Hva gjør (restriktive) spiseforstyrrelser med kroppen? (Del 1 av 5)

Dette faktablogginnlegget er tilegnet kroppslige funksjoner og fakta om disse. Alt er relatert til restriktive spiseforstyrrelser og recovery. I utgangspunktet hadde jeg tenkt at det skulle bli ett innlegg, men det viste seg å bli altfor mye tekst. Dermed deler jeg opp temaet i bolker etter det jeg anser har en passelig logisk sammenheng. Bolkene vil bli:
- Generelt og kortfattet (dette innlegget)
- Sparebluss/Overlevelsesmodus
- Fett, Menstruasjonsforstyrrelser, Graviditet og Benskjørhet
- Reernæringssyndrom og Fordøyelse 
- Elektrolyttbalanse og Dehydrering

 Før jeg setter i gang helt på ordentlig, vil jeg fortelle hvilke ord jeg selv bruker, hvorfor jeg bruker dem, og hva de betyr i denne settingen. Jeg vil ikke påtvinge andre å bruke samme ord som meg, men det er til opplysning slik at det blir mulig å forstå hva jeg mener.
Restriktive spiseforstyrrelser: Alle typer spiseforstyrrelser som innebærer at personen har evne til å nekte seg mat (i forhold til mattyper, matmengder osv.), altså anoreksi, bulimi, ortoreksi og EDNOS (se forrige innlegg for forklaring).
Recovery: Er et ord jeg rett og slett liker. Ikke bare er ordlyden mye finere enn tilfriskning, jeg synes også det beskriver prosessen lettere og bedre, og det er mer åpent enn vi klarer å få det til å bli på norsk. Det ser kanskje rart ut med dette engelske ordet midt oppi alt det norske, men det får så være.

 


Altså: Generelt. Here we go.

Generelt nedsatt allmenntilstand og mangel på viktige næringsstoffer (underernæring) er restriktive spiseforstyrrelsers faste følgesvenner. Underernæring er ikke det samme som undervekt, men er uavhengig av kroppsfasong og -vekt. Man kan være normalvektig og underernært, undervektig og underernært, eller overvektig og underernært. Du skjønner tegninga.
Merk: Når jeg her bruker ordene undervekt, normalvekt og overvekt, mener jeg i medisinsk betydning, altså det helsepersonell vil kvalifisere vektnivået som. Prinsipielt er jeg uenig i at helse avhenger av vekt etter å ha lest dette på YourEatopia, da helse avhenger av ernæringstilstand, funksjonsnivå (som følge av hvorvidt vekten din er optimal for nettopp din kropp), og eventuelt sykdommer du måtte ha (som påvirker optimal vekt) eller medisiner du er avhengig av (som påvirker din optimale vekt).

 


(Ikke mitt bilde)

Vanlige problemer forårsaket av spiseforstyrrelser, som ikke trenger svært mye forklaing, kan være:
- Anemi/Blodmangel (som følge av mangel på næringsstoffer og redusert blodomsetning).
- Sår eller skader i munnhulen som følge av bulimi/oppkast. Skader på tenner ved bulimi (syreskader på emalje og generell misfarging), skader på tenner ved mangelfullt kosthold (kroppen trenger blant annet kalsium som byggekloss til tenner, ikke bare til skjelettet).
- Dårligere evne til sårheling, og redusert antall hvite blodlegemer (Kroppen prioriterer heller at hjertet slår, enn at overfladiske sår skal gro).
- Lavt blodtrykk og lav puls (Kroppen prioriterer heller at hjertet slår, enn at du skal ha energi til gjøremål).
- Tap av hår, gusten/uren hud, flisete/skjøre negler (Igjen: Kroppen prioriterer hjertet ditt fremfor at du skal se penest mulig ut. Thank God. Vil du dø vakker, blir du nødt til å finne en annen metode).
- Forfall av indre organer (Kroppen mottar ikke nok energi og næring til å bytte ut celler)
- Hodepine (stress, anspenthet og/eller hjernesvinn, samt at smerte er et signal om at noe er galt, og et signal som ber oss holde oss i ro så skader kan repareres uten forstyrrelse).
- Søvnvansker (Kroppen har  utviklet en forhøyet produksjon av stresshormoner på grunn av underernæring. Å 'holde seg gående' er kroppens måte å overleve tøffe tider på: Skal man klare å finne mat må man også ha energi til å finne den. Forhøyet produksjon av stresshormoner viser bare at du er overlevelsesdyktig, og at kroppen gjør alt i sin makt for at du skal overleve. Søvnvansker kan også komme av at kroppen prøver å fortelle deg at den har større behov for næring/energi enn søvn).

 


(Galgenhumor: Hjernesvinn heter atrofi på profesjonelt, og atrophy på engelsk. Men hjernesvinn er ikke å betrakte som et trofé!)

Å komme til landet Permanent Sovende Spiseforstyrrelse (eller Landet Frisk som mange kanskje er mer vant med) krever tre ting:

Gjenopprettet vekt (restored weight), ferdigreparerte fysiske skader spiseforstyrrelsen påførte, og å ha utviklet nye ikke-restriktive mønstre ift. mat. I denne rekkefølgen fordi: Langvarig sult hemmer mange av hjernens funksjoner relativt kraftig, og det er nesten umulig å utvikle nye mønstre dersom hjernen ikke har gjenopprettet energibalanse. Innen denne balansen er opprettet, prioriterer kroppen rett og slett din overlevelse ved å reservelagre fett til senere, skru ned temperaturen, og skru ned forbrenningen og stoffskiftet for å spare energien den kan avse. Dette kommer jeg tilbake til i neste innlegg: Sparebluss/Overlevelsesmodus.

 

 

 


#spiseforstyrrelse #spiseforstyrrelser #anoreksi #bulimi #ortoreksi #ednos #recovery #sykdom #frisk #mentalhelse #tips #råd #fakta #hjelp #diagnose

 

 

2 kommentarer

Bennals

11.01.2014 kl.13:50

Takk for at du skriver disse inleggene. de er veldig lærerike! Smarte venninna! :D

sjokoladeilomma

13.01.2014 kl.10:29

Bennals: Godt å høre at det er til hjelp for noen i hvert fall! Jeg vet ikke om dette er noe bevis på intelligens (Joda, jeg synes jeg er greit intelligent, skal ikke påstå at jeg tror jeg er dum), det er vel heller et bevis på at jeg har evne til å henge ting på knagger og finne sammenhenger mellom flere faktorer. Kanskje jeg skulle bli forfatter? Forfatter betyr tross alt 'å sammenfatte mening', ifølge etymologisk ordbok :p

Skriv en ny kommentar

sjokoladeilomma

sjokoladeilomma

26, Trondheim

Dette er en body-positive blogg, et fristed for egenkjærlighet. Jeg er veldig engasjert, og jobber for et bedre samfunn der pasienter med spiseforstyrrelser ikke feilbehandles, der ingen diskriminerer andre på bakgrunn av vekt, og der pasientdeltakelse er mer tatt i bruk. Instagram: @coraline345 DISCLAIMER/ANSVARSFRASKRIVELSE: Jeg er ikke utdannet innen medisin! Selv om jeg gjør mitt beste for å presentere ekte fakta, er jeg bare et menneske. Alt jeg skriver er åpent for diskusjon. Jeg vil be deg om å bruke informasjonen her inne som mulige sannheter, og å kun omsette til handling det du vet vil gjøre deg godt. DU HAR ANSVAR FOR DEG SELV OG DIN EGEN HELSE. Jeg svarer på kommentarer. Alltid. E-post: croithe@gmail.com (Merk emnefeltet "Sjokoladeilomma")

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits