I avisa og sånn

På lørdag kunne man lese et intervju med meg i Adresseavisen. Det var ikke noe jeg hadde planlagt lenge, og det kom som en overraskelse. Og jeg føler meg så privilegert som fikk sjansen til å uttale meg (negativt!) om 5:2-dietten! Jeg sa nøyaktig hva jeg mente, og fortalte om min egen historie om hvordan det å begynne på én diett førte til at jeg til slutt fulgte ALLE diettene samtidig. Dersom du kjenner deg igjen i siste setning, vær så snill, skaff deg hjelp NÅ.

Dette avisoppslaget gjorde mye bra. Jeg hadde ikke anelse om hva som ventet. Det tror jeg ingen kunne hatt, for det tok litt av.

Det første jeg la merke til som gjorde meg veldig, veldig glad og fornøyd, var måten hele saken var fremstilt på. Det viktigste jeg sa, var det som ble med. Budskapet mitt kom helt tydelig frem. Som om ikke det var nok, kunne jeg lese at både overlegen ved St. Olavs Hospital og overlegen ved RKSF (Regionalt kompetansesenter for spiseforstyrrelser) sa mye av det samme som meg. Dermed ble ordene mine troverdiggjort, og det er jeg veldig takknemlig for. Journalisten hadde ikke trengt å ta hensyn til dette.

Også var jeg den eneste som fikk uthevet sitat, da. Mohahaha.
 
Deretter: Responsen.

Jeg fortalte omtrent ingen om dette avisoppslaget på forhånd. Det var kun tre stykker jeg fortalte det til på slump, fordi jeg bare måtte dele det med noen. Men det var med vilje jeg lot være å rope det ut. Ikke engang foreldrene mine fikk vite det før det skjedde. Først ville jeg se hvordan det gikk med sitatsjekk. Det gikk veldig fint. Deretter ville jeg egentlig at det skulle være en overraskelse, nesten en slags test, for å se hva som skjedde. Og det som skjedde, var (og er) helt overveldende.
Lørdag morgen, uten at jeg ante at intervjuet var publisert (jeg fikk aldri beskjed om når det skulle trykkes, og husket ikke å spørre heller), våknet jeg til en tekstmelding som var sendt allerede klokka 06.13. Noen minutter senere sto jeg opp til at min mor sa at hun var stolt av meg, for hun hadde våknet tidlig og allerede lest det.

Litt senere postet jeg et bilde av reportasjen på Facebook, og min mor gjorde det samme. La meg bare si det sånn at per nå, to dager senere, har det strømmet inn 242 likes og 55 kommentarer (en del av kommentarene er mine egne, riktignok, så de teller ikke).

Det har faktisk ikke kommet en eneste negativ bemerkning, noe jeg synes er vanskelig å begripe. Kommer det ikke alltid en eller annen negativ bemerkning?
 


(My point exactly om dietter. Legg merke til 'due to hunger', det oppsummerer hele greia! Ikke mitt bilde)

All denne massive responsen har gjort mye med meg. Først og fremst er jeg ydmyk og takknemlig for å kjenne så mange fantastiske mennesker. I tillegg er jeg ikke bare motivert for min egen del, jeg kjenner også en enorm lyst til å kunne hjelpe andre. Både dem som allerede er syke, og dem som ikke er det (eventuelt ennå). Jeg ønsker å forandre den skumle samfunnsutviklingen og i størst mulig grad gjøre noe med tilgjengeligheten av dietter. Jeg tror ikke på dietter. Jeg tror på sult- og metthetsfølelse, kontakt med kroppens signaler, aksept av eget utseende og andre verdier enn vekttallet. Jeg tror på at lykke er uavhengig av vekttall, men at mange dessverre feiltolker en spesifikk vekt som lykke.
Jeg mener det er feil at mennesker modifiserer sin egen kroppsvekt. Det er ikke noe bedre enn plastiske operasjoner. Selvfølgelig er det noe helt annet å ha en muskuløs kropp som direkte resultat av at man elsker å trene, for eksempel, det ser jeg på som en helt annen diskusjon. Dessuten mener jeg at ingen trenger å gå på diett: Det eneste unntaket er personer som på grunn av sykdom må unngå enkelte matvarer, eller behøver enkelte matvarer (for eksempel sykdommer som cøliaki eller diabetes). Her ser jeg også på det å være vegetarianer som en helt annen diskusjon, forresten.

Jeg er langt fra ferdig med dette temaet. Dersom jeg er nødt til å krangle, kommer jeg til å krangle. Jeg nekter å gi meg før vi har et bedre samfunn.

 

 


#spiseforstyrrelse #spiseforstyrrelser #anoreksi #bulimi #ortoreksi #ednos #vekt #kropp #mat #helse #trend #diett #dietter #52 #5:2 #slanking #tynn #slank #myter #avis #adressa #intervju

 

14 kommentarer

SiljeJ

10.03.2014 kl.12:09

Du e så SINNSYKT tøff som står fram me dine meninga! Helt umåtelig stolt over dæ å all framgangen som du har gjort på så veldig kort tid. Stå på, nån må jo "utdanne" andre i riktig tankegang ;)

Lise

10.03.2014 kl.15:21

Kjempebra intervju (gikk til biblio i ens ærend for å lese det!), veldig enig med deg!

Helene Sophie

11.03.2014 kl.02:13

HATER den dietten, bra du står fram og advarer mot den!

Rikke

11.03.2014 kl.09:30

Synes 5:2 dietten høres helt "høl i hue" ut sjøl! Så herlig at noen endelig sier noe negativt om den! Har følt en stund at det var blitt den nye lavkarbo-bølgen, og noe "alle" absolutt skulle gå på, og være så j&%$ fan av... Høres overhodet ikke sunt ut!

sjokoladeilomma

13.03.2014 kl.12:11

SiljeJ: Min kjære Silje <3

sjokoladeilomma

13.03.2014 kl.12:11

Lise: Så utrolig hyggelig! :D Tusen takk!

sjokoladeilomma

13.03.2014 kl.12:12

Helene Sophie: Da er vi to! Takk for kommentaren :)

sjokoladeilomma

13.03.2014 kl.12:15

Rikke: Nettopp! Jeg ble rett og slett skremt over hvor mye (positiv) oppmerksomhet 5:2 har fått. Det tyder på at det er stor etterspørsel etter slikt i samfunnet vårt, og DET er nifst!!
Det er nok "den nye lavkarbo-bølgen", ja. Mens vi er inne på lavkarbo-bølgen, er den faktisk den som gjorde meg syk. True story. Ikke den ekstreme lav-karbodietten som kom i 2011-2012, men versjonen av den som begynte å dukke opp i 2007-2008. Jeg hørte at man burde kutte ut potet, pasta og ris - hvilket jeg gjorde. Hadde jeg ikke gjort det, hadde jeg antakelig ikke utviklet en spiseforstyrrelse.
Dietter kan være farlig. Jeg ble veldig glad for å se at du synes 5:2 er helt høl i hue! :D

Hanne

13.03.2014 kl.22:37

Wow, jeg er skikkelig glad for å ha funnet bloggen din! Jeg har aldri vært diagnostisert med en spiseforstyrrelse, men jeg har slitt veldig mye med forholdet mitt til mat tidligere.

Den 5:2 dietten er så heslig, og som du og flere her sier virker det som om den er den nye mirakelkuren á la lavkarbo som skal frelse oss fra alt fra kroppsfett til søvnvansker. Jeg er utrolig lei av diettkulturen :(((

sjokoladeilomma

17.03.2014 kl.10:24

Hanne: Oi, tusen takk, fine du! <3
Det er deg Hanne? Vi har møttes på ordentlig, ikke sant?

Jeg er også utrolig lei av diettkulturen!!! Åh, det er så fint at flere synes det!

Hanne

23.03.2014 kl.21:55

Har vi det? Jeg bor i Trondheim, men klarer ikke helt å komme på om jeg har møtt deg. Fint om du kunne komme med et eksempel, det er nok veldig mange som heter Hanne, også i Trondheim :)

sjokoladeilomma

24.03.2014 kl.10:40

Hanne: Øh, nå begynte jeg å lure jeg også. Du har helt rett i at det er veldig mange som heter Hanne :P Jeg tror jeg bare må ha trukket slutningen om at vi møttes da jeg var innlagt i 2012, men når jeg ser tilbake på kommentaren din nå, aner jeg ikke hvor jeg fikk det fra! Haha. Beklager, håper ikke jeg virket som en crazy stalker!

Hanne

25.03.2014 kl.04:55

Neida, du virker ikke som en stalker. Slapp av, det er fort gjort å ta feil av folk ;) Jeg har aldri vært innlagt så det er nok en annen Hanne du har møtt.

sjokoladeilomma

25.03.2014 kl.12:09

Hanne: Puh, bra! :) Ja, da er det en annen Hanne.

Skriv en ny kommentar

sjokoladeilomma

sjokoladeilomma

26, Trondheim

Dette er en body-positive blogg, et fristed for egenkjærlighet. Jeg er veldig engasjert, og jobber for et bedre samfunn der pasienter med spiseforstyrrelser ikke feilbehandles, der ingen diskriminerer andre på bakgrunn av vekt, og der pasientdeltakelse er mer tatt i bruk. Instagram: @coraline345 DISCLAIMER/ANSVARSFRASKRIVELSE: Jeg er ikke utdannet innen medisin! Selv om jeg gjør mitt beste for å presentere ekte fakta, er jeg bare et menneske. Alt jeg skriver er åpent for diskusjon. Jeg vil be deg om å bruke informasjonen her inne som mulige sannheter, og å kun omsette til handling det du vet vil gjøre deg godt. DU HAR ANSVAR FOR DEG SELV OG DIN EGEN HELSE. Jeg svarer på kommentarer. Alltid. E-post: croithe@gmail.com (Merk emnefeltet "Sjokoladeilomma")

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits