blir gærn av meg selv... :)
Du sier til slutt at enkelte typer dietter kan holde ulike lidelser i sjakk, og at det er bevist at dietter kan kurere ulike lidelser. Jeg kan være med på første halvdel, men resten tror jeg ikke før jeg får se det, hehe. Har du noe forskning å vise til? Jeg vil gjerne lese det, høres interessant ut!

Skriv en ny kommentar

sjokoladeilomma

sjokoladeilomma

26, Trondheim

Dette er en body-positive blogg, et fristed for egenkjærlighet. Jeg er veldig engasjert, og jobber for et bedre samfunn der pasienter med spiseforstyrrelser ikke feilbehandles, der ingen diskriminerer andre på bakgrunn av vekt, og der pasientdeltakelse er mer tatt i bruk. Instagram: @coraline345 DISCLAIMER/ANSVARSFRASKRIVELSE: Jeg er ikke utdannet innen medisin! Selv om jeg gjør mitt beste for å presentere ekte fakta, er jeg bare et menneske. Alt jeg skriver er åpent for diskusjon. Jeg vil be deg om å bruke informasjonen her inne som mulige sannheter, og å kun omsette til handling det du vet vil gjøre deg godt. DU HAR ANSVAR FOR DEG SELV OG DIN EGEN HELSE. Jeg svarer på kommentarer. Alltid. E-post: croithe@gmail.com (Merk emnefeltet "Sjokoladeilomma")

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits