HAR DU BESTEMT DEG FOR HVEM DU SKAL STEMME PÅ?I det siste har jeg faktisk blogget en hel del, i hvert fall sammenlignet med resten av sommeren! Faktisk har det rett og slett gått i krampeblogging, som Solveig pleier å kalle det. Det meste av bloggingen har vært rimelig useriøs, i og med at dette jo er en humorblogg - men HEY, DERE! DET ER VALG!
På mandag er den offisielle dagen, da skal vi avgi våre stemmer til fordel for kommune og fylkesting. Og ja, jeg sier SKAL med vilje. For jeg er nemlig helt enig med statsministeren: Vær enig. Vær uenig. Bare ikke sitt hjemme.

Hvis du er en av dem som tenker at du ikke har peiling på politikk, eller at du ikke bryr deg om politikk, så forstår jeg deg. Jeg forstår tanken. Samfunnet vårt i dag er en eneste stor informasjonskanal det er vanskelig å holde oversikt over. Men uansett tar du feil. For du HAR peiling. For du BRYR DEG om politikk. Bare tenk på så enkle ting som skolen du går på. Lærer Karlsen som gjør en elendig jobb, han er politikk. Eller bussen du tar for å komme deg til skolen, som koster over halvparten av stipendet ditt i månedskort, det er politikk. Det trenger ikke være så komplisert, det gjelder bare å se det på de enkle måtene! Og nettopp dette er grunnen til at du SKAL stemme! Politikk angår ikke bare de eldre eller bensinprisene eller bygging av nye veier. Det angår deg også!Mange av dere vet ikke hvilket parti dere skal stemme på ennå. Jeg vet heller ikke hvilket parti dere skal stemme på. Men jeg har noen tips i den forbindelse.

1. Ikke bruk valgkampen til å avgjøre hvem du skal stemme på. Valgkampen er et mediesirkus! Den brukes for å få oppmerksomhet, for å danke ut andre partier, og for å komme i best mulig lys. I løpet av valgkampen avgis det tonnevis av løfter - men ikke la deg lure. Et valgkampløfte er riktignok et vitne om engasjement og brennende ønsker fra politikernes side, MEN: Når det kommer til stykket, avhenger det helt og holdent av statsbudsjettet om det i det hele tatt er mulig å oppfylle løftet!

2. Bruk partiprogrammer, samt resten av året, til å avgjøre hvem du skal stemme på. På denne måten unngår du mediesirkuset best mulig, og du rekker i tillegg å bygge opp en mye sikrere følelse av hvilke verdier du selv står for i forhold til partiene.

3. Finnes det ingen partier du er helt enig med? Fortvil ikke. Det er nemlig nesten umulig å være helt enig med et politisk parti! Selv innad i partiene krangler de så busta fyker. Eller, i hvert fall har de heftige debatter som de må gjennom før de kan gå ut med at partiet mener det ene eller det andre.

4. Vær obs på populisme. Populisme er et utbredt fenomen i politikk, og jeg fant flere gode eksempler på populisme her:5. Sist, men ikke minst: Finnes det ETT parti du ikke er enig med i det hele tatt? FINNES DET ETT PARTI DU IKKE VIL HA MED I REGJERING? Da er valget enkelt - STEM NOE ANNET! Du trenger ikke nødvendigvis vite hvem du er mest enig med, for så lenge du vet hvem du er mest uenig med, gjør DU en STOR forskjell ved å stemme. DU kan gjøre en STOR forskjell ved å bidra til å forhindre dette partiet i å få makt!

Personlig ser jeg helst at du ikke stemmer på FrP, for eksempel. Hvis du vil gjøre meg en tjeneste, stemmer du på hvem som helst andre enn FrP. Alt er bedre enn FrP. Eller, nei, ikke Demokratene, de er like ille, om ikke verre. Jeg vet egentlig ikke så mye om Demokratene, annet enn at de står lenger til høyre i politikken enn FrP, og at det eneste vi fikk ut av dem på skolevalg på Trondheim Katedralskole et år, var at de ønsket å innføre gratis buss på 17. mai.

For et ufattelig tullete forslag. På 17. mai er det jo ikke plass til å kjøre busser engang, folk er bare i veien, jo!

Uansett. Er du mest enig med FrP, så stem FrP. Jeg skal ikke stanse deg. Jeg kan for så vidt ikke stanse deg heller, i og med at vi lever i et demokratisk land med ytringsfrihet og hemmelig valg. Selv om (som punkt 4 indirekte sier), god retorikk betyr ikke nødvendigvis god politikk.

GODT VALG!

8 kommentarer

Maria

10.09.2011 kl.00:19

Jeg stemmer AP :D eller dvs, jeg er ikke gammel nok til å stemme egentlig, men når jeg er det blir det nok AP

Maria

10.09.2011 kl.00:34

Godt innlegg! Jeg har bestemt meg lenge i forveien (er ganske interessert i politikk), så på mandag er det avsted for å stemme! Drev vel litt valgkamp i kveld da jeg hang med venner også, hehe. Men ta det med ro: jeg stemmer ikke FrP...

Vanja

10.09.2011 kl.00:42

Jeg har ikke stemmerett enda. Men skal stemme så fort jeg får det, vet hvilket parti jeg ville stemme på dersom det hadde vært mulig for meg, og det er ikke FrP ;)

randabergmfb

10.09.2011 kl.00:43

HØYRE!

Mona-Lise <3

10.09.2011 kl.00:43

Hei<3 Fint innlegg , koselig med en kommentar tilbake :)

onlyaillusion

10.09.2011 kl.00:58

Er nok ikke gammel nok til å stemme, men ville stemt SV, helt klart.

Trine - Foto

10.09.2011 kl.02:10

Selvfølgelig skal jeg stemme. Og jeg skal selvfølgelig stemme: FrP! ..Skjønner ikke greia med dette hemmelige valget, folk finner det jo ut på en eller annen måte uansett.

Godt Valg! :- )

KarianneD.

10.09.2011 kl.09:21

Ah this is so hard!!

Jeg vet jo hvilket parti jeg holder med, og hvilket jeg VIL STEMME PÅ. Men, det er alltid et men. De har ikke et kommunalt parti i kommunen hvor jeg for tiden bor. I tillegg så har jeg nettopp flyttet hit, så jeg vet ingenting om politikken, eller hvordan ting fungerer for den saks skyld. Så, what to do then? Har du noen gode råd?

Veldig bra innlegg!

Skriv en ny kommentar

sjokoladeilomma

sjokoladeilomma

26, Trondheim

Dette er en body-positive blogg, et fristed for egenkjærlighet. Jeg er veldig engasjert, og jobber for et bedre samfunn der pasienter med spiseforstyrrelser ikke feilbehandles, der ingen diskriminerer andre på bakgrunn av vekt, og der pasientdeltakelse er mer tatt i bruk. Instagram: @coraline345 DISCLAIMER/ANSVARSFRASKRIVELSE: Jeg er ikke utdannet innen medisin! Selv om jeg gjør mitt beste for å presentere ekte fakta, er jeg bare et menneske. Alt jeg skriver er åpent for diskusjon. Jeg vil be deg om å bruke informasjonen her inne som mulige sannheter, og å kun omsette til handling det du vet vil gjøre deg godt. DU HAR ANSVAR FOR DEG SELV OG DIN EGEN HELSE. Jeg svarer på kommentarer. Alltid. E-post: croithe@gmail.com (Merk emnefeltet "Sjokoladeilomma")

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits