Hvor mange kalorier?!

Dette blogginnlegget er en fornorsket, forkortet utgave av I Need How Many Calories?!! YourEatopia. Den begynner slik:

2000 kalorier per dag er ikke det en gjennomsnittlig voksen trenger for å opprettholde vekt og helse. 2000 kalorier per dag er et utilstrekkelig daglig inntak. Ja, du leste riktig: Det er for lite.
Og dersom du er yngre enn 25 år, er det altfor lite.
Alright, let's get into this...

Videre skriver Gwyneth (som driver YourEatopia) nederst i bloggposten at de fleste av oss lyver om hvor mye vi spiser, og/eller at vi spiser mer enn vi tror. Med 'vi' mener jeg forresten personer uten spiseforstyrrelser. Det er ifølge henne (og flere) derfor det har blitt et slags faktum at alle trenger 2000 kalorier per dag. Dette er ikke sant, men det har blitt slik at 'alle' tror det er nok. Mange såkalt overvektige som slanker seg, spiser mer enn 2000 kalorier per dag.

(For øvrig anbefaler jeg på det sterkeste å lese nevnte bloggpost på YourEatopia. Den tar nemlig også for seg nøyaktig hva som skjer i hjernen som årsak til, og konsekvens av, restriktive spiseforstyrrelser. Blant annet fant jeg den beste definisjonen på restriktive spiseforstyrrelser hittil: Det er rett og slett fobi for mat.)

Du har altså klikket deg inn hit. La meg si det med én gang: Kalorimengdene som presenteres her, gjelder enten du har anoreksi, bulimi, ortoreksi eller EDNOS. Kalorimengdene gjelder uansett hva du veier eller hvilken BMI du har for øyeblikket.
Kort sagt: Dette innlegget, med kalorimengdene som presenteres, gjelder absolutt hver og én av dere som har sultet dere, opplevd stort vekttap, har spist for lite over lang tid, har kastet opp, overtrent, misbrukt avførende midler, eller har en kropp i overlevelsesmodus. (Det er sikkert mer jeg kunne ramset opp!)
Hvorfor? Slapp av, det kommer. 

 


(Ikke mitt bilde)


Merk: Ikke øk matinntaket ditt helt alene. Reernæringssyndrom er sjelden, men høyst dødelig! Dersom du er motivert for å øke matinntaket ditt, skal du ikke gjøre det uten medisinsk oppfølging.
Når du begynner recoveryprosessen, og har fått klarsignal fra behandler/fastlege, øker du kalorimengden gradvis dersom du har spist under 1000 kalorier per dag. Her øker du inntaket med 200-250 kalorier 1-3 ganger i uka, og fortsetter helt til du har oppnådd et inntak på 2000 kalorier. Nå kan du (med godkjenning fra behandler/fastlege) hoppe rett opp på 'recovery amounts'.

Så, hvor mye trenger du? 2500-3500 kalorier per dag. True story.
Det er vanlig å tro at denne mengden bør variere ut fra faktorer som hvor undervektig man er og hvor lenge man har vært det. Det er vanlig å tro at dersom man ikke er veldig undervektig eller ikke har vært syk veldig lenge, trenger man færre kalorier enn andre, og at det er tryggere å trene enn for andre.
Wrong.
Disse faktorene påvirker iblant hvor lang tid recovery tar, men påvirker ikke hvor mange kalorier man trenger i recovery.

Mange av dere vet nok at den medisinske 'magiske' BMI-grensen for anoreksi er 17,5. Det er ikke direkte feil, men det er misledende. For selv om BMI 18,5-20 er innenfor såkalt normalvekt, betyr ikke det at noen som helst har en helsemessig vekt her. Uansett hva BMI-tallet måtte være, har alle (ALLE!) mennesker en forutbestemt vekt nettopp deres kropp skal ha.

 


(Ikke mitt bilde)

Det er vanlig å bli sittende fast i fase 1 og fase 2 i recovery. Dette er fordi man antar at med en BMI på 20 (eller annet) er man helt frisk, og at man må begynne å passe på hva og hvor mye man spiser, for å unngå å bli tykk.

Men recovery er ikke det motsatte av slanking. I recovery trenger du ikke bare å spise såkalt 'nok', du trenger å spise mer enn 'nok' for at kroppen skal kunne reparere skadene.

 

Utdrag:
(Ikke mitt bilde)

Du trenger minimum 2500 kalorier dersom:
- Du er kvinne
- Du er over 25 år
- Du er under 173 cm høy
- Du har mistet menstruasjonen og/eller har andre symptomer på sult
- Selv om du har slanket deg bare i en kort periode
- Selv om du har veid mindre enn din egen set point weight bare i en kort periode 

Du trenger minimum 3000 kalorier dersom:
- Du er kvinne under 25 år og under 173 cm høy
- Du er mann over 25 år og under 183 cm høy
- Du har mistet menstruasjonen og/eller har andre symptomer på sult
- Selv om du har slanket deg bare i en kort periode
- Selv om du har veid mindre enn din egen set point weight bare i en kort periode 

Du trenger minimum 3500 kalorier dersom:
- Du er mann under 25 år og under 183 cm høy
- Du er kvinne med små barn eller et annet uunngåelig høyt aktivitetsnivå 
- Du har mistet menstruasjonen og/eller har andre symptomer på sult
- Selv om du har slanket deg bare i en kort periode
- Selv om du har veid mindre enn din egen set point weight bare i en kort periode 

Unntak:
- Dersom du er høyere enn den kategorien som passer til ditt kjønn og din alder, skal du legge til 200 kalorier
- Dersom du er lavere enn den kategorien som passer til ditt kjønn og din alder, kan du redusere med 200 kalorier, men det anbefales å ikke redusere da dette er snakk om en minimumsmengde! 

 

Skal jeg gjette, antar jeg at du nå tenker omtrent: Dette er altfor mye mat! Aldri i verden om jeg kan spise så mye! Jeg kommer til å gå opp i vekt i det uendelige! Å spise så mye er det samme som å overspise!
Alt dette er (Thank God!) feil.
Overspising er ikke overspising når du er i recovery. (Why Bingeing Is Not Bingeing When You Are Recovering)
(Weight Recovered And Still Bingeing)

Også det store spørsmålet, da. Hva om jeg er normalvektig? Hva om jeg er 'weight restored'?

Mange som lurer på dette har oppnådd såkalt normalvekt ved å spise 1800-2200 kalorier per dag. Blant disse, opplever mange å fremdeles være ekstremt sultne, å fremdeles lide av symptomer på underernæring (kald, trøtt, tynne negler, tynt hår, menstruasjonsforstyrrelser, etc) og er fremdeles restriktive i matveien.

Svaret: Selv om du er 'normalvektig' eller 'weight restored' (les: TROR du er det), skal du spise minimumsmengden for din kategori (2500/3000/3500). Dette skal du gjøre helt til vektøkningen stopper av seg selv, til symptomene på underernæring forsvinner, og til menstruasjonen er tilbake. 
Alt dette kommer til å skje. Vektøkningen kommer til å stanse. Og idet den stanser, har du både funnet kroppens set point weight, og forbrenning og stoffskifte fungerer optimalt igjen. (Hurra!)
Så fort forbrenning og stoffskifte er oppe på optimalt nivå, vil det ekstra energiinntaket du hittil behøvde til reparasjoner, brukes til ordinære daglige funksjoner som ikke var i drift i det hele tatt før du ble frisk. 

Det er mulig å oppleve vektøkning på færre enn 2000 kalorier fordi forbrenning og stoffskifte er så redusert. Forbrenning og stoffskifte er det siste som repareres. Først holder kroppen seg fast i overlevelsesmodus og sørger for å lagre all energi den får, i tilfelle energitilførselen ikke varer. Når kroppen stoler på at energitilførselen kommer til å vare, tør den å begynne på de mer langsiktige reparasjonene (f.eks. skjelett og muskler), og begynner forsiktig å øke forbrenningen. 

Dersom du allerede har oppnådd BMI 21-24, men likevel ikke har fått menstruasjonen tilbake: Øk kalorimengden ytterligere. Vekten din kommer ikke til å skyte i været på grunn av mer mat, men kroppen din er fullstendig avhengig av det.

Historien skal få bite seg selv litt i halen. Dere husker det jeg nevnte helt i begynnelsen? Det med at nesten ingen spiser bare 2000 kalorier per dag, og at denne mengden er for lite? Vel:
Recovery amounts er altså samme mengde som personer uten spiseforstyrrelser spiser for å opprettholde vekt og helse. Så vet du det. 


 


#spiseforstyrrelse #spiseforstyrrelser #kropp #vekt #mat #kalorier #behov #fakta #bmi #myter #sannhet #anoreksi #bulimi #ortoreksi #ednos #informasjon #recovery #frisk #spise

 

18 kommentarer

Isabel Stabekk Martinez

31.01.2014 kl.15:07

Så fin blogg du har, stå på videre! <3 Fast leser!

Mange klemmer fra meg!

sjokoladeilomma

02.02.2014 kl.12:47

Isabel Stabekk Martinez: Så hyggelig! Tusen takk! :D <3

Line

15.02.2014 kl.22:40

Tusen takk for at du deler dette! Veldig nyttig lesning!

Også må jeg si at du er veldig god på å skrive og ordlegge deg! :)

sjokoladeilomma

17.02.2014 kl.10:16

Line: Hjertelig takk, Line :) For begge deler! <3

03.06.2014 kl.19:58

Åh, dette var godt å lese. Masse nytting informasjon her. Ser ut til at du har mye peiling på dette her. Jeg er 17 år, 168,5 cm høy og har vært syk og undervektig i tre år nå. Jeg prøver så godt jeg kan, men det ender meg lange turer og trening. Jeg kan gå mer enn 6 km på en dag .. rundt en time eller mer. Kan jeg legge på meg ved å spise 1900 kcal eller 2000? Er så livredd for at jeg har spist for mye noen ganger og får helt panikk. *flaut* Akkurat som nå, panikk fordi jeg har klart å nådd 1900 ca... Er dette nok til å legge på seg, hvis jeg spiser slikt i 1-2 uker?

sjokoladeilomma

04.06.2014 kl.14:39

Anonym: Glad for å høre at du fikk noe ut av det! :)
Aller først: Det er ingenting som heter for mye mat når man skal bli frisk fra en spiseforstyrrelse. I ditt tilfelle gjelder det absolutt også, tre år med undervekt og underspising er langt fra ufarlig, du har garantert skader. For å reparere disse skadene trenger man 1000+ kalorier mer enn andre (friske) mennesker. Friske mennesker bruker 2300-2800 kalorier på cellefornying, hjerteslag, pusting, fordøyelse, bevegelser, osv. Tenåringer bruker gjerne enda mer, fordi de skal vokse i tillegg.
Det er mulig å legge på seg ved å spise mindre enn 2000 kcal, rett og slett fordi kroppen er i overlevelsesmodus. Selv om man trener. Trening bidrar til å holde kroppen i overlevelsesmodus, og man blir ikke frisk hvis man ikke kommer ut av overlevelsesmodus. Det hjelper ikke å spise mer for å ''erstatte'' kaloriforbruket ved trening, fordi kroppen ''tenker'': ''Ikke søren om jeg vurderer å reparere skader og reversere lav bentetthet hvis du drar meg med ut på løpetur i tillegg, jeg har nok med å holde meg i live til i morgen!''
Det er høyst nødvendig at du ikke trener på en stund. Du kan gå turer, men ikke lange (helst maks 30 minutter) og i rolig tempo. Du må gi kroppen din mulighet til å lege seg selv.
Det som derimot skjer hvis du unngår trening og spiser 3000+ kalorier (husk, det er ingen øvre grense, ikke engang 10 000 er for mye nå!), er at du legger på deg saktere (!!) enn hvis du hadde spist 2000. Fordi forbrenningen øker. Ved å spise 3000+ kalorier, gir du også kroppen sjanse til å stabilisere seg på sin optimale vekt. Spiser du for lite, får kanskje ikke kroppen ''råd'' til å finne sin optimale vekt, og blir tyngre enn den er ment for.
Det er ingenting å være flau over! Vi har alle vært der, tror jeg. Jeg har i alle fall det. <3 Bare ta kontakt igjen hvis det er noe du trenger! Klem!

Anonym

07.07.2014 kl.22:21

Kjempe bra innlegg! Jeg har vært undervektige i 1-2år og overtrente denne tiden.Har nå kommet meg opp mot normalvekt igjen (veide 43 kg i fjord, i dag veier jeg rundt 50kg)og trener mindre, men kroppen har ikke kommet seg helt. Jeg har økt matinntaket litt etter litt, ligger nå på det jeg trodde var normalt rundt 2000 kcal per dag( kan spise rundt 3000 kcal noen dager også da jeg føler veldig sult). Men blir enda fort sliten, utmattet , tenker for mye på mat, og har ikke hatt menstruasjon eller sexlyst på snart 4 år, orker ikke være sosial . Men nå ser jeg hvorfor. Jeg må fortsette å spise enda litt mer, for å gi kroppen tid til å lege seg selv. Jeg har aldri tenkt på at kroppen trenger tid på å reparere seg selv. Dette innlegget fikk meg til å skjønne litt mer.Takk for hjelpen <3

sjokoladeilomma

16.07.2014 kl.15:09

Anonym: Så godt å høre at det var til hjelp! Jeg blir veldig glad for å lese at du nå ser hvorfor :) <3

20.07.2014 kl.16:08

(17 år, 168,5 cm, 45 kg, har anoreksi.. sånn info :P ) Jeg har i lenger perioder spist alt fra 1300 til 2200 om dagen .. litt sånn forskjellig vær dag. Har hatt veldig sult i det siste. Jeg går 1 time tur hver dag. I to uker var jeg i kreta uten noe som helst bevegelse og spiste for det meste rundt 1800 - 2300 .. jeg hadde ikke gått opp når jeg kom hjem. Har det noe med at jeg økt forbrenningen ved å ikke spise ekstremt lite, men heller noen dager bare fult sultfølelsen og ved å gå 1 time hver dag? Jeg skjønner ikke dette. Når jeg kom hjem holdt jeg meg rundt 1500 ca hver dag + 1 time tur hver dag.. Men noen ganger 1700 - 1800 .. og jeg freaker helt ut. I dag har jeg jo spist rundt 1800 - 1900 og jeg har ærlig talt litt panikk. Jeg har hatt ekstrem sult i dag.. har hatt cravings hele tiden selv om jeg spiste kjempe mye før på dagen. Så nå ser jeg for meg at jeg vil legge på meg.... men jeg prøver å innse at det ikke vil skje bare fordi jeg spist mer EN dag .... ææh, kan du hjelpe meg? Jeg føler jeg har spist alt for mye og er usikker på min egen kaloritelling. Har heller ingen andre å spørre og snakke med akkurat nå .. og det gjør ting vanskelig. :(((

Håper virkelig på svar! Takk på forhånd <3

sjokoladeilomma

23.07.2014 kl.11:59

Anonym: Det er litt vanskelig å svare deg, i og med at det var så mange ting du tok opp, og i og med at jeg ikke vet hva som var spørsmålet? Uansett:

Det er (faktisk!) veldig vanlig å gå mindre/saktere opp i vekt jo mer man spiser. Evt ikke gå opp i vekt, eller til og med gå ned i vekt, som følge av økt matinntak. Som du foreslår, så kommer dette av økt forbrenning. Flere med anoreksi får ''hypermetabolisme'' når de spiser mer, altså en veldig høy forbrenning. For noen varer denne hypermetabolismen lenge etter at man har blitt frisk også. Det innebærer selvfølgelig at man ikke begynner å spise mindre igjen noen gang.

En annen godt mulig årsak kan være at du kom ut av overlevelsesmodus (eller i hvert fall litt ut av det) på Kreta. Litt fordi du økte matinntaket, men desidert mest fordi du ikke gikk tur en time hver dag. Når kroppen er i overlevelsesmodus, ''reservelagrer'' den fett hver gang man spiser for å ha noe å spise neste gang man sulter den. For ja, kroppen vet veldig godt at den ikke får mat fra eieren og dermed er nødt til å passe på seg selv. Til informasjon: Alle som går opp i vekt på under 2000 kcal er i overlevelsesmodus! Når man er i overlevelsesmodus og trener (1 time tur er trening) tenker kroppen litt sånn: ''Ikke søren om jeg gidder å reparere noe med maten jeg får når hun absolutt skal dra meg med på trening hele tiden!''. Kroppen opplever trening som ekstra stress og belastning, og bruker all energi den får på å overleve treningen og reservelagre fett. Den har ikke mer energi igjen til å reparere skader og få i gang funksjoner som er redusert eller midlertidlig borte (forbrenning, kroppstemperatur, menstruasjon, hormonproduksjon, osv osv).

sjokoladeilomma

23.07.2014 kl.12:02

Anonym: Noen oppklaringer:
- Du sier du opplever ekstrem sult. Et kaloriinntak på under 2000 kcal ER IKKE ekstrem sult, virkelig. I hvert fall gir du ikke kroppen det den vil ha, selv om du evt har lyst på mat tilsvarende 3000+ kcal. Ekstrem sult betyr at kroppen vil ha mer enn 3000 kcal. Det er helt greit!
- De fleste friske mennesker spiser ca 2500 kcal per dag. Ikke 2000, det er en løgn. Det du spiser er farlig lite. Før eller siden er du nødt til å øke matinntaket, ellers vil du aldri få reparert noe som helst og leve et liv fylt av sykdom. Evt tidlig død. Med en slik livsstil kan hjertet stoppe når som helst.
- Ingen legger på seg selv om man spiste mer én dag. Mennesker kan ikke legge på seg mer enn 200-300 gram kroppsvekt per døgn. All vektøkning over det er bare væskeansamling og mat/drikke i magen (100g vann veier fortsatt 100 gram inni magen!).
- De som spiser 3000 kcal i recovery, går saktere (!!) opp i vekt enn de som spiser 2000 kcal. (Dette har med forbrenning å gjøre, det er ikke noe magi over det.)
- I recovery er det ingenting som heter ''for mye mat'' eller ''usunn mat''. Alt er lov, og alt er bra. Man trenger alt man kan få.

De beste (egentlig de eneste) tipsene jeg kan gi deg, er:
- Øk kaloriinntaket ditt med 200-300 kcal hver tredje dag, helt til du kommer til 2500 kcal per dag. Deretter øker du til 3000 kcal eller mer. Spis ALDRI mindre enn 2500 kcal per dag, da dette vil sette deg i overlevelsesmodus.
- Jeg skjønner at du ikke VIL opp i vekt, men du er sykelig undervektig. Det går ikke an å bli frisk uten å gå opp i vekt. I tillegg er det sånn at vektoppgang gjør at det blir lettere å takle kroppen. Virkelig. Man blir gradvis mindre food-obsessed og full av kroppsrelatert panikk jo mer man legger på seg.
- Å spise 10 000 kcal per dag i recovery gjør ikke at man til slutt veier MER som frisk enn man ellers ville gjort. Det gjør bare at man blir frisk RASKERE.

31.07.2014 kl.13:13

Tusen takk for et utrolig godt svar. Jeg leser dette hver gang jeg får panikk og deretter klarer å slappe mer av. Jeg er imponert over all kunnskapen du har om dette og hvor klok du er.

Når jeg får ekstremsult kan jeg komme til å spise opp mot 2500 (jeg klarer å stoppe meg selv der) .. Jeg har enda ikke gått opp i vekt (er jeg ganske sikker på) og går turer osv. MEN Det er ikke alltid jeg er like flink til å spise JEVNT utover dagen .. fordi jeg føler noen ganger jeg overspiser til lunsj f.eks... jeg kan ikke tenke meg at å spise 1150 kalorier til et måltid er bra? Det er sjeldent det skjer.. men det er virkelig plagsomt og slitsomt. Da bærer det ut på to timers lang tur og stress. og ofte noen timer etterpå får jeg lyst på mat igjen. Det gjør at jeg virkelig har lyst til å bli frisk og slippe det helvette som oppstår. Er ikke dette et veldig dårlig tegn? Føler en skam over å frotse i mat slikt... akkurat som å havne i en overspisingsepisode... Det er veldig vanskelig. Særlig når klokka bare er 11 på morgenen .........

2 questbarer, 4 knekkebrød, 1 rundstykke og litt grønnsaker er søren meg alt for mye til EN lunsj (flaut og skamfult). Men noen ganger gir jeg opp sulten og bare slipper alt. Fordi jeg tenker at jeg likevel bare kan gå lange turer. Og jeg vil egentlig ikke spise noe resten av dagen.. men det er heller ikke bra. Åh, what to dooo? :(

sjokoladeilomma

12.08.2014 kl.13:33

Anonym: Beklager sent svar, kom hjem fra (lang!) ferie i går kveld :-)
Glad for å lese at det hjalp. Håper denne kommentaren også hjelper!
- Hvorfor stopper du deg selv fra å spise mer enn 2500 kcal? Du er sykelig undervektig, og under den kliniske grensen for anoreksi (sier det i tilfelle du bagatelliserer det). 2500 er det friske, voksne mennesker spiser. Friske unge i alderen 13-25 trenger mer enn dette fordi de er i en viktig vokseperiode. Minimumsmengdene for personer i recovery fra en restriktiv spiseforstyrrelse er 2500-3500+ kcal. Legg merke til ordet minimum! Alle er forventet å spise mer enn dette innimellom/ofte. Du trenger ikke, og skal ikke, stoppe deg selv på kaloriinntak xxxx. Du skal spise MINIMUM 2500-3500 kcal, og mer enn det hvis du fremdeles er sulten eller bare har lyst på mer mat.
- Prøv å roe ned turgåingen. Ikke gå i en time. Kutt ned til minimum halvparten,og eksponer deg selv med å prøve å ikke gå tur hver dag. Dersom du fortsetter å gå turer for å kompensere for matinntak, har du et stort problem.
- 1150 kcal til et måltid er bare bra for deg, og ikke noe problem for friske mennekser heller! Jeg spiste noe ala det til frokost i går,blant annet, og jeg er nøyaktig den samme vekten/kroppen som i forigårs. Det at du tror xxxx kcal til et måltid er negativt, er slankeindustriens påvirkningskraft i samfunnet vårt. De har ikke rett, de vil bare tjene penger på folks manglende selvtillit.

sjokoladeilomma

12.08.2014 kl.13:46

- Du overspiser ikke, og fråtser ikke. Du spiser fordi kroppen din desperat trenger ENERGIIII. Du er nødt til å tillate deg selv å spise. For du trenger mat.Du er et menneske, og alle mennesker trenger mat. Vi skal ikke spise etter hvileforbrenningen vår (det vi forbrenner ved å bare ligge en hel dag), vi er nødt til å spise nok til å dekke energiforbruket vårt i tillegg (og ja, vi bruker energi ved å reise oss, sette oss,gå på do,etc etc). Den eneste måten å bli kvitt ekstrem sult på, er å gi etter for den. Spise til man ikke er sulten/har lyst på mer mat lenger. Jo bedre ernært du blir,jo sjeldnere vil du oppleve ekstrem sult. Etter bare tre mnd i recovery hadde jeg blitt så mye bedre ernært at jeg opplevde å GLEMME å spise! Det er selvfølgelig ikke bra,og noe jeg må passe på - men jeg nevner det som et bevis på at ekstrem sult GÅR OVER! Når du blir friskere,vil du bare crave akkurat den energimengden og de mattypene kroppen din trenger. Og det er det samme som skjer nå også: Kroppen din er veldig underernært,og den craver mengder og mattyper som trengs for å reversere underernæringen. Kroppen vet så utmerket godt hva den driver med. Stol på den!
- Et tips jeg har ift til å spise jevnt gjennom dagen (som er VIKTIG, ettersom man trenger energi hele dagen!) er å ta ditt totale kaloriinntak og dele det opp i bolker. Jeg spiser ca 3000 kcal nå, og dermed blir det 600 kcal fordelt på fem bolker. Fra kl 8-11, fra 11-14, fra 14-17, fra 17-20, og fra 20-23 skal jeg altså få i meg 600 kcal (heller mer enn mindre). Dette holder blodsukkeret stabilt, forhindrer ekstremsult, gjør det lettere for kroppen å få tilbake sult-og metthetsfølelse, og gjør at du har energi hele dagen. Anbefales!
- Det er også viktig å utfordre seg selv på fearfoods. Ut fra hva du skriver, kan det se ut som du spiser mye protein? Proteiner er svært viktige byggesteiner, men pass på at du ikke får i deg for mye protein (kroppen kan bare bruke xx mengde protein per dag, resten skylles ut av kroppen, samt at overdrevet proteininntak kan føre til nyresvikt). Pass også på at du ikke får ideg for lite fett og karbohydrater. Når man er underernært, er det fett og karbohydrater kroppen trenger ALLER mest av!
Håper dette var til hjelp - ta gjerne kontakt igjen om du vil eller trenger det <3

06.01.2015 kl.19:57

Hvor lang tid vil det ta å komme ut av recovery? Jeg er en gutt på 17 år som har hatt et virus samtidig som jeg har fortsatt hverdagen som vanlig, og dermed sliti ut kroppen min. Jeg er 184cm og veier 53-54kg.. Dro til legen og ble lagt inn på sykehus og hadde bla. hvilepuls på 34, å kroppen er vel i overlevelsesmodus. Jeg spiser så mye at jeg er kvalm hele tiden nå. Så hvor lang tid vil det ta sånn ca? Blir redd når jeg leser at det kan ta inntill 24 mnd, for jeg føler meg helt utslitt og får ikke gjort dagligdagse ting..

sjokoladeilomma

12.01.2015 kl.11:08

Anonym: Hei. Jeg skulle ønske jeg kunne gi deg noen fasitsvar, men det kan jeg dessverre ikke. Det er ikke mye det er mulig å si sikkert generelt, langt mindre i din situasjon (jeg har heller ikke nok kunnskap om virus).
Ja, recovery kan ta 24 mnd, det kan ta et 4 mnd... gjennomsnittstiden det tar er 18 måneder, altså 1,5 år. Det viktige er uansett å ikke bruke for kort tid, for det tar den tiden det tar.
Det du sier får meg til å tenke at du er for stressa (Korriger meg om jeg tar feil), ettersom du bruker ordet 'redd'. Er det sånn at du på et eller annet nivå er 'redd' for å gi kroppen din det den trenger for å bli frisk? Bare som en sammenligning; hvis du hadde hatt kreft, ville du da vært like redd for at det skulle ta 'for lang tid' å bli helt frisk? Eller ville du gjort det du trengte? Husk at uansett hvorfor man er syk og kroppen ikke har det bra, så trenger kroppen tid og energi (og av og til medisinsk hjelp) for å bli bra igjen. Det er ikke noe skummelt over det egentlig, det eneste som virkelig er skummelt er å få livsvarige skader eller dø.
Det er veldig bra at du spiser masse. I hvert fall hvis det betyr at du spiser 3000+ kcal per dag (ettersom du både er gutt og under 25 år er dette minimumsmengden du behøver, legg merke til minimum). Fortsett å spise mye og slappe av så godt du kan, ta det med ro, skjem deg selv bort og la kroppen gjøre jobben. Det er helt naturlig (og ekstremt vanlig) å føle seg helt utslitt i recovery. Å føle seg overkjørt av et tog er en vanlig beskrivelse. Det betyr at kroppen din jobber på spreng for å reparere skader!! Så det at du ikke får gjort dagligdagse ting akkurat nå er et midlertidig problem og noe du uansett må igjennom. First things first; og helsa kommer først, alltid. Jo mer du spiser og hviler nå, jo raskere får du tilbake energi til å gjøre dagligdagse ting. La det være en motivasjon. Husk også at det ikke er noe som helst galt i å sitte i sofaen og se tv hele dagen hvis det er det man orker den dagen. Det er helt ok, til og med bra (særlig hvis man er stressa og altfor pliktoppfyllende).
Ikke vær redd for å ta kontakt igjen om du trenger noen å snakke med. Alt godt!

anonym

09.09.2017 kl.16:57

Vet du noe om hvorfor jeg kan føle all gassen som går rundt kroppen min. Det gjør så vondt og jeg klarer ikke å spise så godt pga det:'(:'(

sjokoladeilomma

17.09.2017 kl.00:48

anonym: Mageproblemer i recovery er svært vanlig, nesten alle opplever det. Årsaken er at et langvarig energiunderskudd dramatisk reduserer mengden fordøyelsesbakterier i tarmen. Et stabilt og tilstrekkelig energiinntak over tid vil reparere fordøyelsen.
Dessverre må jeg nok skuffe deg: Du er nødt til å spise nok for å få reparert fordøyelsen, for uten energi (altså kalorier) har ikke kroppen noen mulighet til å gjøre det som trengs. Den gode nyheten er at jo raskere du kommer i gang, og jo mer du spiser og hviler, desto raskere vil fordøyelsen bli normal igjen.

Enkelte matvarer er mer gunstige enn andre når det gjelder en behagelig fordøyelse, riktignok. Eksempler på magevennlige matvarer er havregryn, ris, saltkjeks, og yoghurt. Eksempler på matvarer det kan være greit å unngå når man har luftsmerter/diaré er kaffe, kullsyrebaserte drikker, fiberrik mat. Lykke til!

Skriv en ny kommentar

sjokoladeilomma

sjokoladeilomma

28, Trondheim

Dette er en body-positive blogg, et fristed for egenkjærlighet. Jeg er veldig engasjert, og jobber for et bedre samfunn der pasienter med spiseforstyrrelser ikke feilbehandles, der ingen diskriminerer andre på bakgrunn av vekt, og der pasientdeltakelse er mer tatt i bruk. Instagram: @coraline345 DISCLAIMER/ANSVARSFRASKRIVELSE: Jeg er ikke utdannet innen medisin! Selv om jeg gjør mitt beste for å presentere ekte fakta, er jeg bare et menneske. Alt jeg skriver er åpent for diskusjon. Jeg vil be deg om å bruke informasjonen her inne som mulige sannheter, og å kun omsette til handling det du vet vil gjøre deg godt. DU HAR ANSVAR FOR DEG SELV OG DIN EGEN HELSE. Jeg svarer på kommentarer. Alltid. E-post: croithe@gmail.com (Merk emnefeltet "Sjokoladeilomma")

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits