Nutrilett-revolusjonen

Det foregår en uuttalt konkurranse i Norge. Deltakerne er hovedsaklig jenter i alderen 16 til 25 år. Svært mange er med på konkurransen, men ingen snakker om den.

Utenfra kan det til forveksling se ut som om konkurransen dreier seg om kosthold og sunnhet. Hadde den gjort det, ville det selvsagt vært flott. Problemet er at kosthold og sunnhet bare er skalkeskjulet.
Sannheten er at svært mange unge jenter lider av en viss form for spiseforstyrrelse. De spiser Nutrilett på regelmessig basis, selv om de har en så slank og velproporsjonert kropp at omgivelsene nok er grønne av misunnelse.

Man kan lure på hvorfor dette skjer. Hvorfor Nutrilett ser ut til å selge som hakka møkk om dagen. Når konkurransedeltakerne blir spurt, florerer det av svar som: Det er så praktisk! eller Det smaker så godt!
Joda. Det er god retorikk å si ting som ingen kan være uenige i. For smaken er jo god, den.
Men alle kommer med halve sannheter. Det slår meg som betenkelig at ingen oppgir som årsak at de ønsker å gå ned i vekt.
Som om de er livredde for å bli avslørt, eller for å måtte innse noe om seg selv. Innse at de ikke føler seg bra nok, i stedet for å gjemme seg bak en løgn om at de bare er sunne.

For tiden virker det nesten som om man ikke er ordentlig jente dersom man aldri blir sett med en Nutrilett i hånda. Nesten hver eneste dag ser jeg ei ung jente spise Nutrilett. Og gjerne flere som spiser det sammen. Og alle ser forskrekkende ut som om dette skulle være fullstendig ordinært, som om det var en brødskive med hvitost.
Og ingen av dem later til å være spiseforstyrret, å nei - for man er jo ikke det hvis man ikke har anoreksi.

Såkalt "ufarlige" spiseforstyrrelser som ortoreksi er "in" - men bare hvis det er av den hemmeligholdte sorten. Ingen har det. I motsetning til kosthold og sunnhet, som alle snakker om i hytt og vær. Svært mange jenter i alderen 16 til 25 deltar i denne uuttalte konkurransen om å virke sunnest. Bli tynnest. Men uten at det utvendig skal se ut som om det er noe sykelig over det. Man vil være den som virker friskest, bare at det egentlig er på en sykelig måte.

Det hevdes på pakken at en Nutrilettbar inneholder flust av vitaminer. Ok. Det er jo fint, det. Og den metter helt greit også, omtrent som en Go' Morgen-yoghurt. Fint, det også. Samtidig lurer jeg på hvorfor?
Hvorfor florerer det av Nutrilettspisende jenter når det finnes produkter som for eksempel yoghurt, gulrøtter, rugbrød, egg og havregryn? Er alle disse jentene rammet av håpløshet? Tror de all mat er så usunn at eneste løsning er slankeprodukter?
Selvfølgelig, dersom Nutrilett er det som skal til for at de spiser noe, er det vel og bra - men bare til en viss grad, og det er ingen hovedløsning.

Den ubehagelige tanken jeg sitter igjen med, er: Er dette ok? Skal vi virkelig akseptere at en så stor del av befolkningen vår er spiseforstyrret - men i så "liten" grad at det ikke ses på som nødvendig å behandle?
Og hvem har ansvaret? Er det Nutrilettprodusenten? Er det utsalgssteder som burde hatt en eller annen form for restriksjon? Er det reklame-, modell- og mediebransjen som fokuserer for mye på tynnhet? Er det staten som burde tatt ansvar? Er det helsevesenet som må gjøre noe?
Eller er det de unge jentene selv som "bare må ta seg sammen"?

3 kommentarer

sjokoladeilomma

01.02.2011 kl.22:41

Selv om jeg riktignok forsøker å stadfeste ortoreksi i dette innlegget, er jeg selv fast leser av www.marieknutsen.blogg.no og www.flammehavet.blogg.no, to ekstremt gode blogger om spiseforstyrrelser. Anbefales!

Mari

22.02.2011 kl.01:02

Kjæmpebra innlegg Øygunn, trur mange vil kun kjenn sæ igjen i det her. Har sjøl gått på en skole, der "sunnhet," og aldri slnking va temaet, der å kjøp sæ en baguette i kantina va tabu. Vil bare innrøm med hånda på hjertet at æ ikke kjøpe forklaringa om at en rugsprø te lunsj e nok, fordi æ veit så innmari godt sjøl at trening fra min sin side, KUN gjennomføres når æ e bekymra for figuren. Bra nånn tar det opp!:)

sjokoladeilomma

22.02.2011 kl.01:15

Mari: Takk, Mari! Sterkt å høre at det skal være sånn å gå på skole :/

Skriv en ny kommentar

sjokoladeilomma

sjokoladeilomma

26, Trondheim

Dette er en body-positive blogg, et fristed for egenkjærlighet. Jeg er veldig engasjert, og jobber for et bedre samfunn der pasienter med spiseforstyrrelser ikke feilbehandles, der ingen diskriminerer andre på bakgrunn av vekt, og der pasientdeltakelse er mer tatt i bruk. Instagram: @coraline345 DISCLAIMER/ANSVARSFRASKRIVELSE: Jeg er ikke utdannet innen medisin! Selv om jeg gjør mitt beste for å presentere ekte fakta, er jeg bare et menneske. Alt jeg skriver er åpent for diskusjon. Jeg vil be deg om å bruke informasjonen her inne som mulige sannheter, og å kun omsette til handling det du vet vil gjøre deg godt. DU HAR ANSVAR FOR DEG SELV OG DIN EGEN HELSE. Jeg svarer på kommentarer. Alltid. E-post: croithe@gmail.com (Merk emnefeltet "Sjokoladeilomma")

Norske blogger

Kategorier

Arkiv

hits