Når får man tilbake menstruasjonen? Og hvordan?


(Ikke mitt bilde)

Når menstruasjonen forsvinner eller blir uregelmessig, er det som regel et tegn på at noe er galt. Generelt er det ikke alltid farlig: Friske mennesker kan miste menstruasjonen i opptil 6 måneder, og det kan være helt normalt. Kommer den ikke tilbake innen 6 måneder, bør man gå til lege.

Det blir annerledes når menstruasjonen forsvinner, eller blir uregelmessig, som følge av spiseforstyrrelser. (Med spiseforstyrrelser mener jeg alle restriktive typer, som anoreksi, bulimi, ortoreksi, EDNOS, etc, altså alt annet enn overspisingslidelser.) Den forsvinner ofte av flere grunner samtidig:
- Underspising
- Redusert fettprosent
- Redusert hormonproduksjon (blant annet østrogen)
- Fysisk og/eller psykisk stress
- Eggløsningen blir påvirket av stress

For å få menstruasjonen tilbake igjen etter en spiseforstyrrelse, må punktene over (som gjelder for deg), reverseres. I de fleste tilfeller reverseres alle punktene ved hjelp av samme løsning: Nemlig mat.
Samtidig er det ikke alltid så enkelt. Under følger to ekstra-tips i forhold til menstruasjon.

Dersom man spiser for lite fett i recovery, vil kanskje ikke hormonproduksjonen kunne oppnå optimalt nivå igjen. Kroppen trenger fett! Fett er ikke en energilagringsenhet, og fett er ikke overflødig kroppsmasse. Fett er ganske enkelt kroppens største og viktigste hormonproduserende organ. Altså; det er nødvendig å tilføre kroppen nok fett for å kunne få tilbake menstruasjonen.
Melkeprodukter som inneholder mye fett, har vist seg å fungere for veldig mange. Helmelk stiller spesielt sterkt! Vi som har drukket helmelk hver dag og fått menstruasjonen raskt tilbake, har ikke noe klart svar på hvorfor det fungerte så godt, men vår erfaring tilsier at det fungerer veldig godt. Og vi er 30-170 stykker! (Beklager at jeg ikke har det nøyaktige tallet!)


(Ikke mitt bilde)


En annen faktor det er viktig å ta hensyn til, er stress. Stress kan være så mangt. Den største stressfaktoren kroppen opplever i forbindelse med spiseforstyrrelser, er selvfølgelig underernæring. (Kroppen jobber ekstremt hardt bare for å klare å overleve.)
Det å starte i recovery er det første, og viktigste, skrittet man kan ta for å få menstruasjonen tilbake.
Det finnes også mange andre stressfaktorer det kan være smart å ta hensyn til:
- Trening: Trener du i recovery, øker sjansen for at menstruasjonen uteblir. (Svært mange kvinnelige toppidrettsutøvere har ikke menstruasjon!)
- Jobb eller skole: Oppleves dette stressende for deg nå? Kan det hende du bør ta et friår, eller få (gradert) sykemelding?
- Relasjoner: Har du venner eller familiemedlemmer som stresser deg, og/eller gjør at du blir anspent? Bør du tilbringe mindre tid med dem?
- Annet: Finnes det situasjoner i hverdagen som stresser deg? Kjenn etter. Ta hensyn til deg selv og dine egne behov. Det er greit å si nei, avlyse avtaler, sette grenser, være ærlig. Det gjør deg ikke egoistisk, det er bare egenkjærlighet!

Det finnes ingen magisk oppskrift eller fasit på når menstruasjonen kommer tilbake, eller hvorfor, fordi det er avhengig av flere faktorer på én gang. Noen får menstruasjonen tilbake selv om de fremdeles er veldig undervektige, andre har oppnådd set point weight for lenge siden uten å få tilbake menstruasjonen.
Merk: Å få menstruasjonen tilbake betyr ikke at du er frisk! Å få menstruasjonen tilbake, betyr bare at du har fått menstruasjonen tilbake. Det eneste du trenger å fokusere på, er at dersom du ikke har fått tilbake menstruasjonen, er du ikke frisk ennå. Uansett når du får den, er det et godt tegn: Det betyr at kroppen er godt i gang med å reparere seg selv, det betyr at recovery-prosessen fremover vil ha større sjanse for å gå raskere, og det betyr at lav bentetthet kan begynne å reverseres NÅ (altså kan det ikke lenger bli verre).

Å få menstruasjonen tilbake etter en spiseforstyrrelse er svært viktig for å unngå helseproblemer i fremtiden. Å ikke ha (regelmessig) menstruasjon, gjør at man ikke kan bli gravid, og det fører til benskjørhet (eller lav bentetthet). Dersom man aldri spiser nok, og/eller nok fett, til å få menstruasjonen tilbake etter en spiseforstyrrelse, risikerer man i høy grad å senke forventet levealder (ofte med mange år).
Det er også ganske vanlig å få menstruasjonen tilbake, men uten eggløsning. Da kan man selvfølgelig ikke bli gravid. Mange opplever dette uten å være klar over at eggløsningen mangler, og iverksetter drastiske tiltak for å kunne bli gravid, når de helt enkelt kunne ha blitt gravide innen et par år dersom de økte matinntaket og/eller fettinntaket.

Håper dette kan være til hjelp!
 


(Haha, eggløsning! Ikke mitt bilde)


#menstruasjon #mensen #blø #spiseforstyrrelser #spiseforstyrrelse #anoreksi #bulimi #ortoreksi #ednos #fett #fettprosent #vekt #kropp #mat #helmelk #hormon #skjelett #stress #hjelp #råd #tips #informasjon #fakta #østrogen #eggløsning #ernæring

8 kommentarer

Solveig

07.05.2014 kl.19:56

Dette er faktisk et (overraskende?) viktig tema. Ikke bare fordi man må få den tilbake for å bli frisk, men fordi det kan være så mange følelser rundt det. For min del var det fryktelig vondt og vanskelig.

Bra at du sier noe om det! Flott at du har fokus på flere sider av saken. Selv om jeg ikke opplevde det slik, så er det helt sikkert mange som virkelig gleder seg til å få menstruasjonen tilbake? Det er tross alt snakk om muligheten til å få barn.

Stå på!

sjokoladeilomma

08.05.2014 kl.16:43

Solveig: Takk for det, Solveig! Jeg kjenner meg igjen i det du skriver om at det er vondt og vanskelig. Det "ideelle" for meg, ville vært å kunne bli gravid, men slippe menstruasjon. Men det går jo ikke... Så jeg har måttet jobbe mye med å akseptere det, og er ikke helt der ennå.
Klem :)

Elsa

15.01.2016 kl.23:08

Når du sier at mensen kom raskt tilbake etter de begynte å drille helmelk, hvor raskt snakker vi om da? Jeg trenger hjelp! Takk for opplysende innlegg :)

sjokoladeilomma

21.01.2016 kl.14:58

Elsa: Det er jo ikke mulig å si noe absolutt her. Det jeg vet er at mange (og vi snakker flere titalls jenter/kvinner) i et forum jeg er med i, forteller at det var først etter at de begynte å drikke helmelk at menstruasjonen kom tilbake. Da hadde de allerede forsøkt ved å spise 3000+ kcal per dag i noen måneder. Det kan kanskje være en tilfeldig sammenheng, jeg vet ikke om noen studier som beviser dette fenomenet; men samtidig krever det ikke rakettforskning for å se sammenhengen mellom økt fettinntak og hormonproduksjon :-) Det er nok ikke sånn at det MÅ være helmelk, men meieriprodukter er jo en veldig enkel måte å få i seg mer fett på :-)

Hava

11.06.2016 kl.10:04

Hei

Kan du gi meg svar på dette?

1). Jeg får ikke mensen i ca. 5 måneder? Jeg har uregelmessig? Det kommer veldig sent?

Så kan du skrive her noen tips igjen som kan være lettere å ferstå pliss?? Som jeg kan prøve å gjøre de tipsene for å få mentrasjonen litt regelmessig kansje? Og jeg får mye problemer med å få sent mensen???

Pliss tips

2). Jeg vil ha barn når jeg blir stor?

Og kan du fortelle meg litt om hva skjer hvis jeg får så sent mensen?

Kan du fortelle om hvorfor skjer det plisss?

Venter på svar??

sjokoladeilomma

15.06.2016 kl.14:34

Hava: Uregelmessig mensen kommer som regel av at man er stressa eller underernært. Det man må gjøre for å få normal menstruasjon igjen er å spise nok, og eventuelt stresse ned. Mer konkret er det lurt å ikke trene fram til man har fått normal menstruasjon og er frisk fra spiseforstyrrelsen. Mange opplever at det hjelper å spise mer fett, og spesielt å drikke helmelk. Det er ikke egentlig så rart at det hjelper å spise mer fett og få mer fett på kroppen, for hormoner produseres i, og lever i, fettvevet vårt. Har vi for lite kroppsfett, klarer ikke østrogen (det kvinnelige kjønnshormonet) å gjøre jobben sin, "arbeidsplassen" til østrogenet er jo borte.
Det er også mange som tror de spiser nok, men som ikke gjør det. For de fleste unge er 2000 kalorier per dag ALTFOR, ALTFOR lite. Og spiser de for lite, klarer ikke kroppen en graviditet - dermed "slår den av" denne funksjonen, slik at den heller kan bruke denne energien på viktigere ting.
En skummel konsekvens av å ikke ha normal menstruasjon over tid, er at det kan føre til benskjørhet og at man kan miste evnen til å få barn. Jo lenger du har uregelmessig mensen, desto større er sjansen for at disse tingene skjer.
Kort oppsummert: Slapp av mest mulig, spis mer fett, spis NOK mat.

Håper dette hjalp :)

Hamdi

01.04.2017 kl.02:02

Jeg har født i 230715 baby. Og baby ammer bare sju månder. Etter shutter ammer. Men mensen ikke kome tilbake. Et år venter Jeg. Hva kan jeg gjøre for å help til meg.

sjokoladeilomma

03.08.2017 kl.10:57

Hamdi: Beklager ekstremt sent svar, kanskje ser du det aldri. Håper det har ordnet seg for deg. Spørsmålet ditt kan jeg dessverre ikke svare på, da jeg ikke har nok kunnskap om dette i forbindelse med svangerskap. Anbefaler å spørre helsepersonell :)

Skriv en ny kommentar

sjokoladeilomma

sjokoladeilomma

28, Trondheim

Dette er en body-positive blogg, et fristed for egenkjærlighet. Jeg er veldig engasjert, og jobber for et bedre samfunn der pasienter med spiseforstyrrelser ikke feilbehandles, der ingen diskriminerer andre på bakgrunn av vekt, og der pasientdeltakelse er mer tatt i bruk. Instagram: @coraline345 DISCLAIMER/ANSVARSFRASKRIVELSE: Jeg er ikke utdannet innen medisin! Selv om jeg gjør mitt beste for å presentere ekte fakta, er jeg bare et menneske. Alt jeg skriver er åpent for diskusjon. Jeg vil be deg om å bruke informasjonen her inne som mulige sannheter, og å kun omsette til handling det du vet vil gjøre deg godt. DU HAR ANSVAR FOR DEG SELV OG DIN EGEN HELSE. Jeg svarer på kommentarer. Alltid. E-post: croithe@gmail.com (Merk emnefeltet "Sjokoladeilomma")

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits